Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Холодницкий готов заняться схемами «искусственной травы» от ФФУ

Голова САП Назар Холодницький прокоментував факти журналістках розслідувань стосовно тендерних закупівель послуг із будівництва та реконструкції штучних футбольних полів, переможцем яких у 2017 році стали переважно комерційні структури, пов’язані із Федерацією футболу України.

Зокрема, очільник САП заявив про готовність розслідувати можливі махінації. Для цього потрібна заява про злочин, інформує Unn.com.ua.

«Якщо є дані, які свідчать про ознаки злочину, звичайно, ми будемо їх розслідувати, якщо є питання про конфлікт інтересів одного, другого, третього (політика – ред.), то вони повинні бути вирішені до початку розслідування (кримінального провадження). Для того, щоб САП розпочав розслідувати цю справу потрібна заява про злочин (для дотримання вимог КПК). Якщо така заява буде, то провадження, згідно із вимогами КПК, має бути розпочато», – сказав він.

Нагадаємо, напередодні ЗМІ ретельно проаналізували державні закупівлі послуг із будівництва та реконструкції футбольних полів зі штучним трав’яним покриттям. Таких тендерів наприкінці минулого року було проведено 300. Видання «Бізнес.медіа»,  зокрема, з’ясувало, що під ці закупівлі була організована ціла схема, реалізація якої могла мати на меті заробіток для чиновників ФФУ.

Журналісти наголошують, що довкола ФФУ утворено низку комерційних компаній. Функціонувати окремі з них почали лише тоді, коли на горизонті «замаячило» бюджетне фінансування проекту з побудови штучних полів для футболу по всій країні.

Зазначається, що за кошти УЄФА в Україні побудували завод із виробництва покриттів для футбольних полів. У підсумку продукція саме з цього заводу була закуплена абсолютною більшістю держаних та комунальних замовників. Для цього перемогу у тендерах без відкритого аукціону повіддавали компаніям, пов’язаним із ФФУ. Маржа на закупівлях сягала 50%, пишуть автори розслідування.

«Проаналізувавши результати закупівель, можна дійти нескладних висновків про значне завищення цін «на траву» від ФФУ. Зокрема, високоякісне покриття зі штучної трави, імпортоване в Україну з Німеччини, коштує близько 12,5 євро за кв. м. Додаємо ще близько 30% маржі та отримуємо кінцеву ціну у розмірі 16,2 євро за м. кв. У «дочок» ФФУ держава та комунальні підприємства придбали трав’яні поля за ціною: 13,16 євро за кв. м. 50% маржі = близько 20 євро за кв. м», – йдеться у матеріалі «Бізнес.медіа».

Також журналісти зазначають, що президент ФФУ Павелко, з одного боку, у якості голови бюджетного комітету ВР погоджував виділення близько 270 млн грн із бюджету на програму будівництва штучних футбольних полів. А з іншого боку, як очільник ФФУ, міг мати стосунок до освоєння цих грошей «комерційними дочками» Федерації. А це може свідчить про наявність ознак «конфлікту інтересів» у Павелка, констатувало видання.

У той же час, активісти вимагають від ГПУ, НАБУ і СБУ відкрити кримінальне провадження за фактом зловживання статусом президента ФФУ Андрієм Павленко під час тендерних закупівель штучного футбольного покриття.

Як повідомляє Comments.ua, з відповідною заявою про злочин звернулася Громадська організація «Ініціативи майбутнього». Активісти ГО відзначають, що скандал, викликаний діями голови комітету з питань бюджету Верховної Ради України, президента Федерації футболу України Андрія Павелко з бюджетними коштами (виділеними на будівництво футбольних полів для дітей), не повинен залишатися без уваги антикорупційних та правоохоронних структур країни.

«Ініціативи майбутнього» нагадали, що 14.07.2017 року вступив в силу Закон України «Про внесення змін до Закону України» Про Державний бюджет України на 2017 рік», яким було передбачено фінансування витрат на реалізацію бюджетної програми з будівництва та реконструкції футбольних полів зі штучним покриттям в розмірі 270 млн. грн.

«Згодом, 17.10.2017 року наказом Мінрегіону № 271 була створена комісія для розгляду пропозицій та визначення обсягів фінансування, до складу якої, зловживаючи впливом народного депутата і голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, з метою реалізації наміру по заволодінню бюджетними коштами, увійшов Павелко А.В.», – зазначають активісти.

За словами активістів, після того, як кошти були виділені: «Павелко, користуючись статусом президента ФФУ, рекомендував заздалегідь розроблений Федерацією футболу України певний проект з будівництва спортивного майданчика для міні-футболу розміром 42х22 для реалізації бюджетної програми».

Активісти підкреслили, що з огляду на поточні ринкові ціни на відповідні будівельні матеріали і роботи, вартість футбольного поля завищена на 30%. Також вони детально розписали схему, по якій нібито йшло освоєння бюджетних коштів, підконтрольними ФФУ і Павелко структурами.

Підсумувавши, що зазначені дії Павленко містять ознаки злочину, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України, «Громадські ініціативи» вимагають реєстрації кримінального провадження на основі викладених фактів.

24 травня 2018 11:35







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня повномасштабної війни

 

19 квітня 2024 23:27

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня повномасштабної війни

 

18 квітня 2024 21:12

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня повномасштабної війни

 

17 квітня 2024 22:34