Сьогодні 27 липня 2024 р.

Ліга чемпіонів, група Н. Шахтар – Антверпен. Анонс матчу

«Футбольний клуб»

«Шахтар», здобувши у четвертому турі важливу перемогу над «Барселоною», зберігає шанси на вихід до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Тепер гірникам потрібно вдало провести дві зустрічі, що залишилися в групі Н, перша з яких – на своєму полі з «Антверпеном». Бельгійський клуб перебуває на межі вильоту з єврокубків.

У попередньому матчі чемпіони України взяли гору над «Барселоною» з рахунком 1:0. Ця перемога стала для них другою в групі, а перша була здобута в пам'ятній зустрічі другого туру саме з «Антверпеном».

Наразі в активі «Шахтаря» шість очок, на три менше, ніж у «Барселони» та «Порту». Замикає групу «Антверпен», який поки не набрав жодного бала.

ПОПЕРЕДНІ ЗУСТРІЧІ

Гра другого туру стала дебютною для цих команд, і все йшло до першої домашньої перемоги «Антверпена» в Лізі чемпіонів: до перерви забили Арбнор Муя (3 хвилина) та Мішель-Анж Баліквіша (33). На початку другого тайму відставання скоротив Данило Сікан (48), а за 19 хвилин до фінального свистка рахунок зрівняв Ярослав Ракицький. П'ятьма хвилинами пізніше відзначився Сікан, оформивши українському клубу камбек.

ФАКТИ ПРО КОМАНДИ

«Шахтар»

Статистика проти клубів із Бельгії: В9 Н5 П1 ЗГ34 ПГ16
Домашня статистика проти клубів із Бельгії: В4 Н3 П0

До цього сезону востаннє «Шахтар» зустрічався з клубом із Бельгії в третьому відбірному раунді Ліги чемпіонів-2021/22, двічі обігравши «Генк» із рахунком 2:1.

Камбек у другому турі цієї кампанії дозволив «Шахтарю» довести переможну серію в матчах із бельгійськими клубами до семи (і до п'яти поспіль у Бельгії).

«Шахтар» також переміг у трьох останніх домашніх зустрічах із суперниками з Бельгії, зігравши внічию тричі в перших чотирьох матчах (В1).

Чемпіон України виступає на груповому етапі Ліги чемпіонів усьоме поспіль і у 18-й раз у сумі. Із 14 останніх групових етапів гірники пропустили лише один.

У п'яти останніх розіграшах «Шахтареві» не вдавалося вийти з групи.

Груповий етап ЛЧ-2022/23 «Шахтар» розпочав із перемоги в Лейпцигу (4:1), але вона залишилася єдиною для гірників. Команда Ігора Йовичевича з шістьма очками посіла третє місце в квартеті F, пропустивши вперед «Реал» і «Лейпциг».

Згадана перемога над «Лейпцигом» стала для «Шахтаря» першою в Лізі чемпіонів із сезону 2020/21 – тоді в п'ятому турі групового етапу українці обіграли вдома «Реал» 2:0.

«Шахтар» продовжив минулий євросезон у Лізі Європи УЄФА. В стикових матчах українці здолали «Ренн» (заг. 3:3, пен. 5:4), але в 1/8 фіналу були розгромлені «Фейєноордом» із загальним рахунком 2:8 (1:1 д, 1:7 г).

Найбільшого успіху в Лізі чемпіонів «Шахтар» досяг у сезоні 2010/11, коли дістався чвертьфіналу. Там команда Мірчі Луческу поступилася майбутньому володарю трофею «Барселоні» з загальним рахунком 1:6.

Цьогорічний турнір «Шахтар» розпочав поразкою 1:3 від «Порту» в Гамбурзі, в другому турі був битий «Антверпен», після чого гірники поступилися «Барселоні» 1:2 у гостях. У четвертому турі «Шахтар» завдав поразки «Барсі» на номінально своєму полі – 1:0.

Перемога «Шахтаря» у четвертому турі стала для клубу лише четвертою в останніх 20 матчах на групових етапах єврокубків (Н7 П9) та всього сьомою в останніх 34 зустрічах основної сітки турніру (Н13 П14).

Цей успіх для «Шахтаря» став третім в останніх 17 поєдинках групового етапу Ліги чемпіонів (Н6 П8) та всього сьомим в останніх 25 домашніх єврокубкових зустрічах (Н11 П7).

Під керівництвом Йовичевича «Шахтар» у сезоні 2022/23 завоював свій 14-й чемпіонський титул, випередивши на п'ять очок «Дніпро-1».

Улітку на тренерському містку «Шахтаря» Йовичевича змінив Патрік ван Леувен, який покинув клуб у середині жовтня. Новим наставником гірників став Маріно Пушич, контракт якого діє до червня 2026 року.

