Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Кадри нашого чемпіонату

Андрій ШАХОВ

Три фактори, що характеризують кадровий потенціал нашого чемпіонату. Йдеться про загальну кількість задіяних футболістів, про їхній вік та співвідношення наших та іноземних гравців.

1. Кількість
Все досить рівно. У 15-ти командах з 16-ти в нашій Прем’єр-лізі кількість футболістів, задіяних у матчах чемпіонату, приблизно однакова і коливається від 22-х до 28-ми. Не дивно, що серед лідерів – «Динамо» і «Шахтар», які кидали на матчі Ліги чемпіонів основні сили, а серед тих, хто задіяв гравців менше за інших – «Дніпро-1», який стабілізував склад.

У дніпрян чітко простежується основа: вісім гравців щонайменше 13 разів виходили у стартовому складі, а ще двоє мають 10 та 11 виходів у старті. Інші – чистої води резервісти. Наприклад, бразилець Білл 11 разів виходив на поле і всі 11 – на заміну, у 17-річного Ярмолюка один вихід у стартовому складі за шести появ з лави запасних.

Але є одна команда, що виділяється із загального списку. Це аутсайдер чемпіонату «Маріуполь» – єдина команда, яка не набрала і десяти пунктів. Остап Маркевич вже заграв 37 футболістів, а якщо врахувати, що в наших командах, особливо в аутсайдерах, у другій частині сезону склад часто змінюється дуже кардинально, не беруся спрогнозувати та уявити, скільки футболістів побуває на полі в помаранчево-фіолетовій формі «Маріуполя». Чи буде скорений рубіж «півсотні»?

Минулого сезону «Маріуполь» теж «працював» нашим рекордсменом за задіяними гравцями. Тоді у 26-ти матчах він використав 41 футболіста, що на одного більше, ніж «Рух», але зараз, напевно, перевершить минулорічний показник. Тільки четверо жодного разу не виходили з перших хвилин – Потапов, Філонов, Савін та Степаненко, а десять футболістів зіграли лише один матч!

З іншого боку в «Шахтаря» немає жодного гравця, який б узяв участь у всіх 18-ти матчах (у «Динамо» це Циганков і Караваєв, але в останнього лише сім виходів у стартовому складі) та жодного футболіста з хоча б 15-ма появами у стартовому складі.

2. Середній вік
Середній вік гравців нашого чемпіонату помітно зменшився навіть у порівнянні з минулим сезоном. У попередній першості наймолодшою командою був «Маріуполь», середній вік гравців якого дорівнював 23 рокам. «Маріуполь» і зараз наймолодший, але вже середній вік хлопців навіть молодший за 21 рік, а середній вік так званої заявки «А» – 22,5, що теж менше було ніж рік тому. У заявці «Маріуполя» лише захисник Мікіцей старше 27 років, лише семеро футболістів старших 23-х, зате було заграно 17 футболістів віком менше 20 років, у тому числі 16-річний Савін.

Додав молодості нашій УПЛ одеський «Чорноморець», і це незважаючи на наявність 38-річного Сергія Кравченка. Щоправда, з другої частини сезону ситуація в Одесі кардинально зміниться. Морозюку та Пасту по 33 роки, Сухоцькому – 29, Юсову та Бергквісту – по 28. І це ще не доїхав до «Чорноморця» 28-річний Сергій Болбат з «Десни» – травмував «хрести», граючи у футбол на дворі...

З іншого «боку барикади» «Верес». За якого у першій частині сезону з тих, кому не було 24-х, стабільно грав лише Віталій Дахновський плюс два матчі та сім хвилин загалом провів Микола Гайдучик, після чого у серпні вирушив в оренду до першолігового «Ужгороду».

3. Легіонери
Тут виділяється «Шахтар», у якому із 27 футболістів, заграних у цьому чемпіонаті, 13 – легіонери. Вважайте, половина. З цих тринадцяти 11 представляли Бразилію, включаючи Дентіньо, що залишив команду, але виключаючи натуралізованих Марлоса і Мораеса. Не дивно, що бразильці загалом провели на полі куди більше часу, ніж українські футболісти, і Де Дзербі є єдиним тренером у нашому чемпіонаті, для якого дуже актуальне дотримання ліміту на легіонерів. Якщо взяти 13 футболістів, які зіграли в цьому чемпіонаті найбільше часу в «Шахтарі», у цьому списку, окрім Соломона Манора, вісім бразильців і лише чотири гравці з українським паспортом – Матвієнко, Трубін, Марлос та Степаненко. Така сама ситуація, якщо взяти дюжину гравців, які частіше за інших виходили у стартовому складі. Фактично виходить, що це українське тріо – незамінні гравці в команді, адже Марлоса в «Шахтарі» більше немає.

Київське «Динамо» не залежить настільки від іноземців. У десятці футболістів, які в першій частині чемпіонату провели найбільше часу на полі, дев’ять українців та Кендзера, який посідає п’яте місце після Циганкова, Буяльського, Бущана та Забарного.

З 48-ми голів українці «Шахтаря» забили лише 17, тоді як у «Динамо» з 45-ти голів лише дев’ять на рахунку легіонерів! Що називається, відчуйте різницю.

Тільки одна команда – чернігівська «Десна» – не має легіонерів у своєму складі, у «Вереса» він один –молдаванин Гечев. Після відправки македонця Стефана Спіровські в МТК лише один легіонер залишився у «Маріуполі» – хорватський захисник Петар Босанчич, але він, м’яко кажучи, не грав особливої ролі у команді, провівши лише п’ять матчів.

І все-таки, незважаючи на невелику «питому вагу» легіонерів, вони відіграють досить важливу роль у нашому чемпіонаті. У вісімці найкращих бомбардирів – три іноземці, Тете, який ділить третє місце з Буяльським (по 9 голів), слідом йде люксембуржець Тіль (8 голів) та іранець Саядманеш із «Зорі», який із сімома голами ділить 6-8 місця з Гармашем та Безбородьком. Тіль до того ж є найкращим асистентом нашого чемпіонату (7 асистів) та посідає друге місце після Довбика за системою «гол+пас».

Щотижневик «Футбол»

13 січня 2022 17:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Україна, 10-й тур. Зоря – Шахтар. Огляд перенесеного матчу

 

18 квітня 2024 18:29

Україна, 15-й тур. Олександрія – Оболонь. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 21:30

Україна, 16-й тур. Минай – Динамо. Огляд матчу

 

17 квітня 2024 17:57