Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Шелепницкий: «Счастлив, что был первым капитаном сборной Украины»

29 квітня 1992 року футбольну збірну України в її історичному першому матчі, з угорцями в Ужгороді, на поле в якості капітана вивів півзахисник одеського «Чорноморця» Юрій Шелепницький. Подальша кар’єра вихованця буковинського футболу склалася так, що цей поєдинок виявився для нього єдиним у складі головної команди країни.

– Тоді кістяк збірної України складали гравці «Чорноморця», та й керманичем був наставник одеситів Віктор Прокопенко, – сказав Юрій Шелепницький. – Не дивно, що коли настала черга визначатися з капітаном, то вибір припав спочатку на Юрія Никифорова, який виконував ці функції в «Чорноморці». Але він чомусь відмовився. Оскільки віце-капітаном був я, то Прокопенко поцікавився вже в мене: «А ти згоден?» Я відразу дав ствердну відповідь, хоча в той момент навіть не думав про те, що йдеться про рішення, яке допоможе мені назавжди ввійти до історії українського футболу…

Прикро, що в Ужгороді не вдалося залучити тих наших футболістів, які виступали за кордоном, можливо, тоді б ми досягли позитивного результату. Та все ж, незважаючи на невдачу, нас не полишало відчуття, що ми стали учасниками непересічної події – дебюту футбольної України на міжнародній арені. А нагадують мені про те протистояння з угорцями не тільки з півдюжини світлин, а й спортивний костюм, який мені, як і іншим збірникам, вручили напередодні матчу. Ці пам’ятні речі зараз знаходяться на чільному місці в моєму домашньому музеї в Чернівцях.

– Із ким із тодішніх партнерів підтримуєте стосунки?
– З Іваном Гецьком, з яким часто переписуємося в соціальних мережах. Ми з ним товаришуємо ще із часів виступів за «Чорноморець», пригадується, тоді в Одесі навіть мешкали в одному будинку.

– На вашу думку, нинішня збірна України входить до числа топ-команд Старого Світу?
– Звичайно, на це запитання вичерпну відповідь дав би черговий чемпіонат Європи, але його через пандемію коронавірусу перенесено на 2021 рік. Вважаю, що це не на користь підопічним Андрія Шевченка, які останнім часом були на ходу. Та все ж сподіваюся, що наші футболісти й надалі прогресуватимуть і зуміють виправдати сподівання. Як на мене, поки що в збірній України є проблеми з реалізацією гольових моментів. Із появою забивного нападника її шанси закріпитися серед топ-збірних континенту значно зростуть.

29 квітня 2020 16:29







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Синьо-жовтий тріумф. Мудрик про свій гол, радість Довбика, інтерв'ю Судакова

 

27 березня 2024 15:55

Україна на Євро! Фани, емоції, стадіон, коментарі після матчу

 

27 березня 2024 15:00

Тренування національної збірної України напередодні матча з Ісландією

 

26 березня 2024 11:39