Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Первая лига, 10-й тур. Анонс матчей особого внимания

Виділяємо у десятому турі першої ліги одразу два матчі, результати яких можуть відчутно вплинути на розподіл сил у турнірній таблиці, відчутно підкорегувавши стратегічні плани лідерів змагань. Це поєдинки у Ковалівці і Петровому. Хоча й інші матчі як-то у Києві можуть розглядатися з точки зору важливих. Але ми зупинимося на двох.

22 вересня. 16:00. Ковалівка. «Колос»
«Колос» (Ковалівка) – «Металіст 1925» (Харків)


Ігрова модель
Напевно, більша перевага у «Колоса» – як господаря і команди, яка ще не програвала. «Відразу відзначимо, що «Колос» – уже досить зріла команда, яка має значно вищий загальнокомандний досвід виступів у Першій лізі, – переконаний оглядач Артур Валерко. – Однак, попри те, що харківський клуб дебютує у цьому дивізіоні, між суперниками буде рівність. «Металіст 1925» досить непогано застосовує виїзну модель гри. Хоча волею календаря харківській команді довелося їздити в Луцьк, Дніпро та Петрове, скрізь вона виглядала непогано і зуміла навіть обіграти СК «Дніпро-1» на його полі. Тож до підопічних Горяїнова доведеться поставитися з усією відповідальністю, у них є ефективний навик гри проти сильних суперників, коли доводиться немало грати без м’яча та пресингувати».

Шість фаворитів
На думку Артура козир «Колоса» – хороший варіативний склад та потужна форма лідерів. Скажімо, форвард Бондаренко в останніх трьох турах забив 4 м’ячі та заробив кілька результативних стандартів. У гарній формі зараз і капітан ковалівців Поздєєв, який минулого туру відзначився першим забитим м'ячем у сезоні. «Краєм ока бачив гру «Металіста 1925» з «Дніпром-1», – сказав гравець прес-службі «Колоса». – Що можу сказати про цю команду? Лише те, що вона дуже бойова. Легко з суперником не буде апріорі. Хоча ні з ким легко не буде. Сильних команд у новому сезоні Першої ліги достатньо. Тому ще дуже рано судити про фаворитів. Але, мені здається, що за медалі боротимуться «Колос», «Дніпро-1», «Інгулець», «Волинь»« і, можливо, «Металіст 1925» з «Авангардом».

Стабільність «Колоса»
«Колос» нарешті зараз відчуває на собі всі блага стабільності – тренер, кістяк команди, який давно гарно разом, монолітний колектив, де кожен один за одного. «Справді, склад команди підбирався багато років – причому, мова не лише про запрошення сформованих футболістів, дехто (як ті ж Поздєєв, Морозко, почасти Коропецький та Зуєвич) ставали майстрами саме тут, – зазначає Валерко. – Та й інші футболісти, придбані «Колосом», не просто приходили під моментальне посилення, а ставали невіддільною частиною колективу. На жаль, у багатьох клубів практикується перезавантаження команди із кожним сезоном, а то й що півроку. На фоні таких «клубних збірних» «Колос» справді дуже вигідно вирізняється.

Послідовність «Металіста 1925»
Тільки час покаже, чи здобув клуб з приходом на пост головного тренера авторитетного Олександра Горяїнова, чи втратив (будемо відвертими, досвіду самостійної роботи екс-голкіперу бракує). Але на думку прес-секретаря ПФЛ Анатолія Янголя можливо саме йому вдасться надихнути Сергія Давидова, який у дев'яти турах не тільки не забивав, а ще й втратив місце у старті. «Видно, що харківський клуб послідовний у своїх призначеннях. Те, що зберегли тренерський штаб, а одну клубну легенду на його чолі змінили на іншу, дозволяє швидше вдатися Горяїнову в суть подій. Скажімо так, завдяки тому, що це свої кадри, «Металіст» 1925 не втрачає часу навіть при тренерській рокіровці по ходу сезону. Стосовно Давидова, то він просто потребує першого голу для впевненості. Якщо форвард вийде на оптимальну форму, переборе свій період «гольового мовчання», потім його ще довго буде не спинити», – переконаний журналіст.

23 вересня. 17:00. Петрове. «Інгулець»
«Інгулець» (Петрове) – «Волинь» (Луцьк)


Стабільність «Інгульця»
Непросте випробування очікує «Інгулець», команду, яка поки ще шукає чемпіонську гру. Від команда Сергія Лавриненка можна очікувати чого завгодно. «Напевно, «Інгулець» уже сам доріс до того статусу, що на нього налаштовуються особливо, – переконаний Артур Валерко. – Це логічно і закономірно: спершу команда була новачком Першої ліги, потім стала реальною силою, за останній рік вже реально претендує на підвищення у класі. Тож специфіка гри така, що більшість суперників закриваються, грають проти петрівців від глухої оборони.

