Сьогодні 29 березня 2024 р.

«Україна стала державою, яка знає, що їй треба захищати свою землю»

Україна готова проводити перемовини з Російською Федерацією задля закінчення війни, адже дипломатичний шлях дасть змогу зберегти життя мільйонів людей. Про це сказав Президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції для міжнародних та українських ЗМІ у Києві.

Глава держави наголосив, що із самого початку російської агресії він наполягав на проведенні прямих переговорів з РФ, адже будь-які формати діалогу через посередників неефективні.

«Я хочу зупинити війну, її закінчити. Є дипломатичний шлях, є шлях військовий. Тож будь-яка здорова людина завжди обирає дипломатичний шлях, тому що знає: навіть якщо це складно, це може зупинити втрати тисяч, десятків тисяч, а з такими сусідами – сотень тисяч, а, може, навіть мільйонів життів. Можуть бути втрати в мільйони людей. Цього не хочеться, і будь-який лідер, хотів би він цього особисто чи не хотів, не має права скасовувати дипломатичний шлях», – переконаний Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що сьогодні міжнародні партнери України, зокрема країни Євросоюзу, США та Канада, побачили небажання Росії вести мирні переговори.

«У нас довіра сьогодні від наших партнерів – на найвищому рівні. А довіри до Росії просто немає. Це сьогодні слова-антоніми – «Росія» і «довіра», – зауважив Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що українці показали свою безстрашність у боротьбі з агресором, тому він не боїться вести переговори з Росією.

«Лідер не має права боятися, коли йдеться про нашу державу й нашу незалежність», – зазначив Президент.

Водночас Володимир Зеленський заявив: у разі якщо будуть знищені наші люди в Маріуполі, якщо буде оголошено псевдореферендум щодо псевдореспублік на тимчасово окупованих територіях у Херсонській і Запорізькій областях, Україна вийде з переговорних процесів.

«Я вважаю, що це (проведення псевдореферендуму. – Ред.) – не на користь дипломатичному врегулюванню цієї ситуації. Це точно завадить закінченню війни дипломатичним шляхом. Це точно неправильний крок з боку Росії. Це говорить про те, що все, що було до цього, всі ті зустрічі дипломатичних груп – все це фікція і політичний театр», – сказав Глава держави.

Президент також закликав громадян України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях у Херсонській і Запорізькій областях, не допомагати окупантам.

Відповідаючи на запитання про те, чи готова Україна та її громадяни жити в умовах тривалої війни чи постійної готовності відповісти на можливі загрози, він сказав: «Ми будемо такою державою. До того ж я хочу вам сказати, що ми стали такою державою, ми вже така держава».

Водночас Володимир Зеленський зауважив: це не означає, що українці будуть войовничою нацією.

«Я вважаю, що, навпаки, коли ми переможемо, ми будемо державою, у якої буде найпотужніша армія, найдосвідченіша. Найдосвідченіший щодо захисту народ. І щодо гарантій безпеки – я вважаю, що ми станемо однією з найміцніших держав у Європі. Не тому, що ми особливі, а тому, що в нас немає іншого виходу. Це реалії, у яких ми живемо. Це реалії, з якими в нас сусідство», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що українці опинилися в умовах, коли не мали часу розмірковувати, готові вони боронитися чи ні. З перших днів війни наші громадяни просто стали на захист рідної землі.

«У нас немає іншого виходу», – додав він.

Президент також зробив акцент на тому, що завдяки єдності українського народу почала змінюватися й ультимативна риторика Росії.

«Саме через наш об’єднаний народ і нашу об’єднану державу, яка це продемонструвала з перших днів війни. І вже через декілька днів війни ми побачили, що з ультиматуму в меседжах, в риториці з боку РФ кудись зникали ті чи інші пункти», – сказав Володимир Зеленський.

А кожен, хто під час російського воєнного вторгнення до України віддавав злочинні накази на знищення мирних мешканців, обов’язково постане перед судом і отримає справедливе покарання, переконаний Президент.

«Я вважаю, що всі точно постануть перед трибуналом, перед судом. Усі, хто віддавав ці ганебні накази щодо знищення людей, дітей – усіх. Це точно, я в цьому впевнений, я в це вірю», – заявив Глава держави.

За словами Володимира Зеленського, зазвичай розгляд кримінальних справ у міжнародних судах відбувається досить довго й може тривати декілька років, але Україна дочекається справедливого вердикту.

«Ми почекаємо. А якщо такі, як я, не дочекаються, то наші діти дочекаються. Повірте. Я впевнений, що буде останній цвях у політику цієї держави», – сказав Президент.

Він наголосив, що українців цікавить не назва трибуналу, який судитиме злочинців, а результат цього процесу.

«Буде це Гаага, буде це Україна, будуть це інші процеси... Не в назві справа, справа в кількості років і кількості людей. Якій кількості людей дадуть велику кількість років за ґратами», – зазначив Володимир Зеленський.

Президент акцентував, що Офіс Генерального прокурора України працює зі слідчими органами країн-партнерів над організацією такого судового процесу.

«Вважаємо, що буде міжнародний трибунал. Вважаємо, що буде в ньому результат», – резюмував Глава держави.

24 квітня 2022 14:10







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55