Сьогодні 29 травня 2024 р.

ЛК-2023/24. Анонс перших стикових матчів

Розповідаємо про стартові зустрічі плей-офф Ліги конференцій. Вісім клубів, які посіли другі місця на груповому етапі цього турниру, грають проти восьми клубів, які фінішували третіми у своїх групах Ліги Європи.

«Штурм» – «Слован» (19:45)

Для обох команд цей матч буде одним із перших після зимових канікул. «Ми хочемо затриматися в Європі довше, ніж на два матчі, – наголосив тренер «Штурму» Крістіан Ільцер. – Ліга конференцій дає чудову нагоду залишитися в єврокубках довше».

Австрійці не знають перемог у останніх п'яти домашніх матчах у єврокубках, але тренер «Слована» Володимир Вайсс не вважає, що цей факт дає його команді перевагу. «Штурм» – хороша команда, – зазначив він. – Вона не має великих зірок, але якщо вона може скласти конкуренцію «Зальцбургу» у чемпіонаті Австрії, значить, все не так погано».

Чи знаєте ви? «Штурм» вперше за 23 роки вийшов у плей-офф єврокубкового турніру.

«Юніон» – «Айнтрахт» (19:45)

Наставник «Юніона» Александер Блессін народився в Штутгарті і левову частку ігрової кар'єри провів у рідній країні, але гра у відповідь з «Айнтрахтом» стане для нього першою в Німеччині як для тренера. «З нетерпінням чекаю на цей матч», – зізнався 50-річний фахівець.

Здобути перевагу перед грою у відповідь буде дуже важливо, але тренер «Айнтрахта» Діно Топмеллер розуміє, що бельгійці – не хлопчики для биття. «Нам належить грати з сильним суперником, який за останні кілька років зробив собі ім'я на європейській арені. Вони не випадково лідирують у своєму чемпіонаті», – наголосив Топмеллер.

Чи знаєте ви? «Юніон» програв у чвертьфіналі минулого сезону «Байєру», який дійшов до фіналу ЛЧ-2001/02 під керівництвом батька нинішнього наставника «Айнтрахту» Клауса Топпмеллера.

«Олімпіакос» – «Ференцварош» (19:45)

У першому раунді Кубка УЄФА-1996/97 «Ференцварош» обіграв «Олімпіакос» із загальним рахунком 5:3, але минулі зустрічі не особливо турбують тренера господарів Карлуша Карвальяла. «Наша мета – вигравати кожен матч у кожному турнірі, – сказав португалець. – Ми рухатимемося від матчу до матчу і подивимося, як далеко зможемо пройти».

Воротар «Ференцвароша» Денеш Дібус залишився задоволений підсумками жеребкування, але підкреслив, що атмосфера на матчах в Афінах може бути дуже непростою. Два останні матчі «Ференцвароша» у Греції завершилися для угорського клубу поразками 0:3 та 0:4.

Чи знаєте ви? Головному тренеру «Ференцвароша» Деяну Станковичу потрібно виграти ще два турніри (Лігу Європи та Лігу конференцій) для повного комплекту: у 2010 році він взяв Лігу чемпіонів з «Інтером», а 11 роками раніше завоював Кубок УЄФА та Суперкубок УЄФА у складі «Лаціо» .

«Мольде» – «Легія» (19:45)

«Легія» пройшла «Мольде» по голах на виїзді в третьому відбірному раунді Ліги чемпіонів-2013/14: перший матч у Норвегії завершився з рахунком 1:1, а зустріч у відповідь у Варшаві пройшла без забитих м'ячів. «Мольде» розраховує взяти гору у своєму першому турнірному матчі у новому календарному році. «Норвезький футбол сьогодні сильний. Нам більше не потрібно сидіти в обороні та боятися», – сказав тренер «Мольде» Ерлінг Мое.

«Мольде» може розраховувати на успіх у домашній грі, але норвежцям варто враховувати, що «Легія» на груповому етапі цієї Ліги конференцій виграла всі три зустрічі на своєму полі, включаючи матч з «Астон Віллою». Тренер поляків Коста Руняїч не дарма зазначав перед жеребкуванням, що багато команд не захочуть отримати у суперники «Легію».

Чи знаєте ви? «Легія» виграла лише один із шести матчів у Норвегії при трьох нічиїх та двох поразках – у першому відбірному раунді Ліги чемпіонів-2021/22 норвежці обіграли «Буде-Глімт» з рахунком 3:2.

«Серветт» – «Лудогорець» (22:00)

Празька «Славія» та «Рома» виявилися надто міцним горішком для «Серветта» на груповому етапі цієї Ліги Європи, але перехід до Ліги конференцій не означає, що «Серветту» буде легше. «Ми маємо показувати 200 відсотків у кожній грі, якщо хочемо залишитися в цьому турнірі», – попередив захисник швейцарців Стів Руйє.

«Серветт» виграв обидва попередні домашні матчі з болгарськими клубами в єврокубках, але обидві зустрічі були зіграні минулого століття.

«Серветт» зробить все можливе, щоб вийти в наступний раунд, як і ми. Ми маємо серйозно поставитися до суперника», – сказав тренер «Лудогорця» Георгій Дерменджієв.

