Сьогодні 28 березня 2024 р.

Промова Володимира Зеленського в парламенті Греції

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Греції.

Шановний пане Спікере!

Шановна пані Президент!

Шановний пане Прем’єр-міністре!

Шановні члени парламенту Греції!

Грецький народе!

Калімера!

Вже понад місяць кожен мій ранок починається з Маріуполя. З того, що відбувається в цьому українському місті, яке російські війська просто знищують. Такого не було в історії Європи протягом усіх років після Другої світової війни, щоб якесь місто руйнували в попіл, знищували повністю. Щоб його блокували і вбивали його мешканців голодом, спрагою.

Це було півмільйонне місто! В ньому й досі залишаються близько ста тисяч людей. Але немає фактично жодної неушкодженої будівлі, абсолютна більшість будівель у місті повністю зруйнована.

Російські військові знищували все. Вони підривали лікарні, пологовий будинок, житлові будинки. Вони підірвали навіть міський театр, у якому мирні мешканці ховалися від бомб і поруч із яким були написи, які всі бачили, – написи «Діти». Написи, які бачили російські пілоти і які не зупинили їх від авіаудару.

Маріуполь майже знищений. Впевнений, кожен із вас уже бачив, який вигляд має місто зараз. Після того, як до нього підійшла Російська Федерація. Просто руїни. Ось що Росія зробила з нашим мирним Маріуполем. Але і з вашим мирним Маріуполем. Це місто завжди було домом для великої грецької громади. Українська грецька громада – одна з найбільших у світі. Століттями наші народи жили поруч, виховували дітей, будували майбутнє.

Зв'язок України та Греції настільки давній, що зараз вже й неможливо знайти його початок. Грецькі поліси на нашому узбережжі Чорного моря, культурний обмін і торгівля, співжиття громад – усе це тисячі років історії. Грецький Херсонес був зображений навіть на нашій національній валюті – на гривні.

Саме з Грецією повʼязаний розвиток християнства – і не тільки в нашій державі, а й загалом у нашому регіоні. Україна – одна з найбільших країн православ'я, і світло Хрещення було принесене греками. Якби хтось спробував вирвати з української історії та культури грецьке коріння, то ми б втратили, втратили фундаментальну частину себе.

Так само і для вас – базові речі вашої історії, вашого національного самосприйняття пов'язані з українською землею. «Свобода або смерть!» – ці слова відображають зараз не тільки нашу боротьбу проти спроби Росії підкорити Україну. Це частина вашої ідентичності, яка походить з нашої Одеси. Ще одного південного міста України, яке Росія може спробувати знищити так само, як і Маріуполь.

Коли ваш міністр закордонних справ був минулого тижня в Одесі, місто переживало наслідки російського обстрілу, чергової ракетної атаки. Сьогодні в Одесі немає пострілів. Але чому? Тільки тому, що Збройні Сили України стримують російські атаки й відкидають варварські російські війська від їхнього давно погодженого російським керівництвом напрямку наступу на Одесу.

Російські війська принесли зараз смерть і руйнування туди, де століттями українці та греки насолоджувалися миром і процвітанням. Більше того, Росія почала нову депортацію людей із півдня України. Вже як мінімум десятки тисяч наших людей вивезені на територію Росії й на тимчасово окуповані нею території України. Це мешканці Маріуполя та інших міст і громад, які опинилися під ударами російських військ.

Це примусове переселення людей Росією – далеко не перше і для греків, і для українців. Але російська держава здійснює його зараз так, ніби депортація й не остання. Росія абсолютно впевнена у своїй безкарності за все, що вона робить.

І ми маємо зупинити це! Ми маємо притягнути Росію до відповідальності. Ми маємо врятувати Одесу від такого ж знищення, якого зазнав Маріуполь. Ми маємо знайти усіх-усіх депортованих Росією людей. Ми маємо врятувати хоча б тих у Маріуполі, хто ще живий і хто може бути врятований!

Пані та панове!

Грецький народе!

«Філікі Етерія», створена в нашій Одесі, відіграла таку роль в історії вашої держави, яку неможливо переоцінити. І я закликаю вас зараз відкрито створити таку нову спілку друзів, яка зможе врятувати українців і греків півдня нашої держави, яка зможе допомогти Маріуполю.

