Сьогодні 29 березня 2024 р.

Відеологія. Напередодні Глазго

Ігор СУХОВИЙ, «Футбольний клуб»

У середу ввечері ми отримаємо першу відповідь на сподівання, які плекали не один місяць. Не буду їх порівнювати з подіями на фронті. Це принципово різні речі, хоча перемога збірної України над шотландцями здатна надихнути або подарувати стомлену усмішку багатьом героям-захисникам нашої незалежності.

Наставник господарів «Гемпден Парку» навряд показував своїм гравцям відому стрічку про Вільяма Воллеса. У Кларка і без того мало сумнівів, що в його команді зібрані лише хоробрі серця. Чи мають їх наші хлопці? Уся Європа знає: так і ще раз – так! Йдеться, насамперед, про українців, які дають відсіч жорстокому агресору, що обіцяв узяти Київ за три дні.

Проте футбол не війна. Це окреслений хронометром арбітра час, де твориться своя історія. У відео-хроніці, що супроводжувала підготовку збірної до матчів за перепустку на ЧС-2022, мені сподобалося, як налаштовував гравців помічник головного тренера Олександр Шовковський. Відомо, що він у штабі такий собі духовний гуру. І тезка Петраков не заперечує, щоб усі психологічні вузли збірники поспішали розв’язувати саме з ним.

На травневих зборах у Словенії, де 23 роки тому Шовковський теж грав із збірною пам’ятні стикові матчі ЄВРО-2000, він знаходив особливо влучні слова. І футболісти мали зрозуміти: на полі їм доведеться віддати все, що в кожного є. Адже після фінального свистка змінити щось чи переграти якийсь момент нікому не вдасться…

Хлопці уважно слухали і, здалося, сприйнялийого доводи – і молоді, і досвідченні, яким завтра в бій.

ПЕТРАКОВ – ЧАРІВНИК?

Головний тренер «синьо-жовтих» неодноразово наголошував, що намагається не перевантажувати команду психологічно. Усі й без того до найменших подробиць в курсі подій на фронті, переживають, завжди готові відгукнутися на потреби ЗСУ і цивільних.

А ще ми чекаємо від Олександра Васильовича якостей чарівника, здібного націлити та обрати єдино вірний шлях до перемоги. Бо надто безпечними були ті, хто мали організувати стрункий план підготовки збірної до історичних матчів. А, раптом, невдача, у цих панів завжди знайдеться в кишені пояснення. Щось з переліку: поле рівне, м’яч круглий, а суддівська кімната на «Гемпден Парку» квадратна...

Петраков заручником обставин себе не визнає і випромінює оптимізм. Так, він наголошує, що суперник вмотивований вкрай, несеться вперед протягом матчу і закидати його шапками нікому не сниться. Дуже образно змальована гра підлеглих Кларка на стандартах. Половина команди летить на м’яч головами, кулаками, іншими частинами тіла.

І все ж десь у глибині душі жевріє віра, що команда України більш майстерна, та й знанні блогери вбачають суперників слабшими, вважаючи основною перевагою шотландців хіба що рідні стіни. Тож як не згадати і мені чи не ключовий наш матч у відбірній групі, коли фактор домашньої гри не допоміг дисциплінованим фінам уникнути поразки у Гельсінкі…

«УСЕ ПЕРЕВІРИЛИ І ЗМОДЕЛЮВАЛИ»

Під завісу тренувальних зборів у Брдо наставник заспокоїв нас остаточно. Його гравці провели генеральну репетицію, змоделювавши гру команди Кларка з основним складом нашої збірної. Навів Петраков навіть схему розташування шотландців і не приховав задоволення від дій своїх обранців. Сподобалося Олександру Васильовичу все – аж до зіграності і комунікації між виконавцями при стандартах.

Віримо на слово. Я навіть думаю, що його візаві дорого б дав, що б одним оком глянути, що ж там хитромудрі українці приготували? Чомусь віриться, що у коуча збірної Шотландії сюрпризів має бути менше. Чому? Передчуття, що покладатиметься на традиційну відвагу на полі аж до самопожертви.

Тим часом наша збірна вже дісталася Глазго, де нічого не повинно відволікти її в останню добу перед стиковим півфіналом. Остаточна ставка відома. Переможець грає ще один матч з Вельсом і бронює собі квитки на переліт до Катару. Звичайно, якщо переможе Бейла, Ремзі та їх партнерів.

До останнього було цікаво, хто судитиме матч Шотландія – Україна. Я запам’ятав арбітра з Нідерландів Данні Макеллі ще на ЄВРО-2020. З одного боку, аби кому півфінал такого турніру судити не дадуть. Проте пенальті, який Данні призначив на користь господарів газону «Вемблі» у ворота данців у компенсований час, осад залишив.

Це, звісно, не підстава для конспірологічних досліджень. Тобто, Макеллі вирішив трохи «підсвистіти» чи просто не витримав напруги тоді? Судячи з бійцівських якостей учасників матчу Шотландія – Україна, додаткові два тайми 1 червня теж нікого не здивують…

Втім, нехай уся суддівська бригада з Нідерландів (до речі, систему VAR також обслуговуватимуть співвітчизники Макеллі) зразково впорається зі своїми обов’язками в основний час матчу. Я вірю, що футбольна доля всміхнеться саме нам, а додаткові сили будуть не зайвими. Зважаючи на дату проведення фінального матчу в Кардіффі, який буде остаточно вирішальним у плей-офф.

31 травня 2022 10:07







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня повномасштабної війни

 

28 березня 2024 20:47

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня повномасштабної війни

 

27 березня 2024 18:50

Звернення Президента України Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня повномасштабної війни

 

26 березня 2024 19:55