Сьогодні 28 березня 2024 р.

Лука Модрич: от беженца – до лучшего футболиста мира

Десять цікавих фактів із життя хорватського футбольного генія.

У понеділок, 24 вересня, ФІФА визнала півзахисника мадридського Реалу і національної збірної Хорватії Луку Модрича найкращим футболістом 2018 року.

Лука Модрич не є звичайним футболістом. Щоб стати зіркою світового масштабу йому довелося боротися з війною, скрутою, навіть особистими фізичними даними. Але він не просто переміг усі життєві обставини, він піднявся на футбольну вершину світу.

Пропонуємо вашій увазі 10 цікавих фактів з життя І фубольної кар'єри одного з найтитулованіших хорватських футболістів.

1. Лука Модрич народився 9 вересня 1985 року в місті Задар, а дитинство провів на хуторі Модричі села Затон Обровачкі, що біля гірського масиву Велебит.

2. У 1991 році, коли Луці було шість років, його село зайняли війська Югославської Народної Армії (ЮНА) та Армії т.зв. Республіки Сербська Країна. Було вбито його діда, який воював за незалежність Хорватії, і спалено родинний будинок. Сім'я Модрича змушена була тікати у Задар.

undefined

  
3
. Перші захисні щитки у футболіста були з дерева. Виготовив їх самотужки його батько Стіпе.

4. Тілесна конституція Луки мало не вплинула на його футбольну кар'єру. Модрич був дуже худорлявим і замалим на свій вік. 

5. У десятирічному віці Лука Модрич не пройшов оглядини в одному з провідних хорватських клубів – «Хайдуку» зі Спліта. Аргументація клубу тоді була: фізично слабкий і безперспективний для футболу.

6. Лука Модрич був дуже прив'язаний до свого тренера з часів юності – Томіслава Башича. Вони разом пережили найважчі часі у Задарі, вперше зустрівшись у місцевому ФК «Задар». Башич став, по суті, другим батьком Модрича.

undefined

  
7
. За визнанням самого Луки, його улюблений тренер – Карло Анчелотті. Впродовж своєї кар'єри на «Сантьяго Бернабеу» Модрича тренували Жозе Моурінью, Карло Анчелотті, Рафаель Бенітес, Зінедін Зідан і Юлен Лопетегі.

8. Лука Модрич увійшов до символічної збірної з 11 гравців-біженців під час Чемпіонату Європи з футболу 2016 року. Саме з нагоди Міжнародного дня біженців організація FARE (Футбол проти расизму в Європі) визначила гравців, які пережили непрості часи і були біженцями. Окрім Луки, до складу символічної збірної увійшли брати Граніт і Таулянт Джака, Крістіан Бентеке і Джердан Шакірі.

9. Футболіст може грати на будь-якій позиції у півзахисті і є сьогодні одним з найкращих у світі «диспетчерів». Хоча суперники не шкодують Модрича, він є дуже витривалим до болю і не знає, що таке симуляції. «Лука є не лише дуже працьовитим, але й надзвичайно розумним. Він впевнено і бездоганно контролює ситуацію в середині поля, чим передає впевненість і спокій іншим гравцям. Вміє «вкрасти» м'яча і володіє прекрасним пасом. Все, що робить, він робить досконало. Вважаю його дуже впливовим гравцем», – охарактеризував якось Луку відомий французький спеціаліст Жерар Ульє.

undefined

  
10
. Ще будучи тренером «Реала», Зінедін Зідан найбільше покладався і довіряв саме хорвату. Показовими є наступні слова француза: «В той час, як Роналду є ключем «Реала» у нападі, Рамос – стовпом захисту, Модрич є серцем команди і працює як кінь».

Автор – Маркіян ЛУБКІВСЬКИЙ,
посол України у Республіці Хорватія (2006-2009), Директор Турніру УЄФА Євро-2012

25 вересня 2018 13:48







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ТМ. Японія U23 – Україна U23. Огляд матчу

 

25 березня 2024 14:00

ТМ. Іспанія – Колумбія. Огляд матчу

 

23 березня 2024 00:40

ТМ. Нідерланди – Шотландія. Огляд матчу

 

23 березня 2024 00:06