Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Йовичевич: «Будуємо нову команду»

Інтерв’ю з головним тренером «Шахтаря» Ігором Йовичевичем за підсумками благодійного матчу в Риме, де гірники поступилися «Ромі» з рахунком 0:5.

– Що можете сказати про гру?
– Тяжкий матч, якщо ми дивимося по результату. Це хороший тест для нас – побачили кілька ситуацій, які підуть нам на користь, моменти, над чим нам потрібно працювати. Порівнювати наші з «Ромою» склади зараз важко, навіть несправедливо – і за бюджетами, і за рівнем футболістів. Перший тайм для нас вийшов хорошим упродовж 30 хвилин: успішно виходили з-під пресингу «Роми», вдавалось те, над чим працювали на тренуваннях. Супернику було складно знайти між лініями Дзаніоло та Дібалу, якого не було видно взагалі в перші півгодини. Але точкові моменти й помилки визначили перебіг матчу. Є різниця між тим, щоб іти на перерву з 1:0 або 3:0.

Гадаю, саме тут змінилася гра, емоції футболістів. І, звісно, гравці такого рівня, як у «Роми», з такою атмосферою на стадіоні карають за кожну помилку. У другому таймі також через комбінації у нас виходило достатньо, але не було конкретики в останній третині поля. У цьому випадку, як кажуть, все купується грошима, тому й торгуються на європейському ринку гравці по 70, по 100 мільйонів.

Тож для нас це хороший урок – подивитися, де ми зараз є, що ми успішно зробили, що робили не на тому рівні.

«Рома» – фізично потужна команда, яка обігравала нас у єдиноборствах. Вони вже зараз розпочинають чемпіонат, і це також невеликий нюанс. У нас ще є над чим попрацювати. Тому готуватимемося далі.

Вважаю, цей матч піде нам до активу, попри підсумок. Настрій нам такий результат не зіпсує, хоч він виглядає не дуже добре. Але маємо розуміти, з ким ми грали, де грали, у якій атмосфері – і для багатьох футболістів це перший такий досвід. Скажу іще раз: особливо перший тайм піде в актив, другий тайм теж по комбінаториці, але помилки наших футболістів під таким тиском визначили результат матчу.

– Що саме сподобалося у виконанні команди в перші 30 хвилин?
– Як я й казав, це вихід із оборони під пресингом. Прийти сюди з бажанням грати у футбол, знаючи про атмосферу, про 70 тисяч уболівальників, про презентацію таких футболістів максимального рівня – це потрібно мати кураж, не боятися помилитися у своєму штрафному, у першій зоні, адже ми легко виходили до третьої зони.

Тож, якщо аналізувати, це був справді добрий матч із м’ячем, без м’яча добре звужувалися, щоб не проходили проникаючі передачі. Так, звісно, майстерність має велике значення, коли можна через короткий пас чи «стіночку» доходити до моментів і напівмоментів, але ми це контролювали в перші півгодини, і можна лише похвалити римлян за їхню майстерність, коли вони забили перший гол. До того ж кілька футболістів не зіграли: Степаненко дуже важливий для нашої команди, Траоре, який відновлюється, і той же Зубков.

Тобто тут є простір для прогресу, але сама ідея, яка була в деяких моментах, дозволяє нам думати, що ми можемо грати проти великих команд. А «Рома», на мою думку, цього року фаворит у боротьбі за скудетто. Тож краще зараз програти, аніж пізніше. І це може зробити нас лише сильнішими.

– Ви сказали про відсутність Тараса Степаненка на полі. Чи справді відчувалося це?
– Звісно. Коли він не грає, то й у збірної України також виникають проблеми. Для нас, коли ми наразі будуємо нову команду, Степаненко – абсолютний лідер та м’язи команди. А нам бракувало м’язів порівняно із суперником. З м’ячем комбінаторика була гарною, але трохи забракло в єдиноборствах. Плюс індивідуальні помилки, які скерували матч на користь суперника.

Легко грати, коли маєш перевагу 3:0. І нам було б легко за такої ситуації. На цьому залишаємось, працюємо далі. Це хороший досвід для всіх нас.

– Усі оцінили атмосферу. Як вам загалом рішення щодо проведення благодійного матчу «Рома» – «Шахтар»?
– Можемо лише подякувати «Ромі». Вони вкотре показали, що є великим клубом. Це благодійний матч, це багато коштів, які зібрали для допомоги Україні – армії, мирним жителям, дітям, всім, хто потребує. Гадаю, саме ця подія – найважливіша за нинішньої ситуації. 70 тисяч людей у самому серці Рима, і всі зібрані гроші йдуть на благодійність – напевно, так спорт може допомогти у вирішенні політичних ситуацій. І я дуже пишаюсь тим, що «Рома» надала нам можливість зіграти цей матч, що ми зіграли гідно, у певних моментах виглядали добре. Але результат той, що маємо. Мусимо це прийняти і спокійно пережити.

8 серпня 2022 18:35







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 10-й тур. Зоря – Шахтар. Огляд перенесеного матчу

 

18 квітня 2024 18:29

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57