Сьогодні 29 березня 2024 р.

Вболівальники «Динамо» (Київ): риси до соціального портрету

Олександр МАЗУР

Соціологи спробували розібратися  який же він, середньостатистичний вболівальник найпопулярнішого клубу України?..

«Українська соціологічна група» з 8 по 12 липня 2022 г. провела опитування українських громадян. Усього було опитано 3003 респонденти віком від 18 років і старше. Вибірка умовно репрезентує доросле населення підконтрольних територій України станом на 23 лютого 2022 року за основними соціально-демографічними характеристиками: стать, вік, тип населеного пункту та область проживання. Статистична похибка формально не перевищує 1,5%.

Метод проведення опитування – анкетування за допомогою чат-бота у месенджерах Viber та Telegram. У базі даних телефонних номерів мобільного зв'язку проводився випадковий відбір (випадкова генерація номерів), абонентам надсилалося запрошення взяти участь в опитуванні. Надалі вибірка корегувалася відповідно до демографічних квот.

***

Очікується, що у серпні поточного року в Україні відновляться чемпіонати з футболу. Респондентам запропонували вказати, за яку футбольну команду серед учасників чемпіонату Української Прем'єр-ліги вони вболіватимуть. (Респонденти могли вказати кілька варіантів відповіді). Найчастіше респонденти вказували такі футбольні клуби: 

«Динамо» (вказали 50,4% опитаних),
«Шахтар» (17,6%),
СК «Дніпро-1» (8,6%),
«Металіст» (6,6%),
«Чорноморець» (6,5%),  ФК «Львів» (6,2%).

Інші футбольні клуби вказали менше 3,0% респондентів (в кожному окремому випадку).

Зауваження до показників: у даному випадку йдеться скоріше про вияв симпатії (солідарності) до певного клубу, аніж про реальний намір стежити за виступами команди, дивитися матчі з її виступом. Коректніше говорити, що команді «Динамо» (Київ) симпатизують 50,4% респондентів. Іншими словами: половина всіх опитаних є симпатиками «Динамо» (Київ).

Серед симпатиків «Динамо» тільки 22,0% упродовж минулого року стежили  за виступом команди, дивились трансляції матчів з її участю. Саме цих респондентів слід ідентифікувати як вболівальників «Динамо» (Київ). Решта симпатиків клубу або дізнавалась про здобутки команди спорадично (випадково), або зовсім не стежила за її виступами.  

Серед всіх опитаних вболівальники «Динамо» (Київ) складають 11,2%. Аналіз показав, що переважна більшість вболівальників «Динамо» – чоловіки (77,1%). Це зумовлено тим, що чоловіки значно більше цікавляться футболом, ніж жінки. Водночас, частка жінок-вболівальниць «Динамо» також є досить великою (22,9%).

Молоді люди зазвичай особливо активно цікавляться футболом. Особи віком 18-39 років серед вболівальників «Динамо» складають 40,1%.

Серед вболівальників «Динамо» домінують жителі обласних центрів та столиці: їхня питома вага складає 38,8%. Майже половина з них – кияни (16,8%).  

Якщо у загальній структурі дорослого населення сільські жителі складають третину (32,8%), то в складі вболівальників «Динамо» – лише чверть (23,3%). Іншими словами, вболівальники «Динамо» у переважній більшості – городяни, причому, як правило, жителі великих міст.

І до війни, і зараз близько третини вболівальників «Динамо» складають жителі центральних областей (відповідно 33,3 та 36,2%). Причому приблизно половина з них – це кияни. 

Коли вивчається громадська думка, досить важливо, щоби респондент мав певне уявлення (компетентність) стосовно предмету обговорення. Тому питання про ставлення до керівництва футбольного клубу «Динамо» (Київ) ставили тільки особам, які упродовж    2021 року стежили за виступами команди, дивилися трансляції матчів з її участю (тобто фактичним вболівальникам «Динамо»).    

Опитування показало, що переважна більшість (87,1%) вболівальників «Динамо» (Київ) тою чи іншою мірою довіряє головному тренеру Мірчі Луческу. Причому майже половина вболівальників (44,0%) «повністю» довіряють головному тренеру клубу. Показник недовіри становить 8,7%.

Ставлення вболівальників «Динамо» до президента клубу Ігоря Суркіса не таке однозначне, однак цілком позитивне. Більшість опитаних вболівальників (62,7%) тою чи іншою мірою довіряють президенту клубу. 

Отже, якщо брати до уваги модальні значення характеристик, соціальнодемографічний портрет типового вболівальника футбольного клубу «Динамо» (Київ) має такий вигляд:

– чоловік віком до 40 років;
– мешкає у великому місті (найчастіше – в обласному центрі або столиці);
– житель центральних областей країни (часто – киянин);
– під час чемпіонату Української Прем’єр-Ліги вболіває за «Динамо», стежить за виступами команди, регулярно дивиться трансляції матчів з її участю;
– однозначно довіряє головному тренеру «Динамо» Мірчі Луческу;
– цілком довіряє президенту клубу Ігорю Суркісу.

***

Результати опитування
(одномірні розподіли відповідей на питання, %)

– Очікується, що у серпні поточного року в Україні відновляться чемпіонати з футболу. За яку команду чемпіонату Української Прем'єр-Ліги Ви будете вболівати? Можете вказати кілька варіантів відповіді, але не більше трьох. (Респондент міг вказати кілька варіантів відповіді, тому сума показників перевищує 100%)

«Динамо»

50,4

«Шахтар»

17,6

СК «Дніпро-1»

8,6

«Металіст»

6,6

«Чорноморець»

6,5

ФК «Львів»

6,2

«Ворскла»

2,8

«Зоря»

2,7

«Металіст 1925»

2,3

«Інгулець»

1,8

ФК «Олександрія»

1,7

«Рух»

1,6

«Колос»

1,1

«Кривбас»

1,0

«Верес»

1,0

ФК «Мінай»

0,6

Не вболіватиму за жоден із зазначених клубів

19,1

Важко відповісти

4,5


– Наскільки уважно Ви стежили за виступами футбольного клубу «Динамо» (Київ) протягом 2021 року?
(Вказано відсоток серед респонеднтів, які симпатизують «Динамо»)

Уважно стежив за виступами команди, дивився трансляції матчів з її участю

22,0

За виступами команди не стежив, дізнавався результати ігор головним чином із випусків новин, від друзів

45,3

Практично не стежив за виступами команди

32,5

Важко відповісти

0,2


– Як Ви ставитеся до Мірчі Луческу – головного тренера футбольного клубу «Динамо» (Київ)? 
(Вказано відсоток серед респондентів, які стежать за виступами «Динамо», дивляться трансляції матчів з участю команди)

Повністю довіряю

44,0

Скоріше довіряю

43,1

Скоріше не довіряю

5,9

Зовсім не довіряю

2,8

Важко відповісти

4,2

         

– Як Ви ставитеся до Ігоря Суркіса – президента футбольного клубу «Динамо» (Київ)?
(Вказано відсоток серед респондентів, які стежать за виступами «Динамо, дивляться трансляції матчів з участю команди) 

Повністю довіряю

28,3

Скоріше довіряю

34,4

Скоріше не довіряю

19,8

Зовсім не довіряю

11,6

Важко відповісти

5,9

 

16 серпня 2022 20:40







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46