Сьогодні 27 липня 2024 р.

Три голи для історії

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб»

Головним героєм фінального поєдинку Ліги Європи став нігерійський форвард «Аталанти» Адемола Лукман. Автор хет-трику принаймні тричі вписав своє прізвище до футбольних скрижалей.

По-перше, він самотужки зупинив непереможний «Байєр», що мав у активі безпрограшну серію з 51 матчу. По-друге, став єдиним на сьогодні гравцем, котрому вдалося провести три м’ячі у вирішальній зустрічі Кубку УЄФА/Ліги Європи. Й, по-третє, є першим представником африканського континенту з потрійним влучанням у будь-якому з єврокубкових фіналів!

Дуель проти леверкузенців стала для нігерійця вже третім цьогорічним фіналом. Спочатку він не зміг розпечатати ворота збірної Кот-д'Івуару (1:2) на Кубку Африки, де загалом відзначився трьома голами та результативною передачею. Кілька днів тому – разом із партнерами програв «Ювентусу» Кубок Італії (0:1), завдавши по цілі шість ударів і влучивши в стійку. Як виявилося, всі свої подвиги Лукман приберіг для головного матчу.

...Сім років тому Адемола вважався одним із головних талантів планети. Щойно вибравшись із аматорів і потрапивши до молодіжної збірної Англії (саме так, йому було з чого обирати!), став одним із найкращих на переможному чемпіонаті світу U20 – на тлі таких зірок сьогодення, як Вальверде та Лаутаро.

Але впродовж кількох невиразних і нестабільних сезонів Лукман перетворився на рядового вінгера британських середняків. За п'ять років змінив п'ять клубів і вісьмох різних тренерів. Це навряд чи допомагало зростанню. Проте, дещо для себе він усе ж виніс. «Ральф Хазенхюттль мені дуже допоміг, – згадував гравець. – Він радив бути більш егоїстичним на полі. Я подивився на свою гру і подумав: так, напевно, він має рацію».

Ральф Рангнік радив йому додати агресії. Брендан Роджерс зазначав: «Хлопчина виявив мужність, вирушивши до Лейпцига, але зараз йому важливо знайти місце, де він зможе вчитися та розвиватися».

Таким місцем став Бергамо. «Аталанта» викупила Адемолу без жодних оренд. Відтоді, за його словами, Лукман просто кайфує: «Я граю і забиваю, але це не все. Тут мені вдається органічно поєднувати особистий графік із робочою рутиною. Вперше в кар'єрі дотримуюся режиму. Й це працює на мене».

Так, із часом він навчився жертвувати деякими речами заради футболу. Вихованець знаменитого київського динамівця Сергія Балтачі ретельно стежить за харчуванням і відпочинком – без цього шалених навантажень Гасперіні просто не витримати. Відмовився від соусів і перейшов на продукти зі складними вуглеводами. Зазвичай обідає білою пастою з рибою та овочами. Після матчів відновлюється у кріокамері, потім іде до тренажерів прокачувати верхню частину тіла. Далі – розтяжка та 8-годинний сон.

Відчувається вплив наставника «Аталанти». «Гасперіні – найжорсткіша людина, яку я зустрічав, – розповідає Лукман. – Він показав мені зовсім новий спосіб навчання. Я почав думати про футбол по-новому».

Утім, він із дитинства був старанним учнем, прагнув відрізняти правильне від хибного, шукав спілкування лише з тими, хто міг чимось збагатити. «Я дуже серйозно ставився до навчання, за іспити отримав п'ять «п'ятірок», чотири «четвірки» та лише одну «трійку», – згадує з усмішкою. – Таке ставлення до освіти допомогало зосередитися».

Лукман продовжує вчитися. Його кумир – сенегалець Садіо Мане. А наставники – не лише Гасперіні, а й решта представників тренерського штабу «Аталанти», з якими Адемола розбирає свої дії під відео-супровід.

«Дії в карному майданчику – ключовий момент для атакуючого гравця, – каже герой фіналу Ліги Європи. – Щонайперше треба вміти передбачити дії захисників. А далі все просто – опинитись на просторі та влучно пробити».

23 травня 2024 14:45







Матеріали на тему

Герой фіналу Ліги Європи Лукман – вихованець легенди «Динамо»
23 травня 2024 14:25


ЛЄ, фінал. Аталанта – Байєр 3:0. Лукман поклав край німецькій казці
22 травня 2024 23:52


Лукман став першим гравцем, якому вдався хет-трик у фіналі Кубка УЄФА/Ліги Європи
22 травня 2024 23:12


«Лейпциг» сделал «Эвертону» новое предложение по Лукману
20 серпня 2018 14:14




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЄ, фінал. Аталанта – Байєр. Огляд матчу

 

23 травня 2024 00:13

Італія, 37-й тур. Лечче – Аталанта. Огляд матчу

 

18 травня 2024 23:45

Кубок Італії, фінал. Аталанта – Ювентус. Огляд матчу

 

16 травня 2024 08:39