Сьогодні 27 липня 2024 р.

Два роки Хаві в «Барселоні»: трофеї є, проблеми теж

Хаві повернувся до «Барселони» у листопаді 2021 року – рівно два роки тому. Перед тим колишній півзахисник каталонського клубу успішно попрацював у катарському «Аль-Садді», на чолі якого виграв чотири трофеї.

Тоді восени 2021-го «синьо-гранатові» переживали непростий період. Команду очолював Рональд Куман, у якого летіли стріли з усіх боків, зокрема і керівництва. Якщо новий президент відкрито заявляє, що хоче бачити іншого тренера на чолі команди, неважко здогадатися, що станеться.

Хаві був однією з головних тем виборчої кампанії Жоана Лапорти. Функціонер дуже хотів поставити на чолі команди людини, яка є живою легендою клубу. Президенту не подобалося, як грала «Барселона» під керівництвом Кумана. Він наполягав на тому, що команді потрібний тренер, який поверне її ДНК. Хаві не зміг відмовити, коли його рідний клуб так відчайдушно його потребував. Молодий фахівець повернувся до «синьо-гранатових» із великими очікуваннями та великим бажанням працювати. Ця співпраця триває досі.

Очоливши «синьо-гранатових», Хаві неодноразово заявляв, наскільки важливо «Барселоні» грати в атакуючий футбол, високо пресингувати та постійно чинити тиск на суперника. Але спершу було не до того. Фахівцеві треба було повернути впевненість команді, яка звикала грати без Ліонеля Мессі. Новий тренер дебютував у каталонському дербі проти «Еспаньола», у якому «синьо-гранатові» перемогли з мінімальним рахунком. Однак до кінця 2021 року «Барселона» виступала нестабільно, що цілком можна пояснити приходом нового наставника.

Другу половину сезону-2021/22 каталонці провели краще, хоча, звісно, були й невдачі. Наприклад, невихід із групи у Лізі чемпіонів та сенсаційний виліт у 1/4 фіналу Ліги Європи від «Айнтрахту». У міжсезоння каталонці попрацювали над посиленням складу разом із Хаві. До «синьо-гранатових» прийшли Ферран Торрес, Жуль Кунде, Роберт Левандовськи, Пабло Торре та ще кілька людей на правах вільних агентів. Кампанія-2022/23 проходила для «Барселони» краще, ніж попередня. За весь сезон каталонці програли лише шість матчів у Ла Лізі та стали чемпіонами Іспанії вперше за три роки.

undefined


У єврокубках для «синьо-гранатових», як і раніше, все було погано. «Барселона» знову не вийшла з групи в Лізі чемпіонів, а в Лізі Європи вилетіла вже в 1/16 фіналу, поступившись «Манчестер Юнайтед» за сумою двох зустрічей. Але каталонці виграли чемпіонат та Суперкубок Іспанії, тож керівництво клубу оголосило сезон успішним. Однак слід зазначити, що протягом усієї кампанії «синьо-гранатові» не виглядали дуже впевнено у чемпіонаті. Було багато непереконливих перемог із невеликою перевагою, яка зберігалася завдяки серйозним зусиллям Марка-Андре тер Стегена.

Зараз триває другий повний сезон Хаві в «Барселоні» та третій у сукупності. Відчуття роботи спеціаліста змішані. З одного боку, він разом із керівництвом проробив велику роботу з омолодження складу. «Ла Масія» перестала працювати на експорт. У складі з'явилися такі гравці як Гаві, Ламін Ямаль, Алехандро Бальде та Фермін Лопес, на яких у клубі покладають великі надії. Пішли багато вікових футболістів і ті, хто не приносив особливої користі, наприклад, Мартін Брейтуейт, Міралем П'яніч та Самуель Умтіті.

З іншого боку, «Барселона» часто виглядає командою, якої чогось не вистачає. То концентрації, то сміливості, то впевненості, то холоднокровності. І ця проблема триває ще з минулого сезону. Каталонці не часто показували якісну гру у чемпіонському сезоні. Якби мадридський «Реал» тоді не буксував, результат сезону міг бути іншим. У команді є неймовірно досвідчені та якісні гравці, володарі треблів, але не можна сказати, що вони вселяють впевненість у партнерів. Не можна також сказати і про тренера. Після невдалих матчів Хаві не виглядає тією людиною, яка впевнена в собі і сповнена рішучості вирішити проблеми.

Не можна з упевненістю сказати, що проблема лише у тренері, чи лише у гравцях. «Барселона» загалом виглядає якось не так. Начебто і результати є, але немає чітко поставленої гри. Лапорта з одного боку проводить хорошу роботу, витягаючи клуб із фінансової ями, але з іншого робить часом якісь надто популістські заяви замість того, щоб визнати наявність певних проблем. Хаві ніби й бере на себе відповідальність, але у багатьох його післяматчевих коментарях простежуються виправдання. Все це виглядає несерйозно.

undefined


Каталонці пішли на міжнародну перерву, посідаючи 3-е місце у турнірній таблиці Ла Ліги. Відставання від мадридського «Реала» складає 2 очки, від «Жирони» – 4. Це ніщо з огляду на те, що позаду лише 13 матчів. Та й за статистикою все не так уже й погано. «Синьо-гранатові» за всіх проблем з грою забили у національній першості 23 голи – більше лише у «Жирони» та «Атлетико». Вони завдали 72 ударів у площину воріт суперників – більше лише у «Реала» (79). Крім того, «синьо-гранатові» відносно мало фолять (120 фолів, 3-е місце в лізі).

Ще рано говорити, що цей сезон буде невдалим для «Барселони». У Ла Лізі все попереду, та й у Лізі чемпіонів залишаються добрі шанси вийти у плей-офф з 1-го місця у групі. Але проблеми у команді очевидні. Гравці багато помиляються в простих ситуаціях, часом помітно нервують, а деякі взагалі стогнуть. Важко пояснити безгольову посуху Роберта Левандовськи після того, як минулого сезону він забив 33 м'ячі у всіх турнірах. Жоау Канселу та Жоау Феліш поступово розчиняються, хоча починали бадьоро. Рафінья часом робить незрозумілі дії. Навіть Ілкай Ґюндоган почав помилятися, чого раніше з ним практично не траплялося.

Все вказує на те, що «синьо-гранатові» мають проблеми з психологією. При цьому досвідчені гравці, які теоретично повинні вирішити цю проблему, схоже, стають її частиною. Навряд чи проблема виключно у тренері. Схоже, що багато співробітників клубу недотягують до його статусу. Взяти хоча б велику кількість травм – ця проблема у «Барселоні» вже не перший рік. Звільненням тренера все це не вирішити, але у Хаві, як і раніше, багато роботи, і поки не можна сказати, що він справляється з нею впевнено.

18 листопада 2023 09:50







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

У фокусі Ла Ліги – Артем Довбик та його феноменальний дебютний сезон в Іспанії

 

25 липня 2024 09:23

Андрій Лунін. Усі сейви в Ла Лізі-2023/24

 

31 травня 2024 17:44

Хансі Флік. Перший день на базі Барселони

 

30 травня 2024 20:32