Сьогодні 29 березня 2024 р.

Петраков: «Луческу дає нам усім приклад бадьорості духу та енергійності»

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Головному тренеру національної команди України Олександру Петракову сьогодні виповнюється 65 років. Наставник синьо-жовтих – не прихильник святкувань, надто у важкий воєнний час. Тож свій черговий день народження він зустрічає в робочому відрядженні, яке розпочав за два дні до вродин.

– Олександре Васильовичу, із днем народження вас! 65 – це такий собі напів'ювілей. Як ви сприймаєте та зустрічаєте цю дату в наше непросте сьогодення?

– Дякую за привітання. Знаєте, скажу відверто, без гучних слів – не можу стверджувати, що мені подобається це число (усміхається). 65… Я на 65 не почуваюся. Я в душі – молода людина, працюю з молодими хлопцями, вони мене заряджають позитивом. Тож серцем і душею я лише молодію! А ще нам усім дає приклад бадьорості духу та енергійності наставник «Динамо» Мірча Луческу, який у свої 77 повен наснаги!

– Та й ви свій день народження зустрічаєте в робочому процесі, адже фактично напередодні прибули до Польщі, аби подивитися гру кваліфікаційного раунду Ліги конференцій УЄФА «Зоря» – «Університатя», і надалі маєте інтенсивний графік свого відрядження…

– Так, я переглянув матч, після якого підійшов, привітав із перемогою головного тренера луганців Патріка ван Леувена. Я з ним знайомий дуже давно – ще з академії «Шахтаря». Перекинулися кількома словами, обмінялися думками. Наступного ж дня я рано-вранці виїхав із Любліна до Лодзі, де подивився тренування київського «Динамо» й зустрівся з Мірчею Луческу. Сьогодні о 16-й вилітаю з Варшави до Рима, де 7 серпня подивлюся товариську гру «Рома» – «Шахтар». У понеділок прибуду до місця збору гірників – у добре знайоме мені Брдо, що неподалік словенської столиці Любляни, де в травні національна команда проводила свій збір. Там поспостерігаю за тренувальним процесом донеччан, а вже 9 серпня переїду за 180 км звідти – до австрійського Граца, аби подивитися матч-відповідь третього раунду кваліфікації Ліги чемпіонів «Штурм» – «Динамо». А наступного дня – назад: розраховую подивитися контрольні ігри «Шахтаря» та СК «Дніпро-1» – знову у Словенії.

– Нічого не скажеш – насичений графік…

 – Але це ще не все (усміхається). 11 серпня вранці я вилітаю до Лондона, у гості до клубу «Брентфорд»…

– А, там же працює ваш давній приятель – данський тренер Томас Франк…

– Так, ми не раз перетиналися на рівні юнацьких збірних. Це мій добрий друг, я йому зателефонував і хочу з ним поговорити щодо нашого українського гравця Єгора Ярмолюка, який улітку перейшов до цього лондонського клубу. Буду присутній на матчі англійської Прем’єр-ліги «Брентфорд» – «Манчестер Юнайтед». А вже після цього лечу з Лондона до Варшави, сідаю в рейсовий автобус і повертаюся до Києва.

– Нинішня поїздка вписується у ваш стиль роботи, який ви започаткували взимку цього року, ще до повномасштабної війни, коли відвідали табори всіх українських клубів на зборах у Туреччині. Для вас це дуже важливо – близько спілкуватися з тими людьми, які працюють в українських клубах, чи не так?

– Слід сказати прямо й відверто: клубні тренери роблять український футбол. Тож я вважаю, що це мій обов’язок – їздити, підтримувати їх, розмовляти, цікавитися їхніми справами, обмінюватися думками. Хоча тепер не так просто всіх об’їхати, як це було в лютому, коли всі наші клуби готувалися в Туреччині, і я зміг відвідати табори всіх 16-ти команд УПЛ.

– Сьогодні ж географія перебування вітчизняних ФК значно ширша..

– Та мене дистанція не лякає. Це тренерська робота. Ось учора розмовляв із Луческу, із хлопцями: Мірча запросив мене на командну вечерю, ми дуже тепло поспілкувалися. Хочу сказати, що Луческу подзвонив мені в червні до Ірландії, наступного дня після нашої поразки в Уельсі, підтримав мене, гравців. Я йому дуже вдячний за той дзвінок.

– Олександре Васильовичу, три матчі національної команди під час вересневого збору будуть складними і з точки зору опонентів, і з огляду на важкі тривалі перельоти. Як ви сприймаєте цей етап змагань і чого очікуєте?

– У турнірах на рівні національних команд немає прохідних ігор. Це – Ліга націй УЄФА, тут одна осічка може дорого коштувати. Це в клубній роботі можна десь програти, а потім надолужити. А тут програв – і фактично тебе вже немає як претендента на перемогу у групі. Турнірна дистанція коротка, і всі поєдинки вирішальні. Не забуваймо, що Шотландія перед своїми вболівальниками прагнутиме взяти реванш за поразку в плей-офф. У нас же у Глазго через перебір жовтих карток не гратимуть два провідні виконавці – Забарний та Зінченко.

– Шотландці хочуть реваншу, а нам важливо не допустити цього…

– Саме так. У нас одне завдання – посісти перше місце у групі. Яким би важким не був збір, завдання слід виконувати.

– Чи турбують вас довгі перельоти?

– Так, важкий переліт буде із Глазго до Єревана: шість із половиною годин льоту плюс різниця в часі – три години вперед… Відповідно, значно менше часу залишається на відновлення після першої гри, із Шотландією. Буде складно. Не маю жодних секретів – обов’язково матиме місце серйозна ротація.

– Коли плануєте розпочати вересневий збір?

– Зовсім точно сказати поки що не можу – це залежить від того, як виступатимуть наші клуби в єврокубках. Швидше за все, ми зберемося десь під Варшавою, хотілося б десь 16 вересня, із гравцями, які, ми сподіваємося, будуть грати в єврокубках і базуватимуться в Польщі. А щодо легіонерів, то я вже призначив тренування на вечір 19 вересня у Глазго – там команда збереться в повному складі. Ми прибудемо туди, вилетівши вранці з Варшави, а хлопці з іноземних чемпіонатів мають приїхати впродовж дня.

– І все ж таки
у свій день народження чого б ви побажали собі?

– Я переконаний, що в кожної людини має бути мрія, бо без неї просто неможливо жити. Мені 65, у мене є мрії, я ними живу! У першу чергу це наша перемога у війні з росією. А футбольні мрії – тут немає таємниць. Знаєте народну мудрість: «Хочеш розсмішити Бога – розкажи йому про свої плани» (сміється). Тож я мрію, я хочу чогось досягти, у мене багато цілей. І хочу сказати прямо – я не старий, тож не треба мене старити (сміється). Я сповнений сил та енергії, працюю на такій важливій посаді, відчуваю велику відповідальність перед людьми. Одним словом, хочу досягти багато чого, а от як воно вийде – не знаю.

6 серпня 2022 16:51







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Синьо-жовтий тріумф. Мудрик про свій гол, радість Довбика, інтерв'ю Судакова

 

27 березня 2024 15:55

Україна на Євро! Фани, емоції, стадіон, коментарі після матчу

 

27 березня 2024 15:00

Тренування національної збірної України напередодні матча з Ісландією

 

26 березня 2024 11:39