Звідси – складність гри для команди. Добре, що вона гарно перебудовується, має в розробці 3-4 тактичних варіанти ведення гри. У тактичному плані від «Інгульця» дійсно можна очікувати чого завгодно – рідко хто так успішно може перелаштовуватися тактично».

Змістовна гра
Провідний півзахисник «Інгульця» Євген Запорожець з повагою ставиться до цього супернкиа. «Дуже хороша команда. Досвідчені футболісти, серед числа яких і чемпіони Першої ліги (той же Денис Кожанов), і ті гравці, які прийшли з Прем’єр-Ліги (Сімінін, Неплях, Горопевшек, інші…). Варто очікувати хорошу, змістовну гру. Тим більше, граємо вдома, не маємо право програвати або демонструвати погану гру перед власними уболівальниками».

«Мало у Першій лізі команд, які грають в футбол чи за рахунок класу. Особливого якогось класу немає. На перший план виходять бажання і самовіддача. Хто більше буде прагнути і бажати – той святкуватиме успіх», – поділився очікуваннями з клубною прес-службою футболіст.

Група лідерів
Для «Волині» цей матч може стати лакмусовим папірцем і довести, перш за все, собі: команда має гарну ходу чи підопічні Тлумака виграє періодами. «Не згоден із такою постановкою питання – «Волинь» є командою із одним найсильніших підборів гравців, – говорить Артур Валерко. – Вона зобов’язана бути в групі лідерів і в більшості матчів грає з позиції сили. Інша справа, що поразку від дніпрян лучани переживали дуже важко. Вони пережили цю невдачу важко і не в останню чергу по інерції програли ще й оболонцям. Виграш у «Балкан» має додати впевненості колективу, але, повторюся, «Волинь» не повинна дивувати солідністю ігрової картини – навпаки, це очікувано від команди, яка зібрала гравців із високим класом та великим ігровим досвідом».


Пріоритети «Волині»
«Волинь» цілком може в цьому матчі поберегти сили, адже попереду у команди Андрія Тлумака кубкова зустріч і можливість для принципового реванша у «Дніпру-1» уже в наступному матчі. За словами Артура Валерка треба знати пріоритети клубів – у кого завдання привезти в рідне місто клуб із УПЛ, а у кого найголовніша ціль – самим підвищитися у класі. «Якщо волиняни проведуть велику ротацію після переможного матчу, можна буде робити висновок, що справді вони дуже розраховують на якомога довше перебування у кубку та реванш проти суперника, який стає принциповим. Але особливість нинішньої Першої ліги – рівність багатьох учасників та високий конкурентний рівень. Тому навряд чи хтось буде свідомо розділяти сили на різні турніри,коли йде така боротьба».

Сила «Інгульця»
У цьому матчі «Інгулець» може довести, що команда таки є реальним претендентом на підвищення в класі. Хоча ми вже бачимо за стартом змагань, що у цьому сезоні нема одного фаворита – тому «Інгулець» просто зустрінеться із одним із прямих конкурентів у боротьбі за медалі. «Суть осінньої частини сезону – пройти дистанцію якомога рівніше, не допустити великих втрат очок. Із кожним туром права на помилки стає все менше, «Інгулець» і так не дорахувався деяких очок, які можна було б не втрачати. Важливо перемагати суперників свого класу – недарма такі протистояння називають «матчами за шість очок», – говорить Валерко.

Атака vs атака
«Групи атак обох команд відіграють особливу роль, – резюмує Валерко. – Ми знаємо, скільки забиває Акименко – на секундочку, найкращий бомбардир в історії ФК «Інгулець». Але при цьому у «Волині» не менш зірковий напад, а Козьбан у новому сезоні демонструє сильний таранний футбол. Цікаво, наскільки серйозною буде підтримка у центрфорвардів команд, тому що середні лінії суперників – їхня окраса. І якщо у петрівців лінія традиційно більше працює на форвардів, то ті ж Кожанов, Яковлєв, Хагназарі цілком можуть забити самі». Саме через це буде цікаво, чи не «потонуть» бомбардири у злагодженій та масованій обороні.

22 вересня 2018 11:34







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 4-й тур. ТОП-5 голів

 

16 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 3-й тур. ТОП-5 голів

 

10 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 2-й тур. ТОП-5 голів

 

03 квітня 2024 17:16