Сьогодні 28 березня 2024 р.

«З академії «Шахтаря» доведеться більше питати...»

Екс-гравець збірної України Євген Левченко, який багато пограв у чемпіонаті Нідерландів, поділився думкою про перехід до «Шахтаря» атакуючого півзахисника «Аякса» Давида Нереса зокрема, та зимової трансферної політики гірників загалом.



– Шахтар можна привітати з гарним придбанням, Нерес – дуже якісний гравець, здатний реально допомогти гірникам, – наголосив Левченко. – Давид має і досвід, і бажання себе проявити. Цього сезону він програв конкуренцію Матеусу Ентоні і йому є що доводити.

У мене з Нерес завжди були пов'язані позитивні емоції, особливо в перший-другий рік його виступу в Аяксі. Потім Давид мав спад, зумовлений травмою. Донедавна за цього бразильського форварда Аякс просили 40 млн. євро. Нині була ціна 15-18 млн. євро – це добрий цінник. Не сумніваюся у високій техніці Нереса – це на високому рівні, але чи зможе він бути постійно мотивованим у чемпіонаті України, питання. Думаю, Давида надихнула можливість проявити себе у Лізі чемпіонів.

– Нерес схильний до травм? Наскільки це тендітний гравець?
– Загалом, він не дуже схильний до травм. Зрозуміло, що за ним полюватимуть, бо має такий стиль гри. Якщо Нерес зможе вийти на колишній рівень і затримається у Шахтарі, усі будуть у виграші, а якщо ні, то стане для гірників тягарем.

– Думаєте, Де Дзербі дуже хотів підписати Давида Нереса?
– Так, бо Шахтареві потрібно конкурувати з Динамо, повернути собі чемпіонство. І такі кадрові вливання – це великий плюс для всього українського футболу.

– Окрім Нереса, гірники підписали юного Вінісіуса Тобіаса – ще одного бразильця. Наскільки це якісне посилення?
– Знаю, що Вінісіус є талановитим футболістом. Його підписання – це правильний напрямок. У Шахтарі дають можливість розвиватися і гравцям команди, що діють, і новачкам, яких з регулярністю підписують. Зрозуміло, що Вінісіус Тобіас – це не під основу, і він ще має пройти притирання в УПЛ.

– Майбутній вихід із Шахтаря Євгена Коноплянки – продовження політики зміни поколінь?
– Якщо гратиме, це для нього буде великий плюс. Коноплянка ще здатний грюкнути дверима. Євген стільки користі приніс збірній України, а ось на клубному рівні, може, не до кінця розкрився. Але це талант, і він ще не сказав свого останнього слова. Найважливіше зараз для Коноплянки грати.

– Євген Коноплянка після Шахтаря зможе перейти, наприклад, в Інгулець чи Колос?
– Йому нині вибирати не доводиться. Женя довго не грав, і тепер треба визначатися. Важливо, щоб тренер вірив у нього. Коноплянка багато довів, але здатний ще більше. Якщо перейде до нової команди і виступатиме на постійній основі, це буде плюсом для всіх.

– Наскільки благополучна у Шахтарі ситуація з голкіперами? П'ятов ще не вичерпав себе?
– П'ятова списують із рахунків уже кілька років, але поки що тренери до нього вірять. Вважаю, що Андрій має грати. Як завжди кажуть у футболі, якщо з тебе ще не сміються, треба виходити на поле. П'ятов передає досвід молодим голкіперам команди та надає допомогу наставнику гірників.

– Першим номером Шахтаря залишиться Трубін?
– Думаю так. П'ятов уже змирився з роллю запасного, але правильно вирішив: навіщо йти?.. До того ж Андрій класно грає за збірну України, що дуже важливо. Він досі затребуваний у національній команді.

– Число бразильців у Шахтарі заповнили – після відходу Тайсона та Марлоса підписали двох їхніх співвітчизників (хоча Марлос і мав уже український паспорт…). Така кількість молодих бразильських гравців не ускладнить роботу Де Дзербі?
– Це більший ризик для молодих українських футболістів. З іншого боку, це баланс між легіонерами та нашими гравцями. І національність легіонерів не така важлива. Єдине питання – до академії ФК «Шахтар»... Якщо клуб постійно змушений купувати недешевих виконавців з-за кордону, то чим займається академія? З неї, гадаю, доведеться більше питати. А з бразильцями в Шахтарі нічого не станеться, і команді вони принесуть лише користь.

19 січня 2022 13:05







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46