«Антверпен»

До другого туру «Антверпен» не грав проти українських клубів у єврокубках.

До цього сезону «Антверпен» лише раз грав у Кубку європейських чемпіонів. 1957 року бельгійці в першому раунді зустрілися з «Реалом». Удома «Антверпен» поступився 1:2, обидва голи гостей забив Альфредо Ді Стефано. На «Сантьяго Бернабеу» у ворота бельгійського клубу влетіло шість м'ячів, три з яких ще в першому таймі забив Ектор Ріаль.

Минулого сезону «Антверпен» уп'яте в сумі та вперше з 1957 року став чемпіоном Бельгії. Титул команді принесла нічия з «Генком» у заключному турі, причому Тобі Алдервейрелд зрівняв рахунок лише на 90+4-й хвилині.

Паралельно команда Марка ван Боммела здобула Кубок Бельгії, вперше в своїй історії зробивши «золотий дубль».

У раунді плей-офф «Антверпен» двічі обіграв афінський АЕК (1:0 д, 2:1 г). А в першому матчі з 50-ї хвилини бельгійці грали вдесятьох після вилучення Йєлле Батайє.

«Антверпен» у першому турі був битий у Барселоні – 0:5, потім на своєму полі зазнав поразки від «Шахтаря», а далі двічі програв «Порту» (1:4 удома та 0:2 у гостях).

Найкращим досягненням «Антверпена» в єврокубках залишається вихід у фінал Кубка володарів кубків-1992/93, коли він поступився «Пармі» на «Вемблі» з рахунком 1:3. Із того часу бельгійські клуби до єврокубкових фіналів не виходили.

Це п'ята єврокубкова кампанія «Антверпена» поспіль. До Ліги Європи-2019/20 команда не брала участі в єврокубках 25 років.

Минулого сезону «Антверпен» грав у кваліфікації Ліги конференцій УЄФА. Бельгійці пройшли «Дріту» (заг. 2:0) та «Ліллестрем» (заг. 5:1), але в раунді плей-офф поступилися «Істанбул Башакшехір» (заг. 2:4).

До першого туру поточної кампанії «Антверпен» зазнав лише однієї поразки в попередніх десяти єврокубкових матчах (В6 Н3). Наразі в команди чотири поразки поспіль, і це повторення її найгіршої в історії серії на євроарені.

Поразка в першому турі від «Барселони» перервала шестиматчеву безпрограшну серію «Антверпена» в єврокубках на виїзді (В3 Н3). До того бельгійський клуб поступився в гостях чотири рази поспіль.

ЗВ'ЯЗКИ МІЖ КОМАНДАМИ ТА ІНШЕ

Півзахисник «Шахтаря» Єгор Назаріна з січня 2018 до вересня 2019 року провів 18 матчів за «Антверпен».

Новатус Міроші в сезоні 2022/23 грав за бельгійський «Зюлте-Варегем», перебравшись улітку до «Шахтаря» на правах оренди.

Мар'ян Швед до переходу в «Шахтар» 2022-го два роки грав за бельгійський «Мехелен».

Пушич у сезоні 1995/96 грав за бельгійський «Ейпен».

ОСТАННІ НОВИНИ

«Шахтар»

У п'ятницю «Шахтар» зіграв унічию 0:0 із житомирським «Поліссям». Востаннє гірники не забили в чемпіонаті України в серпні 2022 року, коли зустрічалися з «Металістом 1925» (рахунок теж був 0:0). Гольова серія в результаті склала 41 зустріч.

«Шахтар» виграв лише два з останніх шести матчів турніру (Н2 П2).

«Шахтар» зазнав уже двох поразок у цьому розіграші чемпіонату України. Минулого сезону вдруге гірники програли аж в останньому турі – 1:2 з полтавською «Ворсклою» 4 червня.

Програвши «Дніпру-1» із рахунком 1:3 12 листопада, «Шахтар» зазнав першої поразки на внутрішній арені під керівництвом нового головного тренера Маріно Пушича.

Єдиний м'яч гірників забив Данило Сікан, який із шістьма голами є найкращим бомбардиром «Шахтаря» цього сезону в усіх турнірах.

За тиждень до цього «Шахтар» відсвяткував мінімальну перемогу над київським «Динамо» в українському «класико» завдяки голу Олександра Зубкова.

16 жовтня «Шахтар» розірвав контракт із головним тренером Патріком ван Леувеном. Час перебування ван Леувена на чолі «Шахтаря» став найкоротшим в історії клубу з моменту здобуття Україною Незалежності – лише 105 днів.

