Сьогодні 27 липня 2024 р.

36 из 39-ти! Як и чому «Лестер» домінує в Чемпіоншипі

Ігор ЯСЛИК

Склад на чверть мільярда, новий тренер, ідеї Гвардіоли, чергова молодість Варді… «Лисиці» явно намерені повернутися до АПЛ із першої спроби.

«Лестер» набрав 36 очок із 39-ти можливих – це найкращий старт в історії Чемпіоншипу. «Лестер» забив найбільше голів у дивізіоні (27) і найменше пропустив (7). «Лестер» відірвався на 14 очок від третього місця – нагадаємо, що безпосередньо в АПЛ піднімаються дві команди. У «Лестера» відкрита серія з дев'яти перемог поспіль. Причому лише дві з них видобуто з мінімальною різницею у рахунку.

Вже цих цифр достатньо, щоб говорити про домінування «Лестера» у Чемпіоншипі. Так, попереду довга дистанція, яка складається з 46 матчів – пройдено трохи більше за її чверть. Проте можна бути впевненим, що саме «лисиці» витримають темп. Не в плані набору очок, адже 92,3% – феноменальний та аномальний показник. Але важко уявити, що «лисиці» комусь віддадуть перше місце, не кажучи вже про те, щоб звалитися нижче за другий рядок.

У 2016 році «Лестер» створив справжнє диво, коли став чемпіоном АПЛ. Проміжне лідерство «лис» у Чемпіоншипі точно не про чаклунство. Виділимо три чинники їхнього потужного старту, який має принести плоди і на фініші.

У «Лестера» найдорожчий склад у Чемпіоншипі

Якщо говорити відверто, будь-який клуб, що вилетів з АПЛ, як мінімум у першому сезоні апріорі має помітну перевагу над конкурентами в Чемпіоншипі. Йдеться про фінанси, а саме про парашутні виплати за власний шматок пирога у великому телевізійному договорі АПЛ. Вони дозволяють розраховувати на швидке повернення до раю після вигнання.

Поміркуйте самі. Навіть після продажу кількох лідерів (Джеймса Меддісона, Харві Барнса, Тімоті Кастаня і Юрі Тілеманса, який пішов вільним агентом), за яких «лисиці» отримали понад 100 млн євро, склад «Лестера» оцінюється порталом Transfermarkt у 252 млн євро – перше місце в Чемпіоншипі.

Місце перше, але не з таким відривом від конкурентів, як у нинішній таблиці, де вважають очки, а не гроші. Тобто справа не лише у фінансах. Зрештою, є відносно свіжі приклади «Вігана», «Суонсі» або «Сток Сіті», які навіть у єврокубках грали, але не змогли швидко повернутися до АПЛ після вильоту і зараз виглядають надійно засмоктаними трясовиною Чемпіоншипу. Вони схожі на домашніх котів, які зазнали шоку, опинившись на вулиці, і не змогли швидко знайти дорогу додому, що призвело до сумної долі. «Лисиці» ж виявилися розумнішими і хитрішими за таких котів.

«Лестер» вгадав із тренером

Менеджмент «Лестера» наробив колосальну кількість гротескних помилок у міжсезоння-2022 і вже протягом сезону-2022/2023, які і призвели до вильоту з АПЛ. Помилки довелося оперативно виправляти.

Очевидно, головне влучення в ціль у менеджменту «Лестера» пов'язане з персоною тренера. Енцо Мареска зробив требл із «Манчестер Сіті», однак у ролі асистента Пепа Гвардіоли. А ось самостійно італієць попрацював лише 14 матчів (чотири перемоги) у «Пармі», яку безуспішно намагався повернути до Серії А. Тобто кандидатура Марескі та близько не була очевидною.

undefined

Схоже, що консервативна Італія взагалі не підходить для стилю та ідей Гвардіоли, яким слідує Енцо Мареска – італієць на каталонця схожий не лише зовні. Англія для реалізації цієї філософії – зовсім інша справа. Згадуємо Мікеля Артету в «Арсеналі» чи Венсана Компані (бельгієць не був у штабі Пепа, але довго в нього грав), який у блискучому стилі повернув до АПЛ «Бернлі».

