Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Первая лиги-2018/19. Анонс матчей 1-го тура

20 липня. 18:00. Івано-Франківськ. «Рух»
«Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – «Балкани» (Зоря)
Арбітр:
Роман Блавацький (Львів)

Після семирічної перерви місто Івано-Франківськ повертається у Першу лігу. Тим більш почесний цей успіх, якщо врахувати, що бронзові медалісти Другої ліги – гравці «Прикарпаття» – це суто місцеві вихованці, талановита молодь та зібрані із професіональних клубів України земляки, які горді допомагати в становленні рідному краю. Нема сумнівів, що на стадіоні «Рух» спостерігатиметься підвищений глядацький ажіотаж, адже улюбленці привчили прикарпатських вболівальників до яскравої гри та швидкого поступу.

Схожі відчуття рік тому переживали фани клубу «Балкани». Він успішно адаптувався після аматорського рівня, де не знав уже секретів як неодноразовий чемпіон, та за рік підвищився у класі. За підсумками дебютного сезону в Першій лізі команда із Одещини фінішувала 11-ю – і тільки один із численних минулорічних новачків (а саме винниківський «Рух») видав кращий результат у турнірі 2017/18. Є сенс вважати, що тепер зорянці будуть ще більш досвідченими. І, зрозуміло, ставитимуть у новому сезоні завдання перевершити попереднє досягнення.

Що цікаво, суперники давно знайомі одне з одним. У Другій лізі позаминулого сезону (коли «Балкани» із четвертого місця підвищилися у класі, а «Прикарпаття» фінішувало 10-м серед 17 учасників) «Прикарпаття» здобуло перемогу вдома – 3:1. На голи Худоб'яка, Боришкевича та Оринчака гості відповіли влучним ударом після рикошету-самострілу захисника господарів Француза. У другому колі в Зорі була зафіксована нічия – 1:1. На гол Урсуленка тоді відповів Бойко.

Звісно, Перша ліга з радістю приймає «Прикарпаття» – представники самобутнього краю, відвідувана команда із доморощеними талантами. Але не лише для молоді, а й для ветеранів новий рівень виступить ще й екзаменатором. З цієї точки зору «Балкани» – лакмусовий папірець для новачків дивізіону. Отже, буде цікава й напружена гра.

21 липня. 17:00. Горішні Плавні. СК «Юність»
«Гірник-Спорт» (Горішні Плавні) – ПФК «Суми»
Арбітр:
Олександр Афанасьєв (Харків)

Бойове протистояння двох старожилів Першої ліги з кількалітнім стажем виступів у цьому дивізіоні. «Гірник-Спорт» останніми роками успішніший – це міцний середняк, який претендує на більше й минулого сезону фінішував у горішній частині таблиці.

Сумчани в останніх сезонах незмінно борються за виживання – і на кожен новий сезон покладають нові сподівання. Так і цього разу – команда підписала низку новачків, у тому числі орендувала гравців із клубів УПЛ.

Але «Гірник-Спорт», маючи більший підбір гравців, додав до них іще кілька виконавців. Є надія на появу забивного форварда в особі Сікорського, півзахист посилили Кіча та Лозовий, зміцнена воротарська позиція, в оборонну ланку доданий швидко прогресуючий до травми Власюк.

Матч обіцяє бути особливо цікавим, адже минулого сезону дві мінімальні перемоги здобув «Гірник-Спорт». Сумчани спробують взяти реванш.

21 липня. 18:00. Петрове. «Інгулець»
«Інгулець» (Петрове) – «Авангард» (Краматорськ)
Арбітр:
Дмитро Панчишин (Харків)

Петрівський клуб як власник четвертої позиції за підсумками минулого сезону є рейтинговим лідером серед старожилів Першої ліги. Ось чому з особливим інтересом очікують нового сезону петровські вболівальники. Команда посилилася особливо авторитетними у Першій лізі Ситниковим та Коваленком, яскравим бомбардиром Козловим, надійним хавбеком Передистим, додалися цікаві молоді гравці – Козак, Гоменко, Хучбаров.

