Сьогодні 20 квітня 2024 р.

Макаров: «Зберімо всіх і ухвалимо рішення більшістю»

Напередодні Позачергової Конференції ПФЛ президент організації Сергій Макаров відповів на питання YouTube-каналі.



– Починаючи з середини березня в Україні запровадили карантинні заходи. Клуби говорять, що до Ради ліг не було жодних пропозицій від організаторів змагань. Чому так сталося?
– Не згоден з таким формулюванням питання, – говорить керівник ПФЛ. – З клубами спілкувалися протягом всього періоду карантину, обговорювали всі можливі варіанти і неодноразово. На Раду ліг не могли винести жоден інший варіант, окрім основного – догравання чемпіонату за Регламентом. Це і був єдиний правильний варіант. І тільки після того як клуби проголосували, що регулярний регламентний чемпіонат зупиняється, ми розіслали їм опитування, в якому, звичайно, були напрацьовані варіанти, які заздалегідь обговорювалися з клубами.

– Які були варіанти? Говорили про те, що команди зіграють всього лише шість матчів, щоб виявити, хто підвищиться у класі. Чи були якісь ще цікаві варіанти?
– Звісно, у такому випадку, якби ми догравали у якомусь скороченому варіанті, то особлива увага приділялась би клубам, які претендують на підвищення або пониження у класі. Звичайно, тоді і перераховувалися варіанти зіграти шісткою, тобто за участю клубів, які проходять Атестацію для участі у Favbet Лізі. Можна би було також зіграти четвіркою. Тобто, перші-другі місця проходять напряму, а за третє місце грає четвірка. Також можливо було б зіграти всі матчі за календарем між шістьма колективами. Варіанти готувалися здебільшого навколо цих шести клубів. Відповідно в зоні обміну між Першою і Другою лігами теж розглядалися різні варіанти плей-оф. Проте, клуби розглянули ці варіанти, їх вони не задовольнили. У підсумку вісім клубів Першої ліги написали листи про те, що ідеальний варіант для них –  дограти за Регламентом. Це очевидно і зрозуміло. Це нам дало підставу удруге скликати Раду ліги.

– Ви все одно дотримуєтеся точки зору, що Раду ліг треба було скликати? Чи можливо перше рішення було найбільш правильним і не варто було переголосовувати?
– Щодо Першої ліги ситуація була досить непростою і це ми розуміли. Щодо Другої, то там все було зрозуміло. Клуби більшістю ухвалили  рішення і всі заспокоїлися.

А от у Першій лізі є багато клубів, які хочуть грати за Регламентом. Тому ми, як організація, яка проводить змагання, шукали можливості дограти. Не просто шукали відмовки, щоб закінчити, а шукали можливості дограти чемпіонат. Тому, я переконаний, ми робили все правильно.

Ось вам останній приклад – події у Франції, яка ще у квітні закінчила всі свої змагання, а тепер обговорює можливість зміни рішення про догравання Ліги 1. Ніколи не пізно виправити помилку. Завжди варто прагнути зробити свою роботу. У нашому випадку хоча б дограти ті змагання, які можна.

– Найважливіше питання. Як виконувати медичний протокол в умовах Першої ліги? Не у всіх клубів є гроші, щоб проходити тестування, є питання щодо забезпечення роздягалень відповідного розміру.
– Ми не бачимо проблем у виконанні тимчасового протоколу. Стосовно роздягалень, ось простий приклад. Стадіон «Оболонь-Арена» має звичайні роздягальні, на стадіоні проходять матчі  Favbet Ліги. Вони ж нову роздягальню не добудували за цей час. Є декілька варіантів як виходити з цієї ситуації.

Я вже мовчу про те, що днями очікується чергове послаблення карантину, і вже не 10 метрів на одного треба, а вдвічі менше треба буде. Надалі ще буде послаблення. Обидві роздягальні можна віддати гостям, а господарям виділити будь-яке приміщення на стадіоні, адже арена поки без уболівальників. Можна переодягатися навіть на трибунах.

У роздягальні можна запускати по черзі футболістів, адже команди не одночасно виходять на поле. Спочатку переодягається одна частина гравців, а потім інша. Завжди можна вийти з ситуації.

Щодо тестів, то комунальним клубам навіть легше. Адже міський голова може розпорядитися проводити тестування у міській лікарні. Знову ж є різні варіанти. Є навіть безкоштовне тестування. Я знаю, деякі наші клуби здавали медичні тести безкоштовно. Просто треба шукати можливості. Зі свого боку ми знайшли лабораторію у Київській області, яка робить ПЛР тестування за 700 гривень. Це цілком підйомна сума. Можна шукати безкоштовні варіанти здачі тестів або скористатися нашою пропозицією. Я не бачу перешкод у медичному протоколі, які здатні зупинити чемпіонат.

