Сьогодні 27 липня 2024 р.

Знову у справі: «Юве» повертається у боротьбу за скудетто

Минулого сезону «Наполі» став третім чемпіоном Італії за останні три роки, що продовжило нову реальність у Серії А після тривалого домінування «Ювентуса».

Однак у нинішній кампанії «б'янконери» хочуть повернутись у боротьбу за чемпіонство. При цьому головний тренер команди Массіміліано Алегрі скромно заявляє, що мета туринського клубу – лише місце в топ-4.

Після 14 турів Серії А «Ювентус» посідає 2-е місце в турнірній таблиці. Відставання від «Інтера» складає два очки, відрив від «Мілану» – чотири бали. «Нерадзуррі» вважаються головним претендентами на скудетто на думку гравців, експертів та тренерів італійських команд. Чи готовий туринський клуб насправді повернутися до чемпіонських перегонів?

До матчу попереднього туру проти «Інтера» (1:1) «б'янконери» мали серію з п'яти перемог поспіль. Вони не забили більше двох м'ячів у жодному з цих поєдинків і виграли чотири з них з різницею в один гол, але це їхня найдовша переможна серія з жовтня 2022 року. Тоді туринці здобули 8 перемог поспіль. У наступному поєдинку з «Монцою» туринці знову здобули перемогу в один м’яч (2:1). Схоже на те, що «Ювентус 2.0» знаходиться на стадії розробки.

У чому різниця в порівнянні з минулим сезоном? По-перше, «б'янконери» омолодили склад. Леонардо Бонуччі, Хуан Куадрадо та Анхель Ді Марія залишили клуб. Середній вік їхнього стартового складу знизився з 28 років до 26-ти. «Ювентус» був третьою віковою командою в Серії А, а зараз є дев'ятою серед наймолодших. На зміну ветеранам та іншим досвідченим гравцям прийшли такі молоді футболісти, такі як Федеріко Гатті та Тімоті Веа. Останній перейшов минулого літа з «Лілля» за 11,3 млн євро.

Глейсон Бремер взяв на себе роль лідера оборони, захищаючи свого воротаря разом із Гатті та Даніеле Ругані. Досвідчений Алекс Сандро, який теж може зіграти у трійці захисників, у поточному сезоні відіграв поки що лише 3 матчі. Але дещо залишається незмінним. Залишаючись вірним своїм оборонним принципам, «Ювентус 2.0» Алеґрі, як і раніше, діє дуже компактно і максимально орієнтований на оборону при грі без м'яча. У більшості випадків «б'янконери» швидше чекатимуть помилки суперника, ніж підуть у пресинг.

Вражає те, що жодна команда Серії А не виносить м'яч частіше, ніж «Ювентус» (256 разів). Для порівняння: «Інтер», який лідирує в чемпіонаті, посідає друге місце з кінця за кількістю виносів (141). Зазвичай сильніші команди займають низькі позиції за цим показником, тому що вони, як правило, не мають великого тиску у своїй штрафній площі. Але це ще раз наголошує на підході туринського клубу, орієнтованого на оборону.

Стиль Алегрі також вимагає великої роботи з боку центральних півзахисників по обидва боки від Мануеля Локателлі, який зазвичай є диспетчером команди. Хоча це не та роль, яку він завжди виконував. Багато в чому середня лінія «Ювентуса» досягає успіху завдяки діям Адрієна Рабйо і Фабіо Міретті або Вестона Маккенні. Всі троє є працелюбними гравцями, які прикривають центр поля, коли це необхідно, забезпечуючи таким чином підтримку Локателлі.

Велика кількість передач у різних напрямках натякає на важливість Локателлі при володінні м'ячем чи спробах нав'язати свою гру. У поточному сезоні він виконав 52 передачі, які забезпечили команді поступ до воріт суперника. Більше набрали лише 6 гравців у Серії А. Крім того, його успішні передачі вперед подолали відстань у 4213 метрів, що є найкращим показником у лізі серед хавбеків. Такий гравець може бути особливо важливим у матчах, коли «Ювентус» хоче домінувати або зламати вперту оборону. При цьому «б'янконери» часом самі не дуже люблять довго грати з м'ячем.

Проте оборона суперника не завжди є головним болем Локателлі. Створення гольових моментів при Алегрі відбувається в основному за рахунок навісів. Найкраще в команді з цим справляється Філіп Костич, який вже віддав 3 результативні передачі у поточному сезоні. М'яч часто потрапляє на фланг серба, після чого він намагається відправити його ближче до Федеріко К'єзи чи Душана Влаховича. Костич завжди має варіанти для переадресації м'яча, тому захисникам суперника потрібно діяти з розумом, щоб не давати його передачам дійти до одержувачів.

Тільки «Інтер» (54), «Аталанта» (49) та «Кальярі» (47) виконали більше навісів із гри, ніж «Ювентус» (44). Четверте місце туринського клубу за цим показником – заслуга Костича. Але це й не дивно. Серб ще в Бундеслізі отримав репутацію крос-машини. Дивлячись на його результативні передачі, можна зрозуміти, чому «б'янконери» часто атакують через лівий фланг. Костич створив уже 24 потенційно гольові моменти, що є шостим показником у Серії А. Переважна більшість його навісів наноситься з точністю до середини штрафного майданчика суперника.

«Ювентус» часто просуває м'яч лівим флангом. Ця модель підкреслює вплив Костича, оскільки 8,8% передач, що просувають, виконуються з лівого флангу, де він переважно грає. В атакуючій третині поля «б'янконери» виконують 24,4% передач, що просувають ліворуч, що майже вдвічі більше, ніж праворуч – 12,4%. Якщо подивитися на атакуючий потенціал «Ювентуса», то все виглядає дуже непогано, незважаючи на надмірну любов до оборони. «Б'янконери» завдали вже 176 ударів по воротах і посідають 3-е місце в Серії А за цим показником. За кількістю очікуваних голів (18,7) вони поступаються лише «Інтеру» (20,3).

«Ювентус» частіше за інші клуби забиває з воротарської площі (33% голів). Проте показник туринців щодо реалізації у всій штрафній площі суперника становить 83%. За цим пунктом «б'янконери» випереджають лише 3 команди. Це підкреслює потенційні можливості для покращення гри команди у майбутньому. Хоча 17% голів за межами штрафного майданчика демонструють здатність «Ювентуса» загрожувати супернику на відстані, це також може вказувати на схильність бити з менш оптимальних позицій, що може бути пов'язане з нездатністю прорвати лінію оборони супротивника.

Чи можна стверджувати, що «Ювентус» повернувся у боротьбу за чемпіонський титул? Факти свідчать про те, що «б'янконери» знаходяться там, де й мають бути зараз. Туринці заслужено входять до трійки найкращих команд Італії. Це, безумовно, має обнадіювати Алегри та вболівальників, але розслаблятися нікому не можна, оскільки команда, як і раніше, на шляху до вдосконалення.

За матеріалами The Analyst

4 грудня 2023 10:12







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Італія, 38-й тур. Емполі – Рома. Огляд матчу

 

27 травня 2024 00:09

Італія, 38-й тур. Аталанта – Торіно. Огляд матчу

 

26 травня 2024 21:50

Італія, 38-й тур. Ювентус – Монца. Огляд матчу

 

25 травня 2024 21:27