Сьогодні 29 березня 2024 р.

Чигринский: «Динамо? Попробуем испортить ему нервы»

Український захисник грецького АЕКа Дмитро Чигринський – про Лігу Європи, героїчні виступи зі зламаною рукою і потужні скандали чемпіонату Греції.

«У ГРЕЦІЇ ПОВАЖАЮТЬ ШАХТАР І ДИНАМО»

– Дмитре, ви очікували на такий варіант жеребу для своєї команди…
– Після того, як АЕК оформив вихід у плей-офф, я зрозумів, що Динамо – у списку наших потенційних суперників. Обговорював цей варіант із партнерами. Готувалися до серйозного опонента, адже у своїй групі АЕК посів друге місце, тож ми виходили на клуби з Ліги чемпіонів (наприклад – Наполі, Атлетіко), або переможців квартетів у Лізі Європи (Арсенал, Динамо)… Коротко пройшлися по кожній команді.

Мої одноклубники з великою повагою ставляться до Динамо. Я помічаю це не вперше. Ще коли потрапив в АЕК, звернув увагу на те, наскільки в Греції поважають Шахтар і Динамо. Тут серйозно слідкують за нашими командами. Українські гранди мають хороший імідж. «Гірників» оцінюють трішки вище. Все-таки успіхи в Лізі чемпіонів і перемога у фіналі Кубка УЄФА справили на греків велике враження. Але й Динамо не скидають з рахунків.

Після жеребкування у команді відбулося коротке обговорення нового суперника. На щось більше не було часу – АЕК проводив домашній поєдинок чемпіонату проти Керкіри (господарі перемогли – 3:1, – прим.).

– Чи всіх в АЕКу влаштовує Динамо?
– Ми просто задоволені тим, що пройшли груповий етап і дісталися до 1/16 фіналу. АЕКу було б цікаво зіграти з будь-якою командою. Випало Динамо – ми їх оцінюємо так само високо, як інших суперників. Для нас вони – фаворити. Тому на цю дуель в АЕКа буде супернастрій.

Але зараз у Греції не так, як в Україні, де настала зимова пауза і можна оцінювати жереб. Наш тренер Маноло Хіменес одразу сказав: «Ще дуже багато часу до матчу з Динамо. Ми встигнемо підготуватись». Наразі у команди щільний графік: перед невеличкою різдвяною паузою належить провести ігри в чемпіонаті і Кубку Греції. Зрештою, з партнерами ми ще поговоримо про Динамо. А от від тренерського штабу навряд чи варто найближчим часом очікувати якоїсь інформації.

– Мене здивувала одна ваша фраза: «Хто б нам не випав – він буде фаворитом». Чому ви так недооцінюєте свою команду?
– Зараз поясню (Усміхається). Тут не йдеться про недооцінку. Ми в жодному випадку не здаватимемося на милість команди, яка вважатиметься сильнішою. Фаворитизм я мав на увазі тільки формально. Просто для нас вихід у плей-офф – це вже успіх. Натомість ті команди, які перебували у першому кошику, ставлять перед собою у Лізі Європи більш складні завдання – пройти до півфіналу, фіналу. АЕК може про таке тільки мріяти.

Ми почали мріяти ще влітку. Спочатку – про Лігу чемпіонів, але не склалося. Потім – про Лігу Європи, до якої потрапили. Пізніше мріяли пройти групу – і нам це вдалося. Тож зараз задоволені тим, що можемо продовжувати мріяти. Віримо у свою мрію, але далеко не зазираємо. У чемпіонаті і єврокубках робимо усе поступово, покроково, від матчу до матчу.

В АЕКу акцент робиться на чемпіонат. Для Греції це – великий клуб, який має незчисленну армію вболівальників. Вони вже зачекалися тріумфу на внутрішній арені (востаннє АЕК ставав чемпіоном Греції у далекому 1994-му, – прим.). Зробити це буде непросто, враховуючи, що гегемонія Олімпіакоса триває дуже довго, і можливості у них значно більші. Так само у ПАОКа – фінансові ресурси на пристойному рівні.

Вклинитися у цю боротьбу – важко. Але у нас підібралася хороша команда. А найголовніше – ми віримо в те, що робимо, у наші ідеї, в той футбол, у який граємо. При цьому ніхто не скандує, типу, «всіх порвемо». Думаю, що з таким підходом деякі цікаві речі нам можуть вдатися вже в цьому сезоні.

