Сьогодні 29 березня 2024 р.

ТелеКлуб. Одинадцять рибалок

Ігор СУХОВИЙ, «Футбольний клуб»

Вибуховий за напругою тиждень для телевізійних уболівальників в Україні. Стартував груповий етап Ліги чемпіонів. «Зоря» продовжила засмучувати вже в іншому для себе євротурнірі. Співчувати в студіях є кому, але висновки там нагадують балачки на призьбі.

Не зважаючи на розмаїття подій за участю наших клубів, почну… з повчальної поразки «Вест Гема» в АПЛ. Пожертвував небувалим видовищем 8-го туру УПЛ «Ворскла» – «Рух» і отримав цінну нагоду з трансляції з Лондона. Наставник місцевих молотобійців надав рекордний час у другому таймі Ярмоленку, випустивши його на поле на цілих півгодини.

Спочатку Андрій загострив гру, брав участь у кількох несподіваних для суперника розіграшах. Але той не був би «МЮ», щоб не зробити вчасних висновків. Гості, здавалося, дотиснули господарів і вийшли у рахунку вперед під завісу матчу. Але Ярмоленко не здався. У компенсований час саме наш герой ЄВРО-2020 примусив помилитися іншого героя. За гру рукою Люка Шоу арбітр Аткінсон призначив пенальті.

А СУДДІ ХТО?!

…Не вибачаюсь за ці подробиці, бо буде ще не одна нагода порівнювати події в Лондоні із суботнім матчем динамівців з «Олександрією» у Києві. Забігаючи наперед, був вражений модератором «Великого футболу», коли той проявив себе на зораній ниві конспірології – не маючи картинки про центральну гру туру рідного чемпіонату і пропонуючи розповідь на пальцях. А саме: колишній динамівець Рибалка міг свідомо допомогти Гармашу заробити вирішальний пенальті!

Вдвічі смішно, коли люди в студії вдають, що серйозно аналізують розгромну поразку «Маріуполя» «Шахтарю» і не використовують такі багаті здібності телепатії там. Бо згідно цієї «теорії змови» на поле проти команди Де Дзербі випустили одразу одинадцять «рибалок», ще і в запасі залишилися.

Не менш клінічний випадок трапився і під час самої трансляції з «Олімпійського» на каналі «2+2». Коментатор Бебех розповів про багаторічну дружбу Рибалки і Гармаша. І мабуть для вагомості додав, що сам він такий пенальті не поставив би.

Наставник Юрій Гура, напевно, заплакав би від такого резюме. Хоча я точно знаю, що тренери і гравці терпіти не можуть, коли коментатори раптом беруться судити замість арбітрів. Навіть у студії, де шанобливо ставляться до головних конкурентів «Динамо», опитування засвідчили правомірність призначення одинадцятиметрового. У будь-якому разі наставнику «Олександрії» залишалося сподіватися лише на свого героїчного воротаря Білика…

Повернуся до матчу, з якого розпочинав. Там у зворотній ситуації коуч «Вест Гема» Мойєс вирішив примножити здобуток Ярмоленка і зробив заміну під пенальті. Хоча вирок могли виконати Райс або вкрай мотивований вінгер збірної України. Для Нобла ж першим дотиком до м’яча було встановлення його на позначку. Не дивно, що двобій Де Хеа гравець, який щойно вийшов на заміну, закономірно програв.

До чого веду? Мені сподобалася мудра позиція Мірчі Луческу, коли «Динамо» вистраждало свійшанс у схожих умовах. До вирішального удару Циганков не забив з гри, що було можна і не можна. Не дарма потім вибачався перед партнерами. Тиск на Віктора Вітальйовича був шалений: попередні проблеми з реалізацією, блискуча гра воротаря «Олександрії», час, що вже майже збіг… Проте вдарив так, що Білик не мав би шансів, якби і вгадав напрямок.

Довершеною картина моїх роздумів у цьому блоці буде зі згадкою про арбітраж. Не можна так знущатися над футболом. Десять гірчичників, серед яких було чимало надуманих. Зокрема, Буяльському і Сидорчуку, яким залишилося отримати по одній картці до автоматичної дискваліфікації на одну гру.

Останнє порівняння з не менш принциповим протистоянням «Вест Гема» з «дияволами» з Манчестера. Як ви думаєте, скільки карток показав суддя цього принципового матчу Аткінсон? Жодної!!!

ВАЦКА – ДО ДОШКИ!

