Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Ігор Суркіс – про жахливі реалії українського футболу

Президент «Динамо» Ігор Суркіс в ефірі програми ЦиганикLive відверто обговорив ситуацію, в якій опинилися українські клуби.



– Як почуваєтеся без футболу?
– У мене оптимістичний настрій. Без футболу я зараз наче без правої руки. Зараз ми маємо думати про те, як швидше поновити футбол у світі та в Україні.

Чемпіонат має бути дограний, але якщо це буде можливо. Якщо не буде можливо, то не дограємо. Ми всі новини дізнаємося від вас, журналістів. А у нас УАФ не веде діалог з клубами, ми нічого не знаємо. От у Ла Лізі домовилися, що повідомлять за два тижні до поновлення чемпіонату. Щоб команди підготували гравців. У нас нічого такого не повідомляється. Ми не можемо почати грати, якщо футболісти не готові фізично. Там же теж гравці збірної України.

– Як тренується «Динамо»?
– Президент УАФ каже, що він на контакті з клубами. А з якими саме? Зі мною ніхто не був у контакті! Я розмовляю з головним тренером, з лікарями клубу, говорю з капітаном Сидорчуком, з Циганковим. Я дуже вдячний працівникам «Динамо», які стежать за базою, дезинфікують там усе, готують тренажерний зал для гравців, які по одному приїжджають і тренуються.

– Чи вчасною була перерва?
– Ми закінчили першу частину змагань, потім було відомо, що граємо без глядачів, то треба було припиняти. А не грати ще тур. Сьогодні «Зоря» згідно з турнірною таблицею може сказати: «Ми можемо і «Шахтар» наздогнати, і посісти перше місце». А клуб, який вилітає, скаже: «Ми б могли врятуватися!» Тоді б думали, як закінчити, і питали б в УЄФА, що нам робити після цього етапу? Можемо закінчити? Ні. Маєте закінчити повністю. Ми були б у курсі, з нами мали говорити, давати рекомендації, піклуватися про гравців своєї збірної. Так має все працювати.

У нас усі футболісти перебувають у Києві. Всі самостійно працюють, повідомляють лікарю щоранку температуру і вагу. Всіх футболістів ми контролюємо, знаємо, що Бущан був в Одесі, з ким контактував. Попов був удома. Футболісти тренують самі себе.

Зв’язок з УАФ

– Коли буде дозволено тренувати по 3-4 футболісти, то ми все одно маємо погодити з УАФ. Але враження, що нашої федерації не існує! Вони сховалися і бояться, що заразяться.

Зателефонуйте Палкіну і дізнайтеся, чи він знає, що буде з єврокубками. Я впевнений, що він знає ситуацію наразі, бо вони контактують з учасниками і він сам може зателефонувати в УЄФА і дізнатися останні новини.

Можливо, є клуби у нас, які потребують допомоги. У Польщі виділили допомогу. Мені вона не треба, але наша УАФ має думати про клуби, запитати, кому треба допомога. Ми маємо вести діалог із ними, а від них нічого не чути. Треба, щоб федерація думала про клуби, а не використовувала нас, як повій! Мовляв, дайте футболістів, вони гратимуть, а ми собі медальки вішатимемо. А потім скажемо, що ми їм премію дали… 10% з того, що виділяє УЄФА.

Про контракти
– Ми вперше зіштовхнулися з такою ситуацією. Зараз не можемо стверджувати, що футбол у нас зупинився на тривалий період часу, ми ж закрилися менше місяця тому. У футболістів є контракти, а я, як президент клубу, поки можу – виконуватиму їх.

Наразі чемпіонат має бути дограний у повному форматі, з моменту паузи. УАФ і УЄФА вели діалог. Якщо вам нема чого приховувати і ви представляєте Україну в цих перемовинах, то розкажіть, про що мова. Покажіть усім, про що говорили.

Доля чемпіонства
– Сьогодні футболісти так скучили за футболом, що готові грати не кожні три дні на четвертий, а кожні два на третій. «Динамо» так точно! Аби лише закінчити чемпіонат і все було чесно. От «Шахтар» виграв чемпіонат – виграв. Питань немає.

Якби спитали, то я б перший підняв руку і сказав, що «Шахтар» – заслужений чемпіон за тими матчами, що ми зіграли між собою і за підсумками 22 турів. «Шахтар» – перший, «Динамо» – друге, «Зоря» – третя, «Десна» – четверта, «Олександрія» – 5, а «Дніпро» і «Маріуполь» грають перехідні матчі. На цьому б зупинилися. А зараз як це треба розуміти? Сьогодні я і «Карпати» розумію, яким за 9 турів можна спокійно врятуватися. Нас треба ставити до відома, нам жодного документу за весь час не прислали.

Люди, які сьогодні перебувають удома. Ми не отримуємо грошей від трансляцій, у нас немає продажів атрибутики – у нас нічого немає, крім ставлення до своїх улюблених команд. Вони мають розробляти план, а не потім сказати «за 10 днів граємо». В мене вийдуть футболісти і зазнають травм. Я ж плачу їм гроші!

Хочу підкреслити, що всі мають не звітувати зараз «що вони щось там допомогли», а мають по повній відзвітувати тоді, коли ми поборемо цю епідемію. «Динамо» працює, допомагає щодня, навіть молоді гравці. Тому, треба працювати. Якщо ви хочете український футбол, то треба сідати і робити конференцію, спілкуватися. Приїздити по 1-2 людини в УАФ. «Динамо» Київ не може без інших клубів. Я говорив з Геллером, з Палкіним, говорили про ситуацію, про роботу з молоддю. Президент країни щодва-три дні робить звернення до країни, а УАФ не може повідомити нічого.

Я готовий догравати чемпіонат навіть без глядачів. Але це хоч буде за спортивним принципом. Зараз така ситуація, що кожна команда претендує на високі місця у першій шістці.

Батько – УЄФА, мати – ФІФА чи навпаки. І всі діти орієнтуються на батьків. А у нас є старший брат – це УАФ, які з нами не спілкуються. Ображені вони.. Якщо буде так, то вони гратимуть самі, на наших полях...


3 квітня 2020 19:30







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 10-й тур. Зоря – Шахтар. Огляд перенесеного матчу

 

18 квітня 2024 18:29

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57