«НАМ ЗАБИЛИ ІЗ МЕТРОВОГО ОФСАЙДУ»

– Справді, після 14 турів АЕК лідирує у чемпіонаті Греції, випереджаючи Олімпіакос на 1 очко, а ПАОК – на 2.
– Дуже велика щільність у турнірній таблиці. Оскільки минулого четверга АЕК грав у Лізі Європи, черговий тур національного чемпіонату провів лише у понеділок. Це психологічно непросто, адже в неділю увечері ми опустилися на третє місце, коли свої матчі зіграли прямі конкуренти. Вони наступають АЕКу на п’яти, ми відчуваємо скажений тиск. З іншого боку, цим командам, які ставлять лише найвищі завдання, психологічно не легше. Вони змушені в умовах високої конкуренції доводити свої претензії, майстерність і клас.

– Які особливості чемпіонських перегонів у Греції? Чи є там скандали, інтриги, сенсації?
– Скандалів тут достатньо. Як я вже казав, гегемонія Олімпіакоса триває дуже довго. Багатьох гравців вони віддавали в оренду різним командам. Мені розповідали, що, починаючи з минулого року, орендувати забороняється. Адже такі футболісти зачасту виходили проти своїх клубів і грали, м’яко кажучи, впівсили.

Є багато нюансів із суддівством. На арбітрів чиниться великий тиск, що пов’язано, наскільки розумію, із їхніми старими помилками. Ми це відчули і на власній шкурі. У фіналі Кубка Греції проти ПАОКа наша команда пропустила другий гол із метрового офсайду. Не скажу, що ми в тій грі були кращими за ПАОК, але й гіршими точно не були. За 5-7 хвилин до закінчення матчу забивають нам той гол, боковий суддя стоїть, все бачить, але не фіксує положення поза грою. Після фінального свистка він підходить і на камеру каже: «Так, я вже подивився і знаю, що там був метровий офсайд». На це важко реагувати спокійно.

Або весняний плей-офф… ПАОК грав проти Панатінаїкоса. У голову тренера із Салонік влучили пляшкою, згодом афінському клубу зарахували технічну поразку. Як правило деякі команди розпочинають чемпіонат із «мінус 2», «мінус 4» очками. Ми стартували в цьому сезоні із двох домашніх матчів без вболівальників, потім додали бан на ще одну гру. ПАОК був змушений провести цілих 7 поєдинків при порожніх трибунах. Санкцій вистачає, адже тут дуже гарячий футбол, просто божевільні фанати.

«СЛОВА ШАЦЬКИХ? МИ ЗБЕРЕЖЕМО ІНТРИГУ ДО ГРИ В КИЄВІ»

– Повернімося до Ліги Європи. Чи надокучали вам грецькі журналісти запитаннями про Динамо?
– Ви знаєте, ні. Основні коментарі були від керівництва клубу. Із журналістами, думаю, ми ще поспілкуємося, коли прийде час. Зараз же АЕК у такому графіку, що актуальними є зовсім інші питання.

– Якщо греки не запитують вас про Динамо, тоді я запитаю вас про козирі АЕКа. У чому сила цієї команди?
– Важко мені судити, бо я – гравець цієї команди. Хочеться сказати, що АЕК – збалансований колектив, який однаково успішно грає і в захисті, і в атаці. Але я не знаю, наскільки це буде об’єктивно. Говорити можна все, що завгодно, але тільки матчі з Динамо дадуть відповіді для вболівальників, спеціалістів і журналістів.

Звичайно, Маноло Хіменес помітно змінив АЕК. Дуже багато інтенсивності, він хоче грати у мобільний, компактний футбол із постійним пресингом. Хоча це не означає, що ми постійно так діємо. Але вчимося, прогресуємо, робимо певні успіхи. Команда перебуває у процесі будівництва.

– «Постараємося вирішити питання у першому матчі, щоб АЕК приїхав в Україну просто померзнути». Як вам така заява Максима Шацьких, представника тренерського штабу Динамо?
– Напевно, Динамо щиро вірить в те, що так може бути. Я не думаю, що на цій стадії турніру є місце для недооцінки. У будь-якому випадку, якщо Динамо вважає, що все буде так просто, то, як мінімум, зіпсувати їм нерви ми спробуємо. Шацьких каже, що вони постараються вирішити питання в першому матчі? А я кажу, що ми намагатимемося зберегти інтригу до матчу-відповіді у конкурентному стані (Усміхається).

– У Динамо – двомісячна пауза, натомість АЕК гратиме нон-стоп. Наскільки це серйозна перевага для вас?
– У цьому є плюси і мінуси. Динамо – це команда, яка також ще не повністю сформувалася. Прийшов новий тренер, відбувається процес становлення гри, ідей. При Реброві вони грали в один футбол, зараз – в інший. Стиль змінився, тому кияни чергували успішні матчі з невдалими. Зимові збори вони використають для того, щоб максимально зміцнити свою гру. Та й ми менше інформації отримаємо, тому що це – збори.

