Сьогодні 29 березня 2024 р.

Скандал із корупцією у ФФУ: у чому звинувачують відомство Павелка?

Даніїл СНІСАР

Скандал із корупційними зловживаннями у Федерації футболу України – набирає обертів. Депутати вимагають від правоохоронців роз'яснити – на якому етапі розслідування кримінальні справи, фігурантом яких є очільник ФФУ, Андрій Павелко. 

 
П"ять кримінальних проваджень, зловживання службовим становищем і розтрата коштів ФІФА та УЄФА. Члени тимчасово-слідчої комісії звітують про численні звернення щодо можливих корупційних дій голови Федерації Футболу України, Андрія Павелка. Одна з найгучніших справ – розкрадання понад мільярда бюджетних коштів при будівництві футбольних полів зі штучним покриттям.
 
«Більше 60 майданчиків, які були профінансовані з бюджету. А на даний час, люди пишуть відкриті звернення про те, що збудовані лише три майданчики. Ці факти, звернення – скеровані до Генерального прокурора. Я думаю, що 10-15 днів, вони проведуть свою перевірку, зберуть інформацію і кримінальних проваджень буде набагато більше», – говорить Григорій Мамка, народний депутат, «Опозиційна платформа – За Життя», заступник голови парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності.
 
Про корупційні зловживання першими заговорили журналісти. Зокрема, з'ясували, що обладнення для заводу «ФФУ-продакшн» із виготовлення штучного покриття – закуповували через офшорну компанію з Арабських Еміратів.
 
«Наші гроші» звернулися безпосередньо до фірми «Політан», яка вказала в письмовій відповіді, що «Політан» не радить звертатися до інших фірм щодо закупівлі обладнання. Навіщо ця фірма, враховуючи те, що її директор Мухамед, знає особисто Павелка. І враховуючи те, що закупівля цього обладнання саме через цю фірму – дорожча за бюджетні кошти майже на мільйон доларів», – говорить Михайло, журналіст.
 
Сам очільник ФФУ на засідання ТСК не приїхав. Направив команду адвокатів та представників федерації. Ті влаштували піар-презентацію. Звинувачення відкидають і просять комісію – не зважати на думку громадських активістів.
 
«Громадські організації, от сьогодні ми послухали з вами, що є таке – хтось там каже що три майданчики побудовані в Києві – як це рахувалося? Яким чином? От, я не знаю. Але, задумайтесь самі, яким чином», – говорить Володимир Тимошенко, адвокат Андрія Павелка.
 
Свою позицію, активісти все ж аргументували. Стверджують – ФФУ під керівництвом Павелка використало не одну корупційну схему, ще під час проведення тендерів. А будівництво спортмайданчиків затягували в інтересах окремих політичних сил.
 
«Стопроцентная предоплата. На каком основании? Т.е., ко всем работам приступали только после 100% предоплаты. Второе – тендер «Минрегионбуда», который был сделан именно под покрытие, которое производится в Мархаловке. Я думаю, вы тоже в курсе журналисткой истории, о том, что в тендере была прописана пресловутая кучерявость, специально под производимое покрытие, чтобы заставить местную власть, госорганы, приобретать именно это покрытие и никакого другого», – пояснює Артем Франков, головний редактор журналу «Футбол».
 
«Все решения по площадкам решались кулуарно. На каждом нашем заседании поднимали вопрос – расскажите, где будут площадки, в каком количестве, какая будет стоимость – везде отнекивались, «вы все узнаете». Слышал от членов Федерации, в том числе и Павелко, что эти площадки под выборы БПП на местах. Что эти площадки должны быть под выборы и открывать их должен конкретно, действующий на тот период, президент Украины», – говорить Ігор Кочетов, президент федерації футболу міста Київ.
 
Наступного разу комісія збереться після Нового року. У ФФУ пообіцяли надати усю необхідну документацію і навіть влаштувати екскурсію на підприємство. Сьогодні ж в окружному адмінсуді – переглядали декларацію очільника Федерації Андрія Павелка. Позов подали активісти-антикорупціонери. Кажуть, у фінзвітах за 2015, 2016, та 2017 роки, глава ФФУ «забув» задекларувати свої статки. Порушень на сотні мільйонів гривень. Позов суд задовольнив повністю. Тепер Національне агентство з питань запобігання корупції має провести повне і детальні дослідження згаданих декларацій.

Переглянути відео можна тут

12 грудня 2019 11:02







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55