Чи знаєте ви? Це перший матч «Серветта» у весняній частині єврокубкового турніру після поразки від «Фортуни» з Дюсельдорфа за голами на виїзді у чвертьфіналі Кубка володарів кубків-1978/79.

«Бетіс» – «Динамо» Загреб (22:00)

«Бетіс» отримав у суперники чемпіона Хорватії, не зумівши пробитися до плей-офф Ліги Європи після поразки від «Рейнджерс» у заключному турі групового етапу. «Динамо в останні роки регулярно бере участь у Лізі чемпіонів, – зазначив тренер «Бетіса» Мануель Пеллегріні. – Позиція «Динамо» у місцевому чемпіонаті не відображає всі здібності цієї команди».

Вигравши шість останніх чемпіонських титулів у Хорватії, «Динамо» несподівано завершило 2023 третім у турнірній таблиці. Тренер Сергій Якирович після жеребкування назвав «Бетіс» «одною з найсильніших команд, які нам могли випасти», а досвідчений нападник Бруно Петкович готується до дуже складного випробування: «Це сильний суперник, але ми добре готові до цього виклику».

Чи знаєте ви? Динамівці двічі грали в Севільї, де поступалися однойменному клубу з рахунком 0:4 (2016) та 2:3 (2022).

«Аякс» – «Буде-Глімт» (22:00)

«Аякс» отримав грізного суперника у дебютному матчі у Лізі конференцій. «Буде-Глімт» запам'ятався виходом у чвертьфінал цього турніру у сезоні-2021/22, коли розгромив «Рому» на груповому етапі 6:1. До 1/8 фіналу того розіграшу норвежці пройшли суперника амстердамців з чемпіонату Нідерландів «Алкмар».

«У них дуже атлетична команда, – зазначив нападник «Аякса» Стевен Бергвейн. – Ми просто маємо бути собою і зіграти як вміємо. Важливо зосередитися на собі та зіграти на повну силу. Тоді буде зовсім не важливо, хто наш суперник».

Чи знаєте ви? «Аякс» виграв лише три з 12 єврокубкових матчів проти норвезьких команд (Н5 П4) – це найнижчий відсоток перемог клубу з урахуванням матчів проти представників усіх країн, з якими амстердамці зустрічалися щонайменше 10 разів.

«Маккабі» Хайфа – «Гент» (22:00)

«Гент» виграв 2:0 у «Маккабі» з Тель-Авіва на груповому етапі цього розіграшу, але програв виїзний матч у Сербії з рахунком 1:3. «У матчах із «Маккабі» з Тель-Авіва ми бачили, як важко грати проти ізраїльських команд. Це буде дуже завзяте протистояння з рівними шансами», – вважає тренер бельгійського клубу Хейн Ванхазебрук.

«Маккабі» з Хайфи посідав лише десяте місце у національній першості на одному з відрізків сезону, але не програв жодного матчу з початку грудня та зберігає шанси на захист чемпіонського титулу.

Чи знаєте ви? Нападник «Маккабі» Ліор Рафаелов провів понад 10 років у Бельгії, де виступав за «Брюгге» та «Антверпен». За цей час він провів 28 матчів проти «Гента» (В12 Н8 П8) та забив п'ять голів.

Головне про стикові матчі

У цій стадії беруть участь 16 команд: вісім клубів, які посіли друге місце на груповому етапі Ліги конференцій, грають проти восьми клубів, які посіли треті місця на груповому етапі Ліги Європи.

Матчі у відповідь пройдуть 22 лютого; правило так званого виїзного гола було скасовано. Переможці стикових матчів приєднаються до переможців груп Ліги конференцій до 1/8 фіналу. Жеребкування цієї стадії відбудеться 23 лютого. Ті, хто програв, вилітають з єврокубків.

Хто вже у 1/8 фіналу?

«Астон Вілла»
«Брюгге»
«Вікторія»
«Лілль»
«Маккабі» Тель-Авів
ПАОК
«Фенербахче»
«Фіорентина»

Де пройде фінал?

Ліга конференцій УЄФА у сезоні-2023/24 завершиться фіналом на «АЕК Арені» в Афінах 29 травня 2024 року.

«АЕК Арена» було відкрито у вересні 2022 року на місці стадіону «Нікос Гумас», який з 1930 року був домашньою ареною АЕКу, але серйозно постраждав під час землетрусу 1999-го. Новий стадіон місткістю понад 30 000 глядачів розташований у північно-західному передмісті Афін під назвою Неа-Філаделфія та приймає матчі збірної Греції, а також АЕКу.

Євген ЛЕБЕДЄВ, за матеріалами офіційного сайту УЄФА

15 лютого 2024 08:31







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛК, 1/2 фіналу. Олімпіакос – Астон Вілла. Огляд матчу

 

10 травня 2024 01:06

ЛК, 1/2 фіналу. Брюгге – Фіорентина. Огляд матчу-відповіді

 

08 травня 2024 22:15

Ліга конференцій, 1/2 фіналу. Астон Вілла – Олімпіакос. Огляд першого матчу

 

03 травня 2024 08:30