Сьогодні 29 березня 2024 р.

Роман Бебех об отсутствии решения по допинговому делу Срны

У середині вересня 2017 року у пресі з’явилась інформація, що Даріо Срна має проблеми з допінгом. 22 вересня «Шахтар» офіційно визнав, що у допінг-пробі капітана, яку взяли у березні, був знайдений заборонений препарат.

На той момент ще не було заборони брати участь у змаганнях, але футболіст і клуб пішли на випередження. І саме 22 вересня буде вважатись початком дискваліфікації Срни.

Сам гравець заявив, що він чистий від допінгу і зможе довести це. Пробу Срни брали в Україні представники антидопінгового центру WADA, потім передали її у австрійську лабораторію, де і визначали наявність порушення. А от рішення щодо терміну дискваліфікації має приймати українська державна організація – національний антидопінговий центр.

З початку 2017 року саме ця структура, згідно з законом України про антидопінговий контроль у спорті, приймає рішення по терміну дискваліфікації спортсменів. Предстваник центру Ярослав Кручек наприкінці минулого року заявив, що розгляд справи має завершитись у січні. Але рішення і досі немає.

За інформацією порталу, Срні світить від 12 і до 18 місяців відсторонення від участі у змаганнях.

Як довго виносять рішення у схожих справах?

Фахівці говорять, що на прийняття рішення, коли усе проаналізовано у лабораторії, потрібно не більше місяця.

Наприклад, 26 січня 2017 стало відомо про позитивний допінг тест гравця «Олександрії» Станіслава Микицея. Уже 7 березня було оголошено про дискваліфікацію на півтора роки.

Австрійська лабораторія надзвичайно довго (з березня до вересня) вивчала допінг-пробу Срни. Але й вона вже дала свій позитивний висновок  – тож чому український антидопінговий центр тягне час, незрозуміло.

Чому досі немає рішення?

З цим запитанням автор звернувся до заступника директора національного антидопінгового центру України Ярослава Кручека.

– Чому так довго немає рішення по терміну дискваліфікації Срни?

– Існує процедура прийняття таких рішень. А поняття «довго» чи «недовго» – не має меж. Бажано винести рішення впродовж 6 місяців з дня його повідомлення. Але це бажані терміни.

– Дивує, що по Микицею винесли рішення за місяць. Срна – особливий випадок?

– Мабуть, в цій справі більше документів. Кожен документ має бути неодноразово прочитаним. Ми будемо намагатись прийняти рішення у термін 6 місяців. І тоді буде оголошено санкцію, та яку ж заборонену речовину було знайдено. Але хочу, щоб всі зрозуміли, що це не простий випадок.

У нас багато паперової роботи. До того ж ми опрацьовуємо справу не лише Даріо Срни. Але чомусь всі лише про нього говорять. Є ж інші види спорту. Для мене немає пріоритетних видів спорту. У нас є проблеми і в легкій атлетиці, і важкій.

– Чи правда, що у цій справі доводилось відкривати другу пробу?
– Я не буду це коментувати.

21 лютого 2018 19:48







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46