Сьогодні 27 липня 2024 р.

Забудь про те, яким ти був футболістом...

Сергій ВОРОНЮК, «Футбольний клуб»

Здається, ще вчора вони зривали оплески карколомним дриблінгом, відчайдушними підкатами, вивіреними передачами та ефектними голами. Вболівальницька пам'ять неохоче відпускає ті моменти. Хоча герої спогадів уже на повну опановують нове амплуа. Й аби в ньому також залишатися на високому рівні, керуються принципом: якщо прагнеш стати класним тренером, забудь про те, яким ти був футболістом.

Хто із зірок недалекого минулого перекваліфікувався в успішних наставників?

undefined

Почав із роботи з юнаками мадридського «Реала». Згодом, очоливши резерв рідного «Сосьєдада», з першої  спроби вивів його до другого іспанського дивізіону. «Байєр» став першим тренерським досвідом на найвищому рівні. Результати приголомшують: півфінал Ліги Європи в дебютному сезоні, мінімум повторення того досягнення – в поточному та титул чемпіона Бундесліги, перший в історії «фармацевтів». На Хабі вже задивляються в «Ліверпулі» та «Реалі», але він принаймні ще на сезон затримається в Леверкузені.

undefined

Тренерський дебют у скромному СПАЛ не приніс нічого, крім розчарувань: лише три перемоги в 17 матчах, а поразок – більше половини. Зовсім протилежна картина – в «Ромі», де один із живих ідолів колективу замінив біля керма самого Жозе Моурінью. В перших 10 зустрічах підопічні де Россі здобули вісім перемог! «Вовки» повернулися в полювання за зону Ліги чемпіонів, а в півфіналі Ліги Європи спробують позбавити «Байєр» статусу непереможного.

undefined

Утім, і саму «Рому» з її наставником днями жорстко спустили з небес на землю. На рідному «Стадіо Олімпіко» столичних принизила «Болонья», якою наразі керує колишня зірка «Інтера» та «ПСЖ» Тьяго Мотта. В Парижі він і починав тренерський шлях, працюючи з молоддю. Потім – невдала спроба витягнути з турнірних підвалин Серії А свій колишній клуб, «Дженоа». Й нарешті – зупинка в «Болоньї». Сьогодні «червоно-сині» посідають четверту позицію в таблиці, наступаючи на п’яти «Ювентусу». А Мотту, подейкують, хочуть уже наступного сезону бачити в «Мілані».

undefined

Кар’єру гравця він завершував у іспанській «Малазі», де згодом став асистентом головного тренера. Повернувшись до «Баварії», привів резервістів клубу до перемоги в Регіональній лізі. Із початку 2023-го очолює «Рівер Плейт», де чверть століття тому робив перші кроки у професійному футболі. В перший же сезон здобув одразу три титули, додавши до чемпіонства та Суперкубка перемогу в розіграші Трофея Чемпіонів.

 

undefined

На чолі «Арсеналу» іспанець уже понад чотири роки. Отримавши від керівництва час і кредит довіри, не одразу, але все-таки віддячив трофеями. Кубок і два Суперкубки передували поверненню до Ліги чемпіонів, де «Гармаші» дісталися чвертьфіналу. Другий сезон поспіль лондонці є реальними претендентами на чемпіонство. Торік «здулися» на самому фініші. Як буде цього року?

undefined

Найуспішніші роки Компані-гравця пройшли в «Манчестер Сіті». А починав і закінчував він в «Андерлехті», який і очолив у 2019-му. Не піднімав команду вище третього місця в чемпіонаті Бельгії та програв фінал Кубку країни. Зате потужно пройшов у англійському Чемпіоншипі з «Бернлі», вигравши лігу з 21-очковим відривом від третього місця. Щоправда, в АПЛ у «бордових» справи йдуть кепсько. Якби конкурентів не штрафували зняттям очок, шансів на порятунок, вочевидь, узагалі не було б.

undefined

Повісивши бутси на цвях, узяв аж пятирічну паузу, після чого пристав на пропозицію очолити молодіжну дружину «Юве». Й треба ж такому трапитися – вже через десять днів після призначення був звільнений наставник головної команди Мауріціо Саррі. Шансу розжитися першими тренерськими трофеями Пірло не змарнував. В екзотичному турецькому клубі також залишив по собі добру пам'ять: сьоме місце стало найвищим в історії «Фатіх Карагюмрюк». Сьогодні на порядку денному – «Сампдорія», яку треба витягувати з Серії В.

undefined

Власне, останні сезони у складі катарського клубу «Ас-Садд» він уже проводив у ролі граючого тренера. Офіційно пересівши на лаву через тиждень після оголошення завершення кар’єри, почав наповнювати призову вітрину колективу: Кубок шейха Яссіма, Кубок зірок, по два Кубки Еміра та Кубки наслідного принца й нарешті – чемпіонство 2021 року. Багато хто вбачав аналогічні перспективи й на чолі «Барси», де він змінив Роналда Кумана. Спочатку так і було – перемога в Ла Лізі, Суперкубок. Але далі щось пішло не так. І тепер уже заклик «Хаві, залишайся!» лунає від інчас... мадридського «Реала» як відверте глузування.

undefined

У 2001 році він став переможцем молодіжного чемпіонату світу. У фіналі аргентинці легко переграли Гану (3:0). А в півфіналі розтрощили з рахунком 5:0 Парагвай – той самий, що в 1/8 залишив за бортом змагань збірну України. У 2023-му подібна доля спіткала вже підопічних Маскерано: з групи вони вийшли легко, але в першому ж раунді плей-офф поступилися Нігерії. Що ж, негативний досвід – теж досвід. У відборі на Олімпіаду «біло-блакитні» врахували помилки та впевнено здобули путівку до Парижа, де тепер зустрінуться з українцями.

До речі, наставник наших олімпійців Руслан Ротань – напевно, найбільш яскрава постать серед тих вітчизняних тренерів, котрим знайшлося б місце в сьогоднішньому хіт-параді вчорашніх зірок. Керманич «Олександрії» взагалі унікальна постать. Важко пригадати, коли ще одна людина очолювала б одразу три команди – клубну та дві збірні. Сподіватимемося, цей досвід стане Руслану Петровичу в пригоді...

27 квітня 2024 09:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 859-го дня повномасштабної війни

 

01 липня 2024 20:30

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня повномасштабної війни

 

13 травня 2024 20:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня повномасштабної війни

 

24 квітня 2024 23:02