Сьогодні 19 травня 2024 р.

Лупашко – найкращий тренер 1-го туру Першої ліги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу проаналізувало підсумки матчів стартового туру Першої ліги сезону-2023/24.

Старт нового сезону ознаменувався в другому за рангом дивізіоні відразу кількома матчами за участі його новачків – хтось піднявся з Другої ліги, хтось відновив виступи після паузи, а от «Інгулець» разом із «Металістом» вперше грав після пониження в класі. Стратегічно важливо було не просто виграти, а виграти цей матч переконливо.

Тож лауреат у Першій лізі – головний тренер петровського «Інгульця» Владислав Лупашко. Його підопічні обіграли СК «Полтава» (5:0 у домашньому матчі), здобувши першу перемогу під керівництвом нового наставника на офіційному рівні.

Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
По-перше, говоримо про турнірну складову: СК «Полтава» є середняком Першої ліги, минулого сезону була шостою в групі «вибування» (14-ю в загальному заліку сезону 2022/23). Ця команда провела велику селекцію та суттєво оновила свій склад, запросивши, в тому числі, новачків зі значним досвідом. Розгромити цього суперника – більш значимо, ніж, наприклад, аутсайдерів, які втрачали місце в лізі за спортивним принципом і залишилися через форс-мажор. По-друге, важливий сам контекст, значимий для «Інгульця» ‒ після поразки в плей-офф від «ЛНЗ» (Черкаси) важливо для нового штабу було виграти, підтвердивши вірність свого курсу.

Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Особливих втрат у петрівців не було, проте варто відзначити, що всі четверо новачків стартового складу вийшли на позиціях, які є ключовими та потребують часу на награвання (центральні захисники та півзахисники). У полтавців ситуація була складнішою: по-перше, більше оновлення (сім новачків вийшли у стартовому складі, ще двоє по ходу матчу), по-друге, були гравці, які через травми не могли зіграти чи не могли зіграти повний матч.

Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Якщо порівняти стартові склади «Інгульця» в останньому матчі минулого сезону (коли «ЛНЗ» виграв 2:1 у плей-офф за місце в УПЛ) та звітного матчу, то лише четверо гравців вийшло в петрівців. Це воротар Паламарчук, атакувальний півзахисник Козиренко, флангові півзахисники Запорожець і Козак. Всі інші – новачки. В цьому й була найбільша складність тренерської роботи – вгадати з новими футболістами, встигнути їх вивести на хорошу форму за коротке міжсезоння. Процес наповнення та награвання складу ще продовжується, проте вже зараз можна сказати, що «Інгулець» конкурентоздатний на рівні Першої ліги та готовий до виконання завдань.

Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Інгулець» системно награє тактичну схему 1-4-1-4-1, але жодним чином не обмежує творчу ініціативу футболістів. Наприклад, лівий край нападу Козак дуже часто в цьому матчі відкривався під передачі в зону центрфорварда. Навпаки, атакувальний півзахисник Козиренко опускався нижче й задавав новий імпульс атакам. Тренерський штаб провів планові заміни й дав грати навіть декому з новачків, хто ніколи до цього не грав на професіональному рівні. Можна сказати, що Лупашко зробив все можливе, щоб згладити труднощі налагодження суттєво оновленої команди. «Інгулець» відзначається системністю в підготовці: гравців готують так, щоб кожен розумів вимоги штабу як для гри в атаці, так і для гри в обороні, щоб команда не підлаштовувалася під суперника, а грала в свій футбол.

Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Загалом, все для оновленого «Інгульця» ще тільки починається – прем’єрна перемога в оновленому складі нового тренерського штабу, та ще й із таким переконливим рахунком, це хороший аванс на майбутнє. Проте ми повинні все ж відзначити прогрес колективу. Адже розгромній перемозі над полтавцями в стартовому турі передувало переконливе міжсезоння – 5 перемог у 5 спарингах, про які оголошувалося в рамках підготовки. Це свідчить про хорошу підготовку – як методичну, так і практичну – молодого тренерського штабу.

Лауреат 1-го туру першого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Владислав ЛУПАШКО («Інгулець» Петрове)
Середній бал – 4,6

30 липня 2023 18:28







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Перша ліга, другий етап. 8-й тур. ТОП-5 голів

 

14 травня 2024 21:10

Перша ліга, другий етап. 7-й тур. ТОП-5 голів

 

08 травня 2024 09:00

Перша ліга, другий етап. 6-й тур. ТОП-5 голів

 

02 травня 2024 08:00