Після відставки ван Леувена команду на тимчасовій основі очолив спортивний директор Даріо Срна, а 24 жовтня клуб оголосив про призначення новим головним тренером Пушича, який до цього працював у штабі «Фейєноорда». З 52-річним боснійським фахівцем було підписано контракт до кінця сезону 2025/26.

Єдиної іншої поразки в сезоні в чемпіонаті України «Шахтар» зазнав 30 вересня, програвши 1:2 «Ворсклі», незважаючи на перший гол Зубкова.

Капітан команди Тарас Степаненко провів свій 400-й матч за «Шахтар» 27 вересня, коли гірники обіграли «Верес» із рахунком 3:0 у 1/8 фіналу Кубка України.

Перемога над «Барселоною» у четвертому турі стала 350-м матчем Ярослава Ракицького в складі «Шахтаря».

У заключному матчі групового етапу кваліфікації ЄВРО-2024 проти Італії Юхим Конопля, Степаненко та Георгій Судаков вийшли в стартовому складі збірної України, а Сікан і Зубков з'явилися наприкінці гри. Нічия 0:0 залишила Україну на третій позиції в групі C, відправивши її в стикові матчі в березні.

Коноплю в матчі з «Поліссям» було замінено вже в першому таймі через травму стегна.

Дмитро Чигринський й Іван Петряк 20 листопада отримали травми в товариському матчі з львівським «Рухом» (поразка 1:3) й у п'ятничній зустрічі з «Поліссям» не грали.

Артем Бондаренко не грає з 3 листопада.

Основний нападник «Шахтаря» Ласіна Траоре вибув до кінця року через розрив сухожилля. Він не включений до заявки на Лігу чемпіонів.

«Антверпен»

Статистика «Антверпена» в чемпіонаті Бельгії цього сезону: В6 Н6 П3. У п'ятницю команда зіграла 1:1 із «Сент-Трюйденом».

Команда Марка ван Боммела поступилася лише в двох із останніх 13 матчів чемпіонату, щоправда, й перемогла за цей відрізок лише п'ять разів.

До того чемпіон Бельгії виграв два попередні матчі національної першості, зокрема вдома проти «Стандарда» з рахунком 6:0. Це друга перемога з таким рахунком у сезоні 2023/24 після зустрічі з «Кортрейком» 11 серпня.

Вінсент Янссен забив три голи в останніх трьох матчах чемпіонату, завершивши свою 10-матчеву суху серію в усіх турнірах.

Джордж Іленіхена забив у трьох із п'яти останніх матчів «Антверпена» в чемпіонаті. В 17-річного футболіста чотири голи в останніх восьми матчах.

До перемоги над «Генком» 4 листопада «Антверпен» виграв лише один із шести матчів чемпіонату Бельгії (Н3 П2).

Янссен є найкращим бомбардиром «Антверпена» в поточному чемпіонаті Бельгії з вісьмома голами.

Поразка в першому турі від «Барселони» стала першою, в якій «Антверпен» пропустив п'ять голів за матч після зустрічі в Лізі Європи з «Рейнджерс» (2:5) 25 лютого 2021 року. Також це була найбільша поразка «Антверпена» з 1 березня 2014 року, коли він програв 0:5 «Сент-Трюйдену» в другому дивізіоні чемпіонату Бельгії.

«Антверпен» обіграв «Мехелен» із рахунком 5:4 за пенальті після нічиєї 1:1 в ігровий час матчу за Суперкубок Бельгії 23 липня. Клуб уперше з 1992 року зіграв за цей трофей і вперше в історії завоював його.

18-річний Артур Вермеєрен та 21-річний Манделя Кейта дебютували за збірну Бельгії 13 жовтня, вийшовши на заміну в матчі проти Австрії (3:2), перемога в якому забезпечила «червоним дияволам» путівку на ЄВРО-2024.

Вермеєрен провів усі 90 хвилин свого другого матчу за збірну Бельгії, яка обіграла Сербію 1:0 удома 15 листопада.

Кейта не грає з 21 жовтня, коли зазнав травми коліна в середині першого тайму матчу проти «Шарлеруа».

Якоб Ондрейка не грає з 8 вересня через перелом кістки в стопі.

Ентоні Валенсія вийшов на заміну в матчі третього туру, але потім сам був замінений через перелом малогомілкової кістки й із того часу не грав.

Бьорн Енгелс у лазареті з лютого 2022 року з травмою ахіллового сухожилля.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

28 листопада 2023 18:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Динамо. Тренування після гри з Партизаном

 

26 липня 2024 21:06

Перемога Динамо в Белграді: як це було. Голи, емоції вболівальників, післяматчеві коментарі

 

25 липня 2024 09:44

Ігор Суркіс: «За останні роки ця перемога – найважливіша»

 

24 липня 2024 12:56