Сьогодні 28 березня 2024 р.

Що треба знати про ЧС-2023 (U-20), який стартує цього тижня

Антон ПРОКОПОВ

Найближчої суботи, 20 травня, стартує Чемпіонат світу (U-20). Фінальний матч відбудеться 11 червня. 24 команди змагатимуться за титул на 4 стадіонах в Аргентині. Цього тижня стартує чемпіонат світу з футболу серед юнаків до 20 років в Аргентині 2023 і всі 24 команди офіційно підтвердили свої склади для участі в турнірі.

Нагадаю, що турнір востаннє відбувся 2019 року. Чемпіонами тоді стали українці, багато з яких потенційно могли перетворитися на майбутніх зірок, але якщо реально дивитися на нинішню ситуацію, то майже ніхто з наших гравців «не вистрілив», тобто не став справді футболістом високого класу, який виправдав би всі ті очікування, які у нас були у 2019 році. Хтось із них грає за «Шахтар», хтось – за «Динамо». Найвідомішим можна вважати Андрія Луніна, який ніяк не може стати основним у «Реалі», а журналісти його постійно «продають» у скромніший клуб. Але це звичайна ситуація для таких турнірів. Не завжди «вистрілюють» чемпіони, а дуже часто найкращі гравці турніру так і не можуть реалізувати себе у дорослому футболі. Адже не лише українці, а й гравці інших збірних зараз практично не грають у сильних клубах. Найвідомішим гравцем того турніру я назвав би Ерлінга Голанда. Вже тоді він демонстрував дивовижну результативність. І саме норвежець став одним із тих небагатьох гравців, які реалізували свій потенціал.

Хоча, все це не скасовує того факту, що на кожен такий турнір приїжджають скаути найкращих клубів світу, сподіваючись побачити майбутню зірку. І чемпіонат світу U-20 у 2023 році не стане винятком.

Наступний турнір мав відбутися в Індонезії. Спочатку його перенесли на два роки через те, що у 2021 році вирувала епідемія коронавірусу, а в Індонезії, як і в деяких інших азіатських країнах, ситуація була особливо складною. У результаті ФІФА прийняла складне рішення про перенесення турніру на 2023 рік. Це мав бути перший такий великий футбольний захід міжнародного рівня в Індонезії, але країна так і не прийняла турніру.

Чемпіонат світу в Аргентині стане 23-м в історії турніру. Вперше його провели в 1977 році в Тунісі. Потім його приймали Японія, Австралія, Мексика тощо. Індонезія виграла право проведення турніру у Бразилії та Перу. Також були спільні заявки М'янми та Таїланду, а також Бахрейну, Саудівської Аравії та ОАЕ. Аргентини не було серед охочих провести юнацький чемпіонат світу. Тому особисто для мене було особливо дивно, що ФІФА вирішила перенести турнір саме до цієї країни. Але докладніше про це поговоримо згодом.

ЧОМУ ФІФА ПЕРЕНЕСЛА ТУРНІР?

undefined

  
Суперечки щодо участі Ізраїлю у турнірі виникли, коли Ізраїль кваліфікувався як один із п'яти представників УЄФА, європейської футбольної конфедерації, посівши друге місце у своїй групі на чемпіонаті Європи серед юнаків до 19 років 2022 року. Індонезія, яка, як вважається, має найбільше мусульманське населення у світі і не має офіційних дипломатичних відносин з Ізраїлем, була активним прихильником незалежності Палестини і часто критикувала політику та дії Ізраїлю у регіоні. Це питання викликало протести та заяви різних місцевих офіційних осіб та груп в Індонезії, які закликали заборонити Ізраїлю брати участь у турнірі або відмовитися від участі Індонезії як сторони, що приймає ЧС.

