Сьогодні 28 березня 2024 р.

Слободян: «В Премьер-лиге должны играть как минимум 16 команд»

Сезон Першої ліги йде на перерву. За літо і осінь «Оболонь Бровар» змінилась у багато чому: з’явився новий тренерський склад, команду поповнило досить багато гравців, клуб змінив технічного партнера і почав вдосконалювати підхід до розвитку. Зрозуміло, що у всі ці процеси був повністю залучений президент «Оболонь Бровар» Олександр Слободян. Тому, зрозуміло, більше ніж він, розказати про результат роботи і клубу за літньо-осінній період, навряд би хто зміг краще:

– Влітку у команду влилося досить багато гравців – від досвідчених з інших клубів, до молоді з U19, які минулого сезону стали кращими у лізі. Що скажете про «нову» кров «пивоварів»?
– По завершенню минулого сезону ми не продовжили контракти одразу з вісьмома футболістами. Проте з’явилася і велика кількість нових гравців.

Маючи досвідчений тренерський колектив з великою історією перебування у клубі, як гравців, так і тренерів, і запросивши групу футболістів, переважно молодих, ми ставили завдання бути, як мінімум, у першій шістці і максимально загартувати наших молодих і перспективних футболістів, які, впевнений, хочуть досягати найвищі вершини. Тому ми повинні  зробити все можливе, щоб ігри у Першій Лізі підготували їх до серйозних викликів.

Як ми знаємо, у Лізі грає багато досвідчених, фізично міцних футболістів, та і взагалі у чемпіонаті культивується атлетичний і агресивний футбол. І нашій команді потрібно навчитися, в першу чергу, грати у розумний, технічний футбол. І не потрібно забувати, що на перше місце ми завжди ставимо спортивні чесні принципи.

– Закінчилося перше коло чемпіонату. Що скажете про роботу тренера Сергія Ковальця?
– Ми запросили на посаду головного тренера Сергія Ковальця, а його першим асистентом став легендарний гравець «Оболоні», який пройшов шлях з Другої до Вищої ліг, В’ячеслав Нівінський. З першою командою також працює наш колишній гравець Валерій Іващенко.

У нас дуже досвідчений тренер. Сергій Іванович вміє згуртувати колектив, ставить цікаву гру. Крім того, він дуже доброзичливий і до футболістів, і до персоналу клубу і стадіону, і до вболівальників і ЗМІ. У лізі він чи не єдиний, хто приходить на перс-конференції з гравцями команди.

Команда шукає свою гру в атаці. І над цим потрібно працювати. Якщо подивитися статистику, то у нас забивають майже всі футболісти. Але, думаю, один-два чисто забивних футболістів нам не завадять. Ми вже навчилися непогано захищатися і, маючи окремих дуже швидкісних гравців, переходити від оборони до атаки. Тому, звичайно, тепер нам потрібно посилювати гру на завершальній стадії атак.

Зараз футбол став дуже швидким і технічним. Багато що у матчах вирішують стандарти. Нам зараз, дійсно б не завадили такі гравці, як Лозинський і Пластун, які вдало грали у центрі захисту, і були дуже небезпечні на чужих воротах. Ще можна не згадати і Ониська, який за матч міг і покер покласти головою. Проте у сьогоднішній команді досить багато талановитої молоді. І при грамотній роботі з ними, будуть зростати і команда, і результати.

– В чому Ви вбачаєте причину того, що команда грає краще на виїзді ніж вдома?
– У нас було досить багато вдалих ігор, але були і невдачі. Можна згадати одразу кілька матчів, коли, маючи перевагу і можливості виграти, ми втрачали очкові здобутки. Але, в цілому, команда вже на шляху до розбудови командної цікавої для глядачів гри.

Стосовно ігор на виїзді і вдома: я вже казав, що у нас є швидкісні футболісти, і у виїзних матчах, коли команди-господарі грають більше на атаку, що не дивно, при свої вболівальниках, – спрацьовує швидкий перехід від захисту до атаки. А вдома нам потрібно шукати нові моделі для позиційної атаки і знаходити атлетичних футболістів, які зможуть їх завершувати.

Думаю, було б добре мати ще одну модель гри з позиції сили: контроль і масована атака. Тоді і забивати будемо більше. Під таку модель був запрошений Олександр Деребчинський. Він високий, атлетичних гравець, але, на жаль, протягом передсезонної підготовки і у першому колі він мало грав через травми.

