Сьогодні 18 квітня 2024 р.

Диплом Костюченко. На какой стадии дело и что дальше?

Розповідаємо про поновлення кримінальної справи щодо можливого підробленого диплому одного з очільників Федерації футболу України.

ЩО СТАЛОСЬ?

13 вересня 2017 року видання Sportarena опублікувало статтю, в якій навело докази недійсності диплому про вищу освіту першого віце-президента Федерації футболу України Вадима Костюченка.

Якщо коротко, то основні тези розслідування наступні:

·    НТУУ «КПІ» поінформував, що диплом Костюченка В.К. про першу вищу освіту за певним номером (ЛО ВЕ №0001912 від 01.03.1997) не видавався закладом;

·    на основі цього диплому Костюченко отримав диплом магістра інституту ім. Т.Шевченка (КВ №17514933 від 05.04.2002);

·    в жовтні 2014 року була відкрито кримінальне провадження за фактом перевірки дійсності диплому НТУУ «КПІ».

Відповідь НТУУ «КПІ» на запит про диплом Вадима Костюченка:

undefined

 

НА ЯКІЙ СТАДІЇ СПРАВА

Восени 2017 року після розголосу в ЗМІ кримінальне провадження було поновлене. Наразі невідомо, чому справа так і не дійшла до суду в 2014 році, але за процедурою це мало статися за погодженим з прокурором рішенням слідчого про відсутність складу злочину.

В листопаді 2017 року кримінальне провадження було поновлене. Слідством займається Дарницьке УП ГУНП у м. Києві за місцем прописки Вадима Костюченка.

За інформацією Футбол 24, перший віце-президент ФФУ мав нещодавно отримати повістку від слідчого Національної поліції в рамках кримінального провадження у справі про можливу підробку диплома про вищу освіту. Але повістку не вдалося вручити з першого разу за місцем прописки. Невдовзі повістка має бути вручена Вадиму Костюченку.

ЩО ДАЛІ?

За процедурою, наразі відбувається допит всіх свідків слідчим по даному кримінальному провадженню. Серед свідків, як вказано вище, буде і сам фігурант даної справи, Вадим Костюченко.

Після того, як свідки будуть допитані, у слідчого є два основних варіанти:

·    обрати обвинуваченого за даними на той момент матеріалами справами, висунути йому підозру та направити справу в суд;

·    закрити кримінальне провадження за відсутністю складу злочину.

В першому випадку мова, ймовірно, йде про статтю 358 Кримінального кодексу України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

Дана стаття має 4 пункти, два з них можуть бути застосовані при першій (якщо вона перша) спробі підроблення документу:

– (підроблення посвідчення або іншого офіційного документа) караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років;

– (використання завідомо підробленого документа) карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

В другому випадку (закриття кримінального провадження) свої підписи та відповідальність за це мають поставити слідчий поліції та процесуальний керівник в прокуратурі (контролює додержання законності під час розслідування кримінального провадження). Обидва вони мають визнати, що дійсно немає складу злочину.

До речі, щодо першого випадку (справа дійде до суду), то в 2014 році слідчий та працівник прокуратури не знайшли складу злочину, незважаючи на відповідь НТУУ «КПІ» про відсутність диплому в базі. Теоретично вони також можуть пройти свідками по даній справі та (в найгіршому для них варіанті) стати фігурантами справи.

При черговому закритті кримінального провадження за відсутністю складу злочину відновити справу в майбутньому може бути майже нереально. При черговому запиті на перевірку фактів представники Національної поліції можуть писати відмови з причини того, що перевірки фактів з цього приводу вже були проведені в 2014 та 2017 роках та під час перевірок ознак злочину не було виявлено.

22 листопада 2017 14:01







Матеріали на тему

Полиция возобновила дело против Костюченко из-за фальшивого диплома
21 листопада 2017 11:25


В ФФУ не осуждают Костюченко
1 жовтня 2017 12:05




Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня повномасштабної війни

 

17 квітня 2024 22:34

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня повномасштабної війни

 

16 квітня 2024 20:30

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 780-го дня повномасштабної війни

 

13 квітня 2024 21:10