Тепер можна і до старту наших грандів у групах Ліги чемпіонів. Завсідники «Великого футболу» намагалися мужньо пережити нестачу прав на трансляції єврокубкових баталій. Не знаю, де вони черпали знання: завдяки сервісу MEGOGO чи ходили по інших каналах. Проте перш, ніж одразу взятися за ганьбу «Шахтаря» у Тирасполі, віддали належне візиту «Бенфіки» до Києва.

І знову не обійшлося без опитувань. Нічию команд Мірчі Луческу і Жорже Жезуша визнали закономірною, а більшість уболівальників позначили стартову гру динамівців в ЛЧ успішною. Найнезалежніший у студії Вацко додав, що у наставника «Динамо» був план, який він реалізував. А міг і сягнути максимуму, якби не висновок VAR у заключні хвилини.

Прикрасила спробу аналізу світлина Миколенка з Яремчуком, де вони весело з’ясовують, хто відскочив від поразки у вівторок на «Олімпійському». Значно змістовнішою була розмова з нападником «Бенфіки» на MEGOGO, де він відверто розповів про труднощі адаптації. Цікаво було дізнатися і думку наставника Жезуша, який запізно зважив, що Яремчуку було непросто грати проти колишньої команди і нинішніх партнерів по збірній. Не виключено, що така думка виникла після двох програних двобоїв Денису Бойку.

Чимало цікавого визнали і португальські медіа. Вони з сарказмом помітили, що лісабонські «орли» звикли возити суперників у власному чемпіонаті, поки їх візаві не задеруть лапки догори. Але проти «Динамо» самі опинилися у лічених сантиметрах від поразки під завісу. Насмілюсь зробити припущення про епізод, який розпочався з потрапляння Шапаренком у поперечину. Якби Буяльский не ледь відновився від травми, воротар мав би значно менше шансів врятувати гостей від голу при добиванні. Як зовсім їх не мав, коли власний захисник влучав у стійку у повній паніці.

Порівнюючи гостьові матчі «Бенфіки» і «Шахтаря», легко дійти висновку, що обидві команди сягнули значної переваги у володінні м’ячем. Але зміст цього володіння не порівняти. Португальський гранд намагався вирватися з вельми дисциплінованих пут динамівців. Коли ж справа дійшла до поразки гірників «Шерифу», у студії «Великого футболу» до дошки викликали Вацка. Він докладно розповів, чому молдавський Траоре був значно ефективнішим за донецького. Потім – про ганебно пропущені обидва голи, наче їх малювали під копірку на лівій бровці…

ВРЯТУВАТИ ГОЛОВНУ ІНВЕСТИЦІЮ

Я згадав, як ще до вояжу в Тирасполь Додо зухвало повідомив, що «Шахтар» сильніше за «Шериф» не лише тактично, але й фізично. Ой не дарма попереджав щоб боялися усмішок Вернидуба в інтерв’ю «ПроФутболу».

Так усміхається тигр. Чи може скалиться? Вікторія Юрія Миколайовича була повною і незаперечною. Не знаю, можливо зайва пиха завадила Де Дзербі ретельніше вивчити уроки загребського «Динамо» на тому ж стадіоні. Але на схожі граблі гості з Донецька стали впевнено.

У студії окрім співчуття і гніву було підкреслено, скільки додаткових мільйонів було витрачено на трансфери. Проте ніхто не забув і про головну інвестицію – в наставника, який «найкраще в Європі наслідує самого Гвардіолу…» Про цінність придбання сам Палкін говорив.

А тому Де Дзербі ще не звинувачують прямо. Незважаючи на чисто тренерську поразку Вернидубу. Хоча, здається, Метревелі натякнув: якщо чудові пориви синьора Роберто гравці не зрозуміють, доведеться обрати щось простіше. У сенсі, грати не за лекалами Гвардіоли?

Важко їх було розпізнати в гостях у «Шерифа». Поразка «Шахтаря» навіть насторожила папу Карло з «Реала». Анчелотті повідомив, що слід бути уважніше в групі. Де Дзербі ж впевнений, що одна невдача нічого не доводить. Десь я вже щось схоже чув. А-а-а… Платівку заїло у Віктора Скрипника: «Ми попіл на голову не сипимо». На цей раз сказано після відчутної баранки «Зорі» в Лізі конференцій у норвезькому Заполяр’ї.

Надихає лише впевненість, висловлена у «Великому футболі»: «Далі у всіх наших клубів будуть сильні суперники. З ними грати легше…» Утримує мене від ейфорії відоме українське прислів’я. Про тих, хто думкою багатіє.

21 вересня 2021 11:20







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55