А от плюсом для АЕКа, звичайно ж, буде чемпіонат – він у розпалі. Наскільки це нам допоможе – важко сказати. Адже у Динамо наявний єврокубковий досвід. Натомість АЕК давно не виступав у Європі, у нашому складі небагато гравців, які мають такий досвід. Словом, якщо зважити всі фактори, то у жодної з команд не буде очевидної переваги.

«БУВ ПЕРЕЛОМ, ТРІСНУЛА ПЛАСТИНА...»

– Ви тривалий час відновлювалися від травми. Як почуваєтеся? Як оцінюєте свою форму?
– Після першої операції на руці ми трішки поквапилися. Тоді команду підтискали півфінал Кубка Греції і плей-офф чемпіонату. Кубок не виграли, хоча були близькими до успіху… Загалом я задоволений минулим сезоном, нехай і дорого за нього заплатив – ціною травми.

На літніх зборах знову відчув дуже сильний біль у руці. Проти ЦСКА у кваліфікації Ліги чемпіонів ще зіграв і вирушив на обстеження. Виявилося, є перелом, тріснула пластина… Проти Брюгге, як ви розумієте, я вийшов із зламаною рукою і усвідомленням того, що потрібно робити операцію. Про це заздалегідь домовилися з тренером – потрібно було допомогти, адже бельгійці є непростим суперником. Здолали Брюгге і я ліг на повторну операцію: виймати зламану пластину, плюс – кістка не зрослася.

Після повторного хірургічного втручання відновлення завжди триває довше. Затратив на це трохи більше двох місяців. Тепер повернувся на поле і почуваюся дуже добре. Відчуваю, що втягнувся – і фізично, і тактично (краще відчуваю позицію). Маю надію, що лише покращуватиму свою форму.

– Цього року ви проїхалися Японією. Що там відчули, побачили, спробували?
– Ох, це був класний такий inspiration. Дуже цікава країна – люди, культура, ставлення. Японія давно була для мене одним із пріоритетних куточків, куди я прагнув потрапити. І от нарешті полетів туди із дружиною на 2 тижні. Час провели в Токіо і Кіото. Японці, начебто, такі ж, як і ми, але зовсім по-іншому ставляться до життя. Це те, що вразило найбільше. Окрім того – інші архітектура, їжа… Футуризм, технології у них гармонійно поєднуються із традиціями, культурою. Феноменальний симбіоз! Хочу при першій нагоді туди повернутися, тому що враження – просто топ!

– Саке, звісно ж, скуштували?
– Ні-і-і! Я ж спритного не вживаю. Зате перепробував дуже багато різноманітної їжі. Смачно!

– А на сумо ходили?
– Ми дуже хотіли туди потрапити, але нам пояснили, що змагання зі сумо відбуваються за цікавим форматом: у різний період – в різних містах. До того ж, є сезон, а є «несезон». Ми приїхали якраз тоді, коли турніри перебували на паузі.

Була, звичайно, можливість переглянути тренування сумоїстів. Але для цього належало прокинутися о 6-й ранку. Яка там 6-та ранку, якщо перші 3-4 дні нам було непросто адаптуватися у Японії – конкретна зміна часового пояса, проблеми зі сном… Словом, на сумо не потрапили.

– У Греції вже панує атмосфера свята, яке наближається? Чи бракує вам рідного снігу?
– Снігу дійсно бракує, але я вважаю, що зараз тут просто ідеальна погода. Принаймні, поки не зіграємо останній матч у році, не хочеться, аби випав сніг. Минулоріч зима тут була найагресивніша за останні 40 років. Сніг вкривав землю лише кілька разів, але для греків навіть це виявилося надзвичайно холодно.

Сьогодні маємо 17-18 градусів тепла. Я навіть не втримався і скупався у морі. Вода – супер! (Сміється). Тож у цьому плані перспектива Різдва не відчутна. Зате коли входиш у вулички, то потрапляєш в оточення ялинок і яскравих ілюмінацій. Свято справді наближається.

13 грудня 2017 10:58







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЄ, 1/8 фіналу. Ліверпуль – Спарта. Огляд матчу-відповіді

 

15 березня 2024 01:12

ЛЄ, 1/8 фіналу. Байєр – Карабах. Огляд матчу-відповіді

 

15 березня 2024 00:24

ЛЄ, 1/8 фіналу. Славія – Мілан. Огляд матчу-відповіді

 

14 березня 2024 22:43