Скасування чемпіонату світу серед юнаків до 20 років викликало гнів та розчарування вболівальників та гравців в Індонезії. ФІФА прийняла рішення після того, як федерація футболу Індонезії скасувала жеребкування, тому що губернатор Балі відмовився приймати у себе збірну Ізраїлю. У березні протестувальники пройшли Джакартою, розмахуючи індонезійськими і палестинськими прапорами, заявляючи, що Ізраїль не повинен бути допущений до участі. Одним із основних джерел опозиції був Вайан Костер, губернатор Балі, однієї з шести провінцій, які повинні були приймати турнір. На початку березня 2023 року Костер направив до міністерства спорту Індонезії лист із проханням заборонити Ізраїлю брати участь у змаганнях на Балі. Як причини свого заперечення він назвав «гуманітарну трагедію» в Палестині та «порушення прав людини» Ізраїлем. Костер також заявив, що уряд провінції Балі відмовився дозволити ізраїльській команді грати на Балі. Його лист викликав кризу в уряді Індонезії, оскільки ФІФА відклала офіційне жеребкування турніру, яке мало відбутися на Балі 29 березня. Саме цього дня Індонезія була позбавлена права приймати турнір на фоні протестів проти Ізраїлю.

УКРАЇНА – ЧИННИЙ ЧЕМПІОН, АРГЕНТИНА – НАЙТИТУЛОВАНІША

У двадцяти двох організованих турнірах титул здобули одинадцять різних країн. Аргентина, яка 6 разів вигравала чемпіонат світу – найтитулованіша з них. 5 разів золоті медалі здобували бразильці. По два чемпіонські титули у Португалії та Сербії. Чинні чемпіони – збірна України, для якої це був перший титул. Наша збірна у фіналі виграла у Південної Кореї 3:1.

undefined

  
Можна також відзначити цікавий факт, що одразу 3 збірні змогли захистити чемпіонський титул. Першою стала Бразилія, яка виграла турнір у 1983 році, а потім у 1985. Потім це вдалося зробити Португалії (1989 та 1991) і двічі це зробила Аргентина (1995 та 1997, а потім 2005 та 2007).

undefined

  
Усі континентальні конфедерації, окрім OФК (Океанія), брали участь у фінальному матчі турніру. На сьогоднішній день КОНМЕБОЛ (Південна Америка) лідирує з одинадцятьма титулами, за нею йдуть УЄФА (Європа) з десятьма титулами та КАФ (Африка) з одним титулом. Команди з АФК (Азія) та КОНКАКАФ (Північна Америка, Центральна Америка, Карибський басейн) чотири рази виходили у фінал турніру, але зазнавали поразки від команд УЄФА (зокрема Південна Корея від України у 2019 році). Жоден діючий член OФК ніколи не виходив до півфіналу. Справа в тому, що Австралія виходила до півфіналу як член OФК у 1991 та 1993 роках, посівши четверте місце в обох випадках, але після цього країна приєдналася до АФК у 2006 році.

АРГЕНТИНСЬКЕ ЩАСТЯ

17 квітня 2023 року ФІФА офіційно оголосила Аргентину новим господарем турніру замість Індонезії. На прес-конференції, проведеній спільно міністром економіки Серхіо Массою, міністром туризму та спорту Матіасом Ламменсом та президентом Аргентинської футбольної асоціації (AFA) Клаудіо Тапіа, було оголошено, що Аргентина прийме турнір. Незабаром після цього була заява ФІФА, яка підтверджує, що Аргентина стане новим господарем. Таким чином, Аргентина стане другою країною, яка двічі приймала чемпіонат світу U-20 (раніше вона приймала його в 2001 році). Австралія - інша країна, яка приймала його двічі (у 1981 та 1993 роках).

Як ви вже, напевно, здогадалися, Аргентина не потрапила на чемпіонат світу безпосередньо, оскільки від КОНМЕБОЛ мали грати лише Бразилія, Уругвай, Колумбія та Еквадор. Аргентинці провалили чемпіонат Південної Америки до 20 років, вони посіли 4-е місце (!) у групі з Бразилією, Колумбією, Парагваєм та Перу. Саме над останніми вдалося здобути єдину перемогу.