Місто потребує гуманітарної допомоги! Місто потребує порятунку звідти людей – вцілілих і поранених. Росія блокує Маріуполь із початку березня, на землі блокує й на морі. Не пропускає туди навіть елементарні гуманітарні вантажі. Я впевнений, що сила Греції може допомогти реалізувати цю місію. Рахунок іде на дні.

І зараз я прошу вас послухати не тільки мене щодо долі цього міста. Прошу послухати двох захисників Маріуполя, які зараз там, саме там, і разом зі своїми товаришами по службі намагаються зупинити російський наступ. Послухати двох українців, але і двох греків.

Один із них змушений з'явитись у масці, не показувати своє обличчя. Бо його рідні, його батьки перебувають в одному з окупованих росіянами містечок. Я сподіваюся, ви зрозумієте.

***

Я вдячний Греції за вже надану гуманітарну й оборонну підтримку України. Я вдячний за підтримку загальної санкційної політики демократичного світу. Але війна триває. Знищення Маріуполя триває. Ви чули цих героїв. Депортація людей із тих територій, куди прийшли російські війська, триває.

Закликаю вас використати вплив вашої держави та ваші можливості як члена Європейського Союзу для організації порятунку Маріуполя. Я закликаю вас зробити більше для того, щоб Росія почала шукати мир і відмовилася навіть від мрій про підкорення України. Бо ця війна, яку Росія розпочала проти нас, насправді знищує все, що українці та греки створили разом за довгий час. Що залишиться після російської артилерії та російських авіабомб? Я вам скажу: вони знищать всю нашу спільну історію, нашу спільну спадщину.

І ми не зможемо задовольнитися тим, що скажемо в майбутньому про Маріуполь: «Це нові Фермопіли». Коли герої полягли, зупиняючи численне вороже військо. Зараз ми можемо врятувати наших героїв.

І також ми можемо відкинути вороже російське військо геть з української землі. Ми можемо раз і назавжди навчити і Росію, і будь-яких інших потенційних агресорів, що той, хто обирає війну, завжди програє. Той, хто пробує позбавити незалежності й зруйнувати територіальну цілісність держав, завжди програє. Той, хто шантажує Європу економічною чи енергетичною кризою, завжди програє.

Будьмо чесними, дії Росії від початку були спрямовані не лише на Україну, а на Європу загалом. Це Росія робить все, щоб європейці залишилися без доступної енергії. І щоб енергетична бідність стала новою реальністю на континенті. Це Росія робить усе, щоб спровокувати спалах інфляції для багатьох народів. Росія минулого року штучно створила дефіцит на європейському газовому ринку. І зараз робить усе, щоб штучно створити дефіцит на світовому продовольчому ринку.

Це питання честі для європейців – відповісти на таку політику Російської Федерації. Поки російські війська блокують мирні міста й депортують людей, жоден російський банк не має права заробляти гроші на зв'язках зі світовою фінансовою системою. Вони всі мають бути заблоковані! Всі, а не лише частина.

Поки триває ця безглузда й жорстока війна, жодне російське судно не має права заходити в порти демократичного світу. Навіщо їм допомагати? Щоб вони заробили ще більше грошей на ракети та бомби для знищення не тільки Маріуполя, а й Одеси та інших наших українських міст?

А насамперед – жодної підтримки російським танкерам, цим нафтовозам, які забезпечують Росії постійний потік грошей на вбивства.

Україна потребує зброї для того, щоб змусити російські війська залишити нашу державу. Зокрема систем протиповітряної оборони, артилерійських систем і снарядів до них, бронетехніки та інших речей, про які всі на Заході прекрасно знають. Що швидше Україна отримає цю допомогу, то більше життів ми зможемо врятувати в Україні.

І ще одне. Історичне. Наші народи не тільки завжди були, але й завжди будуть тісно повʼязані. Я вірю, що ми зможемо принести мир на нашу українську землю. Зможемо притягнути до відповідальності всіх винних у цих воєнних злочинах проти українців, проти греків та проти всіх інших людей, які стали жертвами російських військових.

Ми зможемо відбудувати Маріуполь та всі інші українські громади, де так само мирно і з повагою одне до одного житимуть українці та греки. Як це й було раніше.

Але також я вірю, що вже скоро Україна та Греція житимуть нарівні у нашому спільному європейському домі – у Євросоюзі. Я вірю в це! Я знаю це!

Ми всіх переможемо! Але тільки разом!

Дякую вам за підтримку!

Слава Україні!


7 квітня 2022 20:15







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 760-го дня повномасштабної війни

 

24 березня 2024 21:00