Стилістично «Лестер» виглядає лайт-версією «Манчестер Сіті», що підтверджує статистика. «Лиси» посідають у Чемпіоншипі друге місце з володіння м'ячем (62,7%) та точністю передач (88,5%). В обох номінаціях їх випереджає інша команда, яку щойно викинуло з АПЛ – «Саутгемптон». Але «святі» відстають «Лестера» на 16 очок і поки що знаходяться навіть не в топ-6 Чемпіоншипа.

Стиль стилем, але потрібний результат. Чомусь здається, що заслуг у Енцо Марескі більше, ніж у менеджменту, який не сказати, що ідеально відпрацював на трансферному ринку, коли шукав заміну лідерам, що пішли.

Вписалися в команду опорний півзахисник Гаррі Вінкс (купили за 11,6 млн євро) і атакуючий хав Стефі Мавідіді (7,5 млн євро, забив два голи і зробив два асисти, стабільно отримує високі оцінки). Однак щодо інших дорогих як для Чемпіоншипу покупок питань поки що вистачає. Новий основний воротар Мадс Германсен (7 млн. євро) майже не пропускає, але й не сказати, що виглядає супернадійним. 20-річний форвард Том Кеннон (8,8 млн. євро) за «Лестер» ще навіть не зіграв. Дуже досвідчений Коннор Коуді (8,7 млн ​​євро) начисто програє конкуренцію в центрі захисту і змушує ставити питання - а навіщо його купували?

Звичайно, робимо поправку на серйозну різницю в рівні АПЛ і Чемпіоншипу. Однак у Марески розкрився Кірнан Дьюсбері-Холл – впливає на гру команди, як Джеймс Меддісон раніше у «Лестері», а зараз у «Тоттенхемі». КДХ забив п'ять голів – стільки ж, скільки профільний форвард Келечі Іхеаначо. Також у Дьюсбері-Холла п'ять асистів. У Марески центральні захисники Яннік Вестергор і Ваут Фас серед найкращих у команді, а не те посміховисько, яким вони часто були в АПЛ.

Також впадає в око, що Енцо Мареска недаремно попрацював і з молодіжкою «Манчестер Сіті». Італієць розуміє, як правильно поводитися з гравцями, які переходять у професійний футбол. 21-річний атакуючий півзахисник Кейсі Макейтир забив чотири голи. Користь приносять 19-річний форвард Абдул Фатаву (1+1) і 21-річний півзахисник Ваня Марсаль (1+0). Основним захисником можна назвати 20-річного Каллума Дойла. І є впевненість, що розкриється 20-річний Чезаре Казадеї. Один із героїв останнього молодіжного чемпіонату світу, який належить «Челсі», в основу не пробився, але встиг забити один гол та зробити один асист. Італієць не відзначився результативними діями в останньому матчі з «Сандерлендом», але був визнаний найкращим у цій грі.

Фактор Варді

З чемпіонського «Лестера» у команді зараз залишилися лише Марк Олбрайтон і Джеймі Варді. Перший майже не грає, а у другого відкрилася вже незрозуміло яка за ліком молодість. Варді у свої 36 не програє конкуренцію Келечі Іхеаначо. Він забив п'ять голів цього сезону, зокрема чотири в Чемпіоншипі.

undefined

Важливість Варді не лише у голах. Очевидно, що клубна легенда «Лестера» грає найважливішу роль роздягальні. Коли Джеймі біжить святкувати свій гол до трибуни з фанатами суперника, то це не лише про присутній у нього хуліганський характер. Це ще й про те, наскільки Варді мотивований та заряджений вдруге за кар'єру повернути «Лестер» до АПЛ. І такий настрій він передає партнерам.

26 жовтня 2023 16:40







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЄВРО-2024, група С. Словенія – Сербія. Огляд матчу

 

20 червня 2024 20:12

АПЛ. Найкращі голи сезону-2023/24. Частина 1

 

07 червня 2024 19:26

Англія. Не зробиш, якщо не спробуєш! Неймовірні голи з історії АПЛ

 

30 травня 2024 09:10