Сьогодні 29 березня 2024 р.

Луческу – лучший тренер 20-го тура УПЛ

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Прем’єр-ліги.

Продовжуються чемпіонські перегони, де фаворитам сезону не можна втрачати сезон. А при цьому клуби вперше мали зіграти після майже двотижневої паузи на матчі збірних. З огляду на це непрості виїзди «Динамо» та «Шахтаря» ставали ще більш відповідальними.

Тож сьогоднішній лауреат – головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу. Його підопічні завдали виїзної поразки «Олександрії» (2:1 на виїзді), зберігши 7-очковий відрив від найближчого переслідувача.

Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

По-перше, враховуємо чемпіонську інтригу – «Динамо» без права на осічку, лідерство мотивувало на максимальний результат. По-друге, «Олександрія» в минулому відбирала очки у киян. По-третє, відразу десять гравців «Динамо» відлучалися в свої національні збірні, ще кілька – в молодіжні. На фоні щільного міжнародного графіку важливо було зуміти втримати функціональну та емоційну готовність гравців.

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Олександрійці за умовами орендної співпраці не могли розраховувати на лівофлангового Вантуха. Також під питанням був півзахисник Ковалець, але він все ж зміг зіграти (як і в випадку з динамівським нападником Бесєдіним, важко було прогнозувати, якою була готовність футболіста після пошкодження). Що ж стосується «Динамо», то втрати киян можна назвати суттєвими: вже давно в лазареті захисники Костевич і Бурда, півзахисник Белуце, вінгери Вербич і Циганков.

Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Порівняно з попереднім матчем (3:0 проти «Руху») кияни провели дві зміни в стартовому складі: замість Супряги на вістрі атаки зіграв Бесєдін, який щойно повернувся після травми, а замість Родрігеса праворуч і півзахисті – Караваєв. Відзначаємо при цьому, що Жерсон був серед тих, хто вийшов під час матчу й посилив гру (в активі люксембуржця – переможний гол). Склад не вимагав радикальних змін, а ті, які відбулися, були на посилення та освіження дій.

Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Динамівці ефективно застосовують формацію 1-4-5-1 із особливою роллю Шапаренка – в фазі атаки цей технічний, креативний гравець створює кількісну та якісну перевагу на межі фінальної третини поля, висуваючись на рівень із Буяльським. А при швидкому переході від оборони до атаки середня лінія відіграє важливу розподільчу роль, визначаючи вектор наступу та ефективно співпрацюючи з вінгерами та форвардами. Завдяки цьому створено чимало небезпечних моментів, 5 із 9-ти ударів прийшлися безпосередньо в площину воріт.

Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Це п’ята поспіль перемога «Динамо» в чемпіонаті (загальний рахунок – 14:2). У 9 останніх матчах проти «Олександрії» кияни здобули вісім перемог при одній нічиїй. А в складній ігровій ситуації при скасуванні голу та обстріляному каркасі воріт Луческу зумів переломити хід гри. Дев’ятий раз у поточному чемпіонаті гравець, якого він випускає на заміну (цього разу це Жерсон) відзначається голом. Це – найкращий тренерський показник по «джокерах» у сезоні з суттєвим відривом.

Лауреат 20-го ігрового дня в номінації «Тренер туру»:
Мірча ЛУЧЕСКУ («Динамо» Київ)
Середній бал – 4,8

5 квітня 2021 12:58







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46