Сьогодні 29 березня 2024 р.

Пул УПЛ. Єдиний і монопольний

Володимир ЗВЄРОВ

У 2010 році Федерація Футболу передала клубам права на телетрансляції їхніх матчів. Передала на 8 років. Увесь цей час клуби самі вели перемовини із трансляторами та обирали телеканал-партнер. 

Єдиний пул – це зовсім інший порядок. Клуби віддають права Прем’єр-Лізі, УПЛ продає телеканалам, в тому числі за кордон, клуби ділять гроші. Якщо ви активний читач спортивного інтернету, словосполучення «єдиний пул» могло вас дістати. Якщо ж любите подивитися український футбол, а на посиденьки в мережі часу мало, спробуємо пояснити деякі процеси за межами телекартинки.

Торік у квітні Прем’єр-Лігу очолив Томас Грімм. Слово «очолив» – воно номінальне. Чим далі, тим більше причин вважати – до найважливіших рішень його скеровують правильні поводирі. Але тоді, у далекому 2018-му, швейцарець пообіцяв повністю змінити медіа-розвиток українського футболу і знайти консенсус із усіма учасниками Прем’єр-Ліги.

ТОМАС ГРІММ – ПРЕЗИДЕНТ УПЛ (КВІТЕНЬ 2018):
«Найкраща можливість для клубів заробляти гроші – це спільний продаж медіаправ і це буде можливо через сезон».

Кажуть, першим революційним рішенням пана Грімма було попросити дві зарплати наперед. А це, за неофіційними даними, 40 тисяч євро. За непоганий оклад можна спробувати увімкнути рівновіддаленість. І певний час у швейцарця, як і в усієї організації, виходило вдавати нейтралітет. Себто, просто сидіти тихо, допомагаючи українському футболу виконувати його почесну місію – падати на дно із прив’язаним до шиї каменем.

ТОМАС ГРІММ – ПРЕЗИДЕНТ УПЛ (КВІТЕНЬ 2018):
«Головне звернення до уболівальників – це, будь ласка, повертайтеся на стадіони. Якщо є якась причина, чому ви не ходите на стадіони, то скажіть нам».

…Не ходять, щоб напис «Ворскла» на трибунах було видно чіткіше. Не ходять, аби не дай Боже не шуміти і не заважати, коли хтось вирішив придрімати. Не ходять, бо часто сумніваються у чесній спортивній боротьбі на полі й поза ним.

І взагалі, сезон стартував, а ліга досі не надрукувала, за якими правилами будуть проходити змагання. Нема регламенту! Усі ресурси кинуто на порятунок сакрального єдиного пулу. І чим більше інформації відкривається, тим ясніше: у нейтрального, як заявлялося, Грімма було єдине завдання – продати всю Премєр-лігу в одні руки.

Що таке пул? Це об’єднання усіх прибутків від телетрансляцій в один кошик. Аби гроші справедливо розподілялися між клубами залежно місця в чемпіонаті і так далі. У березні УПЛ запустила тендер на продаж пакетів телеправ, щоб будь-який зацікавлений телеканал міг вибрати потрібний для себе контент. Ліга планувала отримувати 15 мільйонів євро за сезон.

Група компаній «1+1» була готова до абсолютної співпраці. Наші представники відвідали усі зібрання, куди запрошували Томас Грімм і компанія. Та, схоже, ключові зустрічі на дану тему проходили без делегатів 1+1.

Ми пропонували поділити пакети таким чином, щоби втримати інтерес до глядацької аудиторії. Одним із варіантів був поділ чемпіонату 6 на 6 у рамках того ж таки єдиного пулу. Пропонували сумарну плату клубам у розмірі 5-ти мільйонів євро розділити навпіл між групою компаній 1+1 та іншим транслятором. Нас почули, але слухати ніхто не збирався. Футбол на плюсах, вочевидь, не входив у плани Томаса Грімма та його команди.

Цього тижня 8 клубів УПЛ підписали кастрований єдиний пул на умовах точно не вигідніших, ніж ті, які були названі нашим каналом. Динамо, Зоря, Десна та Дніпро-1 відмовилися «пулити», оскільки мають вигідніші особисті угоди з 1+1. І загалом задоволені співпрацею.

СЕРГІЙ МОХНИК – ЗАСТУПНИК ГЕНДИРЕКТОРА ДИНАМО:
«Динамо Київ має довгостроковий контракт із 1+1 і буде показувати свої матчі на 2+2».

ТОМАС ГРІММ – ПРЕЗИДЕНТ УПЛ:
«Меншість мала би підкоритися волі більшості. Але 4 клуби не бажають долучатися до тб-пулу. Це ситуація, яку особисто я не розумію. І зараз ліга у дуже складній ситуації».

Оголошений лігою тендер провалився. Жодна із міжнародних компаній не взялася лізти туди, де з самого початку все робилося під одного гравця. З цієї ж причини номінальні керівники ліги відмітали усі пропозиції 1+1.

СЕРГІЙ РАФАЇЛОВ – ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР ЗОРІ:
«Єдиний пул потрібен, але на зрозумілих і прозорих для всіх умовах».

Офіційних результатів тендеру так і не оголосили. Відтак, маючи на руках довгострокові контракти із чотирма клубами, наша компанія виконуватиме свої зобов’язання.

Що загрожує клубам, які відмовилися кидати свої телеправа у спільний казан? Прем’єр-Ліга оголосила, що поки не має наміру накладати на них санкції. Це означає, що чемпіонат стартує з усіма учасниками.

Ідеологи єдиного пулу в одні ворота люблять повторювати, що централізація прав у одних руках – це підхід цивілізованої Європи. А що ж тоді робити з Португалією, яка успішно продає свій чемпіонат у десятки країн? При цьому Бенфіка, вийшовши з тамтешнього пулу, реалізувала свої права окремо і на 10 років наперед. Неофіційно – за 100 мільйонів євро. В АПЛ, Бундесліги та Ла Ліги по три домашні компанії-транслятори. У чемпіонатів Франції та Італії – по дві. Так що в Європі буває по-різному.

Яких тепер європейських рішень чекати від швейцарського чарівника УПЛ? Можна взяти приклад із видатного винахідника сучасності Ілона Маска з проектом «гіперлуп». Ви, напевно, чули – це такий суперпотяг майбутнього, який розвиватиме швидкість 1000 кілометрів на годину. Томас Грімм міг би заснувати проект «гіперпул», який домчав би нарешті український футбол на орбіту. Але поки, без «гіпер», маємо просто «пул». Слово із трьох літер, на яке нас намагаються відправити.

«2+2» и УНИАН ТВ будут транслировать матчи Премьер-лиги сезона-2019/20

29 липня 2019 15:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55