У свою чергу, посилився й «Авангард». У центрі поля додадуть сили й надійності Гранкін, Лучик та Скоблов. Задерецький конкуруватиме на флангах півзахисту. Сеницький та Сухаров, які пройшли школу клубів Донбасу, урізноманітнять оборону. Звісно, Ульянов та брати Шараї могли б допомогти команді, однак є сподівання, що посилення пересилить втрати.

Відзначимо, що минулий сезон суперники також розпочинали матчем між собою. Три голи без відповіді у виконанні «Інгульця» в Краматорську тоді задали темп найуспішнішому сезону в історії петрівців…

21 липня. 18:00. Ковалівка. «Колос»
«Колос» (Ковалівка) – «Кобра» (Харків)
Арбітр:
Вадим Запрутняк (Ужгород)

«Кобра» – команда, вістей про яку очікували найбільше. Під керівництвом Серьогіна та Рудинського будуть грати футболісти різного рівня досвідченості та майстерності, до тих, хто вже грав за харківський клуб, додалися й абсолютні дебютанти.

«Колос» з інтересом очікував суперника, а сам провів плідні та насичені збори. Їх підсумком стало підписання низки новачків,серед яких нема жодного без належного досвіду й таланту. Мова про оборонця Терехова із «Оболоні-Бровар», півзахисників Антюха («Нафтовик-Укрнафта»), Костишина-молодшого та Дорошенка («Дніпро») й Кізілатеша («Арсенал-Київ»).

У новому сезоні ковалівський клуб (п’ята команда за підсумками минулого чемпіонату) плекає ще більш амбітні сподівання.

21 липня. 18:00. Миколаїв. «Центральний міський стадіон»
МФК «Миколаїв» – «Оболонь-Бровар» (Київ)
Арбітр:
Дмитро Рєзніков (Кам’янське)

Миколаївський клуб на передсезонній зустрічі з фанами озвучив рівень своїх турнірних амбіцій – п’ятірка найкращих. Однак нема сумнівів, що «Оболонь-Бровар» під керівництвом нового головного тренера – іменитого Сергія Ковальця – також сподівається значно поліпшити свої результати. А минулого сезону кияни, нагадаємо, лише наприкінці чемпіонату забезпечили собі першолігову прописку.

Особливість цього літа – «Оболонь-Бровар» провела досить бурхливу трансферну кампанію й суттєво оновила свій склад. Серед новачків – гравці з провідних клубів Першої ліги (Мединський і Покотилюк стали віце-чемпіонами з ФК «Полтава», Семенко фінішував у п’ятірці з «Колосом», Клак раніше взагалі грав у ПЛ із «Сталлю»). До того ж, у заявку внесено низку клубних вихованців – які під керівництвом Мазуренка та Антоненка стали переможцями юнацької першості України.

У розпорядженні МФК «Миколаїв» – навіть два представницьких склади у кожній із ліг ПФЛ. При цьому підписані численні новачки – Восконян повернувся із Вірменії у статусі гравця її національної збірної, а Цапій – із «Гірника-Спорт», Гурський прийшов із «Полісся», Шопін та Кравченко – із «Геліоса», Горват – із «Кременя», Антонюк – із дубля «Олімпіка», Рябушко – із «Інгульця», Скепський після «Десни», а Сартіна – із… «Оболоні-Бровар».

Були і втрати, але це неминуче на шляху перезавантаження. А на що здатен оновлений склад «корабелів», покаже і стартовий матч сезону. Тим більше, «пивовари» – давній і знайомий не лише по чемпіонату суперник.

21 липня. 18:00. Винники. Стадіон імені Богдана Маркевича
«Рух» (Винники) – СК «Дніпро-1»
Арбітр:
Юрій Іванов (Донецька область)

Винниківський клуб досягнув минулого року двох стратегічних завдань: закріпився у Першій лізі та стабілізував склад, який за останні роки зазнавав численних змін.