ВІД ОФК (Океанія) гратимуть Фіджі та Нова Зеландія. Від АФК (Азія) – Ірак, Японія, Південна Корея та Узбекистан. Від КАФ (Африка) – Гамбія, Нігерія, Сенегал та Туніс. Від КОНКАКАФ (Північна та Центральна Америки) – США, Гватемала, Гондурас та Домініканська Республіка. Від УЄФА (Європа) – Ізраїль, Англія, Франція, Італія та Словаччина.

Відповідно, останнє місце було зарезервовано за господаркою турніру – Індонезією. Коли вирішили, що турнір не може там відбутися, найпростіше було знайти країну, яка не потрапила безпосередньо на турнір і була готова швидко все організувати. Охочих було не так і багато, тому вибір ФІФА зупинився на Аргентині, яка таким чином отримала своє місце на турнірі.

СТАДІОНИ, НА ЯКИХ ВІДБУДУТЬСЯ МАТЧІ

undefined

  
Індонезія планувала провести Чемпіонат світу у 6 містах. Аргентина вирішила, що всі матчі відбудуться у 4 містах: Ла-Плата, Мендоса, Сан-Хуан та Сантьяго-дель-Естеро.

Найбільший стадіон розташований у Ла-Платі. Дослівно він називається «Єдиний у своєму роді стадіон імені Армандо Марадони». Відкритий він був у 2003 році, але лише частково. Стадіон був визнаний збудованим з помилками, через це остаточно його було завершено лише у 2011 році. Він вважається одним із найсучасніших у країні та вміщує 53 000 глядачів.

Найменший стадіон розташований у Сан-Хуані. Він вміщує лише 25 тисяч глядачів, хоча це не завадило йому приймати матчі Копа Америка в 2011 році. Саме тоді він і був відкритий. Після цього на стадіоні кілька разів проводилася реконструкція, остання з яких завершилась у 2021 році.

Стадіон «Мальвінас Аргентинас» розташований у Мендосі. Це найстаріший стадіон із усіх тих, які прийматимуть чемпіонат світу. Відкритий був у 1978 році. А останню реконструкцію було зроблено у 2011 році перед Копа Америка. Вміщує він 42 500 глядачів.

Четвертий стадіон – найновіший. Називається він «Мати міст», а розташований у місті Сантьяго-дель-Естеро. Така дивовижна назва була придумана не просто так. Справа в тому, що саме це місто вважається найстарішим у країні (цього року Сантьяго-дель-Естеро виповниться 470 років) і саме така неофіційна назва міста.

Вміщує він 30 тисяч глядачів. «Мати міст» було відкрито 2021 року. Він був побудований спеціально під Копа Америка-2021, який спочатку мав відбутися в Аргентині. Але пізніше влада країни попросила перенести турнір до Бразилії через епідемію коронавірусу. Основна мета стадіону - стати одним із гіпотетичних додаткових місць проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року у випадку, якщо ФІФА вибере південноамериканську кандидатуру як переможця.

АРБІТРИ

undefined

  
ФІФА призначила 19 бригад (головний рефері та два помічники) арбітрів на турнір. По три бригади представляють Азію, Африку та КОНКАКАФ. Чотири з них представлятимуть Південну Америку (КОНМЕБОЛ), ще одна бригада з Океанії, а найбільше представництво у Європи – 5 бригад арбітрів. Більшість із них мало чим відомі. Або вони нещодавно вступили в категорію «Еліт», або ж знаходяться там відносно давно, але не були призначені на вирішальні матчі єврокубків або турнірів збірних.

Якщо й виділяти когось, то це буде Франсуа Летексьє. Він працював 4-м арбітром на фіналі Ліги Європи у 2021 році і був головним у фіналі Кубка Франції того ж 2021 року. Він був замішаний у скандалі у жовтні 2022 року, коли погано відпрацював на матчі між «Нантом» та «Ніццою», після чого йому надходили погрози від уболівальників. Хоча сам рефері так і не визнав своїх помилок. Наразі саме Летексьє вважається головним претендентом на роботі у фіналі чемпіонату світу U-20. Але все ще може змінитися, оскільки на чемпіонаті світу в Катарі остаточне рішення комітет арбітрів ФІФА прийняв уже під час турніру.

