Сьогодні 27 липня 2024 р.

Кваліфікація ЄВРО-2024. Головні інтриги 10-го туру

«Футбольний клуб»

З 20 путівок до фінальної стадії, які розподіляються через груповий етап кваліфікації, вакантними залишаються п'ять, доля яких вирішуватиметься з неділі до вівторка. Сербія сподівається на домашню перемогу над Болгарією, Казахстан мріє вперше пробитися на великий турнір, а в понеділок буде одразу три очні протистояння претендентів на поїздку до Німеччини, у тому числі за участю України та Італії.

19 листопада
Група A: Шотландія – Норвегія, Іспанія – Грузія
Група F: Бельгія – Азербайджан, Швеція – Естонія
Група G: Угорщина – Чорногорія, Сербія – Болгарія
Група J: Боснія та Герцеговина – Словаччина, Ліхтенштейн – Люксембург, Португалія – Ісландія

20 листопада
Група C: Північна Македонія – Англія, Україна – Італія
Група E: Албанія – Фарерські острови, Чехія – Молдова
Група H: Північна Ірландія – Данія, Сан-Марино – Фінляндія, Словенія – Казахстан

21 листопада
Група B: Гібралтар – Нідерланди, Греція – Франція
Група D: Хорватія – Вірменія, Вельс – Туреччина
Група I: Андорра – Ізраїль, Косово – Білорусь, Румунія – Швейцарія

Україна чи Італія?

«Нам потрібна збірна Італії із сильним характером та гравцями, які вміють справлятися з подібними ситуаціями», – заявив наставник італійців Лучано Спаллетті напередодні найважливішого для його команди матчу з Україною в Леверкузені, в якому вирішиться доля другої путівки до Німеччини від групи С.

Після перемоги з рахунком 5:2 над Північною Македонією у попередньому турі невелика перевага на боці італійців. «Скуадрі адзуррі» досить нічийного результату, щоб вийти у фінальну частину ЄВРО та відправити своїх суперників у стикові матчі, тоді як синьо-жовтим обов'язково перемагати.

«Ми гратимемо на перемогу, викладемося максимально, – запевнив півзахисник збірної України Георгій Судаков. – Обіграти Італію та вийти у фінальний турнір – наша мрія». Чи здійсниться ця мрія, стане відомо у понеділок. Матч цілком може потрапити до категорії футбольної класики.

Чи знаєте ви? Збірна України програла італійцям у всіх шести попередніх турнірних матчах, пропустивши 14 м'ячів і забивши всього три.

Болгарський тест для Сербії

Сербія могла оформити путівку до Німеччини вже у четвер, не обіграв чорногорці литовців. Тепер серби гарантовано потраплять на ЄВРО, якщо в неділю вдома здолають Болгарію.

Поразка від Бельгії 0:1 у товариському матчі, за словами Драгана Стойковича, додала команді впевненості. «Це була дуже серйозна перевірка, – зазначив наставник. – Зараз найголовніше – матч у Лісковаці. Ми знаємо, чого хочемо».

Філіп Джуричич, який у матчі з Бельгією потрапив і у штангу, і в перекладину, сподівається, що у грі з Болгарією йому пощастить більше: «Впевнений, ми святкуватимемо вихід на ЄВРО».

Чи знаєте ви? У матчі із Бельгією серби не забили вперше за 12 зустрічей. До цього вони пішли з поля без гола у матчі з Бразилією на ЧС-2022 (0:2).

Рейд Казахстану до Словенії

Усі команди, які вже вийшли на ЄВРО-2024, мають за плечима досвід участі у фінальних турнірах і збірна Казахстану може стати першим дебютантом. Для цього казахстанцям треба перемогти у Словенії. «Ми раді, що все ще серед претендентів, але надто сильно радіти рано», –  каже наставник збірної Магомед Адієв.

Словенія чудово знає, яке їй належить випробування. В Астані в березні словенці важко заробили три очки, поступаючись по ходу зустрічі. З того часу збірна Казахстану виграла шість матчів із восьми, включаючи ігри проти Данії та Фінляндії. Команда Адієва безперечно заслуговує на повагу.

Любляна стала для словенців своєрідною фортецею – команда Матьяжа Кека не програє тут протягом семи матчів поспіль (В5 Н2). Для виходу із групи господарям у понеділок буде достатньо нічийного результату.

Заочне протистояння Хорватії та Вельсу

Хорватія за крок від фінальної стадії, і у вівторок вона прийме Вірменію. Команда Златка Даліча чудово розуміє, що перед нею стоїть непросте завдання. Втрата очок у Загребі, і результат в Уельсі може позбавити її другого місця у групі D. «Зараз ми знаходимося в тій ситуації, про яку мріяли, і все в наших руках, - сказав Даліч після суботньої перемоги над Латвією. – Ми повинні бути задоволені, але не можна втрачати голову. Наступний крок треба зробити в Загребі».

Головний тренер збірної Вельсу Роб Пейдж розуміє, що якщо Хорватія втратить очки, його команда отримає шанс, але треба буде ще обіграти лідера групи Туреччину. Півзахисник Ітан Ампаду зауважив: «Ми завжди добре відіграємося, і у вівторок нам потрібно контролювати те, що ми можемо контролювати, і досягти потрібного результату. І хто знає, можливо тоді нам трохи пощастить».

Чи знаєте ви? Хорватія пропустила лише один фінальний турнір ЄВРО з моменту здобуття незалежності, не зумівши пробитися на чемпіонат Європи 2000 року у Бельгії та Нідерландах.

На що ще звернути увагу

У четвер у матчі з Ліхтенштейном Кріштіану Роналду забив свій 128 гол за збірну, але домашня гра проти Ісландії може (потенційно) стати для 38-річного форварда останньої в історії відбіркових турнірів ЄВРО. Наразі в його активі два м'ячі у ворота Ісландії. Чи додасть він ще кілька голів цього результату? Португалець також сподівається вперше стати найкращим бомбардиром за підсумками Європейської кваліфікації. Наразі він ділить перше місце з бельгійцем Ромелом Лукаком.

Казахстан – не єдиний потенційний дебютант, який претендує на вихід у фінальну стадію у понеділок. Збірна Молдови за крок від виходу з групи E, де вона зазнала поки що лише однієї поразки. Команда їде до Оломоуца, знаючи, що перемога дозволить їй випередити Чехію і посісти друге місце.

За матеріалами офіційного сайту УЄФА

19 листопада 2023 11:40







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Гол Ямаля визнано найкращим на ЄВРО-2024

 

16 липня 2024 19:29

ЄВРО-2024, фінал. Іспанія – Англія. Огляд матчу

 

15 липня 2024 00:23

ЄВРО-2024, 1/2 фіналу. Нідерланди – Англія. Огляд матчу

 

11 липня 2024 00:05