Нині команда підписала лише кількох новачків, але всі вони – з особливою перспективою. СК «Дніпро-1», віце-чемпіон Другої ліги, навпаки – провів бурхливу селекцію, активно залучав вихованців дніпровського футболу та гравців, добре знайомих місцевим тренерам.

«Особливість матчу – дуель бомбардирів-новобранців, – відзначає експерт із українського футболу Артур Валерко. – Не забуваймо: «Рух» підписав Батальського із «Арсеналу», а СК «Дніпро-1» – Куліша із «Вереса»/ФК «Львів». Для цих форвардів не існує секретів у наших лігах, кожен із них приміряв титул найкращого бомбардира, це футболісти, здатні з напівмоменту витиснути гол. Можна сказати, ось це протистояння буде визначати всю гру й стане випробуванням на міцність для оборонців та воротарів кожної з команд».

Додамо, що це перше в історії протистояння двох клубів. Та – абсолютний дебют СК «Дніпро-1» у Першій лізі.

22 липня. 17:00. Кропивницький. «Зірка»
«Зірка» (Кропивницький) – «Волинь» (Луцьк)
Арбітр:
Володимир Новохатній (Київ)

Прекрасним протистоянням двох недавніх учасників УПЛ продовжиться у неділю стартовий тур. Стосовно «Волині», то минулого сезону, сподіваючись на необстріляну (хоч і талановиту) молодь, змушена була в підсумку боротися за виживання.

Зараз дебют головного тренера Тлумака припадає на матч проти команди, яка йде подібним шляхом.Склад «Зірки» суттєво обновився, отримала свій шанс клубна зміна, повернувся колишній улюбленець публіки Рудницький, прийшли амбітні гравці із великими спортивними сподіваннями.

Як зіграє «на чистовик» ця команда – загадка. І тим більше, якщо врахувати, що суперник за іменитістю новачків не знає конкурентів у сезоні. Лучани презентують низку новачків, а повернення давніх лідерів оборони Сімініна та Горопевшека підтверджує серйозність турнірних намірів гостей. Для господарів, у яких Горбань дебютує на посту в.о. головтренера, це буде випробування.

«Для ПФЛ поява таких гучних імен, як «Зірка» та «Волинь», це прекрасний знак, – вважає прес-аташе ПФЛ, ведучий «України футбольної Анатолій Янголь. – Кропивницький і Луцьк, як і Дніпро, Харків та Івано-Франківськ, будуть прикрашати нашу Першу лігу й означатимуть значне збільшення глядацького інтересу».

22 липня. 19:25. Харків. СК «Металіст»
«Металіст 1925» (Харків) – «Агробізнес» (Волочиськ)
Арбітр:
Владислав Дорош (Київ)

Тур завершуватиметься у Харкові матчем, який є символічним для глибинного вітчизняного футболу. Саме ці суперники виборювали золото Чемпіонату ААФУ – тоді в фіналі «Агробізнес» досягнув крупної переваги в рахунку, однак матч було повернено – й підсумок виявився технічною перемогою. Потім клуби зіграли символічний матч дружби на полях Туреччини під час зимових зборів.

Тепер «Агробізнес» має відчути гостинність Харкова – і це той випадок, коли він має великі амбіції знову дати бій «Металісту 1925». Для обох клубів це – дебют у Першій лізі. Новий рівень, але давно відомі та знайомі одне одному колективи. Напевно, серед новачків вони чи не найкраще зберегли свій склад, а волочищани навіть виявилися найбільш лаконічними на трансферному ринку.

Серйозна історія протистоянь – хоча й коротка – робить цей матч чемпіона Другої ліги проти її бронзового призера одним із найбільш принципових у першому турі вже Першої ліги.

21 липня 2018 12:45







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 4-й тур. ТОП-5 голів

 

16 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 3-й тур. ТОП-5 голів

 

10 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 2-й тур. ТОП-5 голів

 

03 квітня 2024 17:16