Зрозуміло, у нас є ще форварди. Але не потрібно забувати, що Арамісу Кузіну зовсім нещодавно виповнилось 20 років, а Володимиру Ткачу – 19. Вони, безперечно, перспективні, обоє мають свої козирі, і з набуттям досвіду і при наполегливій праці, мають хороше майбутнє.

– Цього сезону, як і минулого, дуже вдало виступає у чемпіонаті «Оболонь Бровар» U19. У кого з команди є найкращі шанси стати гравцями основної команди?
– Команду U19 очолюють колишні гравці нашого клубу: головний тренер – Олег Мазуренко, а допомагає йому Олександр Антоненко. Крім того, ми вже більше двадцяти років продовжуємо опиратися у своїй роботі на футбольну школу «Оболонь Зміна», де навчаються більше 700 дітей і юнаків.

Ми дуже слідкуємо і за нашою молодіжною командою U19. На перспективу, там є дуже цікаві футболісти. Ті, хто через рік-два будуть перебувати на лідируючих позиціях і у першій команді. Для прикладу, фактурний забивний Рафальський, з яким ми обов’язково підпишемо контракт. Є ще талановитий кремезний хавбек Дерев’яго, який вже має з нами угоду. Ці гравці вже ось-ось постукають у двері першої команди. Зрозуміло, що у молодіжній команді є ще низка гравців, які вже готові грати на найвищому рівні: це і лідер команди Покойовий, який вже виступав за «основу», Чобанов, Комаровський, батько якого працює у ТОП-менеджменті нашої корпорації. Це, до речі, дуже приємно, коли діти працівників проявляють себе у команді. Можна назвати всіх, але скажу так: ми надіємося на всіх, без виключення, 25 футболістів під керівництвом наших Мазуренка і Антоненка.

– Яким Ви особисто бачите клуб за п’ять років? Що має змінитися у підході до розвитку клубу, щоб вийти на принципово новий рівень на футбольній карті країни?
– В своїй діяльності футбольний клуб «Оболонь Бровар» опирається на діяльність Акціонерного товариства «Оболонь». На жаль, у сьогоднішніх реаліях, коли потрібно конкурувати на ринку з великими міжнародними компаніями, справлятися з податковим навантаженням держави, допомагати клубу більше, ніж це є зараз, дуже непросто. Тому нам потрібно зробити «Оболонь Бровар» ефективною структурою. Потрібно, щоб клуб знаходив якісних рекламодавців і спонсорів. Необхідно виховувати якісних футболістів, щоб була можливість якісно проявляти себе футбольному ринку, бажано іноземному. На це має бути націлена діяльність. Тоді клуб буде сам заробляти більше ніж це було до цього. І саме над моделлю розвитку клубу і працює віце-президент Сергій Ващук. Його діяльність покликана повернути київську публіку на трибуни нашого прекрасного стадіону. А комфортність перебування на арені має покращуватися постійно: глядачі повинні відчувати захищеність, доступність, придбати атрибутику, напої і їжу без черг. Крім того, повинна вестися постійна робота з вірними вболівальниками, відкриватися фан-клуби: і не лише у столиці, а й у містах, де зосереджені виробничі активи корпорації «Оболонь», в першу чергу.

– Цього року команда виступає у формі JAKO. Чому саме з цією компанією підписано угоду?
– Так сталося, що Joma не в повній мірі змогла забезпечити запит «Оболонь Бровар». Німецька фірма JAKO вийшла з пропозицією на віце-президента клубу Сергія Ващука і після переговорів на засіданні наглядової ради, куди, в тому числі, входять, і головний тренер, директор клубу, і віце-президент, і я, звичайно, було вирішено, що нам буде комфортно працювати з цим технічним спонсором.

– Точаться запеклі суперечки про формат Прем’єр-Ліги. Яка Ваша думка стосовно цієї ситуації?
– Зрозуміло, ми не знаємо наразі, скільки команд буде грати у Прем’єр-Лізі. На мою думку, в такій великій країні, як Україна, не може у найвищій футбольній лізі грати 12 команд, а хоча б 16. За приклад можна взяти ТОП-5 чемпіонатів Європи.

22 листопада 2018 18:51







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 1-й тур. ТОП-5 голів

 

27 березня 2024 11:00

Перша ліга, 18-й тур. ТОП-5 голів

 

30 листопада 2023 11:30

Перша ліга, 17-й тур. ТОП-5 голів

 

22 листопада 2023 09:00