Сьогодні 29 березня 2024 р.

Худжамов: «Хочется заслужить трофей, а не просто принимать участие»

Голкіпер «Маріуполя» Рустам Худжамов – про чемпіонат, Кубок, титули, кар’єру і тривалість зимового відпочинку.

– Рустаме, кілька днів тому, коментуючи підсумки літньо-осінньої частини сезону, Ви сказали, що команда не дорахувалася багатьох «своїх» очок. А якби Вам у липні сказали, що напередодні перерви «Маріуполь» посідатиме сьоме місце з невеликим відривом до третього – якою була би Ваша реакція?
– Ви маєте на увазі те, що для клубу, який повернувся, в УПЛ, наші цифри – хороший результат? Так у нас більшість футболістів виступала в УПЛ, ми умовні новачки! Особисто я перед початком Чемпіонату думав, що в першій шістці маємо бути напевно. Але сталися певні події, і ми посеред сезону не встигли оперативно перейти на іншу тактичну схему.

– На вашу думку, в чому основна причина недобору «своїх» залікових пунктів? Як Вам теза, що чи не ключовою проблемою нинішньої команди є занадто велика кількість футболістів із перебором майже на всіх позиціях?

– Чи є в історії футболу клуб, якому би завадили хороші гравці? Я такого клубу не знаю. Не в кількості виконавців справа. А в тому, що за новою моделлю гри ми не завжди встигали повертатися з атаки в оборону, от і виходило, що суперник організовує контратаку, а у нас два захисники перед воротами. Саме тоді найчастіше пропускали й втрачали очки.

– У 18 матчах південці пропустили 26 м’ячів, із яких 10 – у двох зустрічах. Отже, не беручи до уваги два «чорні дні», гру захисної ланки можна визнати успішною?

– Але ж ті дві зустрічі відбулися, правильно? Їх не скасуєш… Я не буду говорити за когось – тільки за себе: у мене сім матчів «насухо», проте були такі, коли пропускав п’ять, три, два… Мене це не влаштовує.

– Навесні «Маріуполь» продовжить боротьбу за Кубок України. Чи є всередині команди розуміння, що для виграшу офіційного турніру залишилося перемогти у двох матчах?

– Ми все розуміємо – і пам’ятаємо про пряме місце в групі Ліги Європи. Просто багато залежить від жеребу… Та, в принципі, з усіма буде складно: мені розповідали, що «Дніпро-1» може в УПЛ грати. З усіма битимемось, а вийде так, як вийде… Знаєте, у нашій команді багато титулованих футболістів – чемпіони, володарі Кубка, проте майже в усіх випадках це специфічні досягнення… Ну, це коли ти не виграєш титул, а береш участь у його виграші. Наприклад, за сезон я зіграв чотири матчі й отримав золоту медаль. У мене в «Шахтарі» один справді зароблений титул – Суперкубок України-2008… А хочеться саме заслужити успіх, виграти турнір, а не взяти участь у виграші. Так на будь-якій роботі: одна справа – отримати, інша – заробити… Не тільки в мене таке бажання.

– У цьому контексті: 5 жовтня Вам виповнилося 35 років. Того дня чи намагались оглянути кар’єру в ретроспективі? Чи маєте відчуття, що могли досягти більшого – наприклад, у матчах за першу збірну, – проте щось завадило?
– Я багато аналізую – і кар’єру, і життя. Значить, така в мене доля: там була травма, там не відпустили, там не оцінили… У більшості випадків я нічого не міг змінити… Головне, чого навчився, – завжди, навіть коли особливо погано, треба шукати, як із цього винести корисне, як чомусь навчитися.

– Насамкінець іще трохи про особисте: Ви один із небагатьох футболістів УПЛ, хто ще досі не виїхав за межі України заради відпустки. Коли і куди маєте намір поїхати?

– Через кілька днів поїду з дітьми кудись. Але, думаю, ненадовго – максимум на тиждень. І про садочок треба пам’ятати, і взагалі – про майбутнє.

12 грудня 2017 18:48







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

УПЛ, 22-й тур. Рух: у фокусі – ЛНЗ

 

28 березня 2024 16:00

УПЛ, 22-й тур. Кривбас готується до Вереса

 

28 березня 2024 11:39

Україна, 17-й тур. ЛНЗ – Минай. Огляд матчу

 

23 березня 2024 18:46