– Спортивний директор «Волині» сказав, що шість команд ухвалили рішення за усіх 16. Це нормально?
– З бюрократичної точки зору, з точки зору Статуту – це рішення легітимне. До речі, це було підтверджено Виконкомом УАФ у Львові. Рішення законне. Інша справа, в чому нас виправив Виконком, немає гарантії, що крім цих шести колективів, всі інші команди вийдуть грати. І це перетвориться на пародію на догравання. У цьому ми погодилися. Так зберімо всіх і ухвалимо рішення більшістю. І тоді клуби не говоритимуть, що шість команд вирішили за 16.

– Я так розумію, що треба вже думати і про наступний сезон. Він почнеться у середині серпня? Можете розповісти детальніше про плани щодо наступного чемпіонату?
– За нашим проєктом наступний сезон планується на початок вересня. У будь-якому випадку ми не можемо почати наступний сезон раніше ніж у середині серпня. Ми очікуємо на закінчення Favbet Ліги наприкінці липня. До нас має перейти команда, яка посіла останнє місце. Звичайно, хоча б кілька тижнів має бути у команд на міжсезоння. Тож раніше середини серпня не почнемо новий сезон. Хіба що Favbet Ліга також закінчиться передчасно. Проте для цього поки що немає підстав.

– Деякі команди говорять про незручний календар догравання чемпіонату. Чи можливо змінити логістику? Чи розглядаються зміни календаря та інші моменти?
– Розглядаємо ці моменти. Зараз працюємо з планом-календарем. Максимально розсунемо часовий інтервал між цими турами, щоб була мінімальна кількість матчів зі щільним графіком – через три дні на четвертий. Більшість турів мають проводитися хоча б через чотири дні на п'ятий. Намагаємося максимально врахувати побажання клубів.

– Незрозуміла ситуація з «Кременем». Спортивний директор говорив, що клуб не збирається догравати через організаційні моменти. Чи є у вас інформація по цій команді?
– Наскільки ми знаємо, у клубу готується змінитися власника. З'явився інвестор, який хоче забрати клуб у міста і фінансувати самостійно. По плану у них ця операція була запланована на липень. Тобто з бюджету гроші були закладені тільки до кінця червня. Ось у чому проблема клубу. Ми звісно говорили з Андрієм Дмитровичем і все ж просимо кременчужан, щоб спробувати поєднати укладення угоди про передачу клубу і можливість дограти чемпіонат. вичайно, ми готові до зустрічі з новим інвестором, щоб переконати його трохи раніше викупити клуб і стартувати у оновленому вигляді.

– «Прикарпаттю» та «Руху» заважає продовжити чемпіонат складна ситуація з коронавірусом у західних регіонах?
– Я гадаю, нічого смертельного немає. Тим більше, ми сподіваємося на подальше пом'якшення карантину. Почнемо грати після 22-го червня. До цього числа діє постанова Кабміну. Сподіваємось, що ситуація за цей час нормалізується у тих регіонах і ми зможемо там грати.

– Перед Виконкомом УАФ дев'ять клубів написали листи керівництву організації. На Вашу думку це не виглядає підозрілим?
– Дійсно, це виглядає підозрілим, адже листи написані під копірку, під чиєсь диктування. З цим розбиратимемося пізніше. На Виконкомі наші рішення були визнані легітимними. Вирішили, що необхідно знову зібратися всім клубам разом.  Сподіваюся, не буде сумнівів у легітимності нашого наступного засідання і кожен клуб висловить свою точку зору. Ухвалимо рішення, яке ніким оскаржуватися вже не буде.

– Що в цілому чекає Другу лігу? Вона пішла у відпустку на 10 місяців, якщо рахувати з минулого року і до вересня?
– На Конференцію у четвер збираємо представників Першої і Другої ліги, щоб була максимальна можливість все обговорити. За нашими відчуттями Друга ліга все ж не продовжуватиме чемпіонат. Більшість клубів не тренується, не тестується. Вони ухвалили рішення на Раді ліг від 21 травня. Звісно, ми проведемо ще одне голосування, але є відчуття, що клуби просто підтвердять свою минулу точку зору і готуватимуться до наступного сезону. Звичайно, потрібно представництво клубів Другої ліги, щоб узгодити обмін між Першою і Другою лігами. За обмін голосуватимуть усі, тому необхідна максимальна присутність.

10 червня 2020 12:21







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 4-й тур. ТОП-5 голів

 

16 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 3-й тур. ТОП-5 голів

 

10 квітня 2024 14:26

Перша ліга, другий етап. 2-й тур. ТОП-5 голів

 

03 квітня 2024 17:16