Усього суддівський комітет ФІФА обрав 25 суддів (6 з них працюватимуть як четверті арбітри, але зможуть замінити головного рефері у разі потреби), 38 помічників судді та 18 відеопомічників для майбутнього чемпіонату світу з футболу серед юнаків до 20 років в Аргентині.

РЕГЛАМЕНТ ТУРНІРУ

У плей-оф виходять дві найкращі команди з кожної групи. Також у наступний раунд вийдуть 4 найкращі збірні з тих, хто посяде третє місце. 16 команд зіграють у 1/8 фіналу, а далі все за звичною системою на виліт.

ЖЕРЕБКУВАННЯ

undefined

  
Жеребкування майбутнього чемпіонату світу відбулося 21 квітня. Двадцять чотири команди було поділено на шість груп по чотири команди. Жодна група не могла містити понад одну команду від кожної конфедерації. У результаті вийшли такі групи:

Група А
Аргентина
Узбекистан
Гватемала
Нова Зеландія

Група В
США
Еквадор
Фіджі
Словаччина

Група С
Сенегал
Японія
Ізраїль
Колумбія

Група D
Італія
Бразилія
Нігерія
Домініканська республіка

Група Е
Уругвай
Ірак
Англія
Туніс

Група F
Франція
Південна Корея
Гамбія
Гондурас

До участі допускаються гравці, які народилися в період з 1 січня 2003 р. до 31 грудня 2007 р. (включно).

Кожна команда мала назвати попередній склад від двадцяти двох до п'ятдесяти гравців. З попереднього складу команда в результаті назве остаточний склад із двадцяти одного гравця (троє з яких мають бути воротарями) до останнього терміну ФІФА. Гравці остаточного складу можуть бути замінені гравцем з попереднього складу через серйозну травму або хворобу не пізніше ніж за 24 години до початку першого матчу команди. Загалом у турнірі візьмуть участь 504 гравці, оскільки всі 24 команди зареєстрували максимально дозволену кількість гравців (21).

undefined

  
Чемпіонат світу U-20 містить 52 матчі, які пройдуть у чотирьох містах-організаторах: Ла-Плата, Мендоса, Сан-Хуан та Сантьяго-дель-Естеро. Це буде вперше, коли цей турнір буде проводитись у Південній Америці після Колумбії у 2011 року.

Турнір відкриється 20 травня чотирма матчами в день відкриття у Сан-Хуані та Сантьяго-дель-Естеро, зокрема господарі – Аргентина - зіграють із Узбекистаном на стадіоні у місті Сантьяго-дель-Естеро. В обох містах також пройде чвертьфінальний раунд, а на стадіоні «Ла-Плата» пройдуть півфінали, матч за 3 місце та фінал. Вирішальний матч відбудеться 11 червня.

Аргентина, очолювана колишнім півзахисником «Альбіселесте» та «Барселони» Хав'єром Маскерано, націлена на рекордний сьомий титул чемпіона світу U-20. Однак вони мають зіткнутися з жорсткою конкуренцією, оскільки останні свої матчі вона проводила в січні 2023 року. Саме на тому самому турнірі, де примудрилася повністю провалитися та всіх розчарувати. Тому дивно слухати оптимістичні заяви представників Аргентини, яка взагалі не мала грати на цьому турнірі. Втім, за ці майже півроку багато може змінитися, та й група в Аргентини слабка, тому вона просто зобов'язана виходити до наступного раунду.

Якщо говорити про букмекерів, то фаворитів два – Аргентина та Бразилія, на них пропонують коефіцієнт 4,5. Значно менше шансів виграти турнір у Англії, на яку пропонують коефіцієнт 8. Далі йдуть Франція (11,00), Японія, Еквадор та Колумбія (у всіх – 12,00). Найнижчі шанси у Фіджі (що цілком передбачувано). Букмекери пропонують коефіцієнт 500 на перемогу цієї збірної на чемпіонаті світу.

17 травня 2023 11:44







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 760-го дня повномасштабної війни

 

24 березня 2024 21:00