Сьогодні 19 квітня 2024 р.

Представляємо суперника. «Бенфіка» (Лісабон, Португалія)

У раунді плей-офф Ліги чемпіонів «Динамо» зустрінеться з лісабонською «Бенфікою». Представляємо суперника киян.

Повна назва: Sport Lisboa e Benfica
Дата заснування: 28 лютого 1904 року
Домашній стадіон: «Ештадіу да Луш» (порт. – «Стадіон світу», офіційна назва під час матчів УЄФА – «Ештадіу ду Бенфіка»), місткість – 64642 глядача
Президент клубу: Руй Кошта
Головний тренер: Роджер Шмідт (Німеччина)

Досягнення: 37-разовий чемпіон Португалії, 26-разовий володар Кубка Португалії, 8-разовий володар Суперкубка Португалії, 7-разовий володар Кубка португальської ліги, 2-разовий переможець Кубка чемпіонів.

Найрезультативніші гравці в історії (у всіх турнірах): Еусебіу (473), Жозе Агуаш (379), Нене (359), Жозе Торреш (226), Арсеніу (220), Рожеріу Піпі (205), Жулінью (202)

Найбільше матчів (у всіх турнірах): Нене (575), Антоніу Велозу (538), Луїзао (538), Маріу Колуна (518), Умберто Коельо (498), Шеу (487), Мануель Бенту (465)

ІСТОРІЯ

Клуб з Лісабона має дуже багату історію, у цьому матеріалі обмежимося основними досягненнями. Клуб було засновано 28 лютого 1904 року. «Бенфіка» вважається однією з команд-засновниць чемпіонату Португалії, утвореного в 1933 році.

Поряд із «Порту» та «Спортінгом», «Бенфіка» входить до «великої трійки» клубів Португалії. При цьому «Бенфіка» – найтитулованіший клуб Португалії, який 37 разів ставав чемпіоном, 29 разів – віце-чемпіоном, 17 разів – бронзовим призером. Для порівняння у «Порту» 30 чемпіонств, 28 віце-чемпіонств та 13 «бронз», у «Спортінга» – 19, 22 та 29 відповідно. Інші португальські клуби дуже далеко позаду в рейтингу досягнень.

«Бенфіка» досягла найвищих результатів не лише на внутрішній арені, а й на європейській. «Золотою ерою» для клубу є 1960-ті роки. На той час за команду виступали знамениті португальські футболісти мозамбікського походження Маріу Колуна та володар «Золотого М'яча» 1965 року Еусебіу. У 1961 році «Бенфіка» перервала домінування мадридського «Реала» в Європі, перемігши в Кубку чемпіонів, де у фіналі була обіграна «Барселона» з рахунком 3:2. У 1962 році у фіналі Кубка чемпіонів був переможений вже мадридський «Реал» – 5:3 (вирішальним виявився дубль Еусебіу). Потім «Бенфіка» тричі доходила до фіналу Кубка чемпіонів, де послідовно поступалася «Мілану» у 1963, «Інтернаціонале» у 1965 та «Манчестер Юнайтед» у 1968 роках.

У 1962 році головний тренер «Бенфіки» Бела Гуттманн після виграшу трьох чемпіонатів країни та двох перемог поспіль у Кубку європейських чемпіонів пішов із клубу. Причиною стала відмова керівництва клубу виплатити тренеру додаткову винагороду за перемогу у Кубку чемпіонів. Залишаючи команду, Гуттманн наклав на клуб прокляття: «Без мене протягом ста років «Бенфіка» не зможе виграти жоден європейський кубок!». Після цього «Бенфіка» вісім разів грала у фіналах європейських кубків і програла всі вісім (1962/63, 1964/65, 1967/68, 1982/83, 1987/88, 1989/90, 2012/13, 2013/14).

МИНУЛИЙ СЕЗОН

Минулий сезон виявився для клубу невдалим. Команда посіла лише третє місце в Прімейрі, відставши від «Спортінга» на 11 очок, а від «Порту» – на цілих 17 очок.

У Кубку Португалії «Бенфіка» вилетіла на стадії 1/8 фіналу, поступившись у гостях «Порту», який завоював у результаті трофей, з рахунком 0:3.

Більш успішним був виступ у Лізі чемпіонів. «Бенфіка», потрапивши до одної групи з «Баварією», «Барселоною» і «Динамо», зуміла потіснити каталонців, які зазнали кризи, і вийти в плей-офф турніру. Там у 1/8 фіналу «орли» здолали «Аякс», але у чвертьфіналі поступилися майбутньому фіналісту турніру «Ліверпулю».

Ще в грудні, після розгромного вильоту з Кубка Португалії, «Бенфіка» розірвала контракт із головним тренером Жорже Жезушем, нинішню команду якого «Фенербахче» кияни вже вибили з кваліфікації ЛЧ. Головним приводом став конфлікт наставника з віце-капітаном команди Піцці. Після емоційних висловлювань Піцці у роздягальні тренер усунув із команди гравця, проте на бік віце-капітана стали інші досвідчені гравці, відмовившись тренуватися. У ситуацію швидко втрутився президент клубу, легендарний португальський гравець Руй Кошта, після чого клуб та тренер розірвали контракт за взаємною згодою. Догравала сезон «Бенфіка» під керівництвом Нельсона Верісімо.

НАСТАВНИК

Одразу після закінчення минулого сезону «Бенфіка» оголосила про призначення на посаду головного тренера 55-річного німецького фахівця Роджера Шмідта, з яким було підписано 2-річний контракт.

Офіційний дебют німця біля керма ліссабонців відбувся лише на початку серпня, коли в 3-му раунді кваліфікації Ліги чемпіонів «Бенфіка» впевнено розібралася на «да Луші» з датським «Мітьюлланном» (рахунок 4:1 далеко не відображає ігрової переваги «орлів») . Шмідт привів «Бенфіку» до перемог і в трьох наступних матчах Прімейри та ЛЧ (4:0 з «Арукою», 3:1 з «Мітьюлланном» та 1:0 з «Каса Піа»). У п'ятому офіційному матчі біля керма «червоних» Шмідт зустрінеться з «Динамо».

Шмідт поєднував кар'єру футболіста спершу з навчанням в університеті, потім із роботою. Він виступав за клуби регіональних ліг, а також аматорські клуби.

Тренерську діяльність розпочав у 2004 році, коли став тренером клубу «Дельбрюк» з однойменного міста, який виступає в 6-му за рангом дивізіоні німецького чемпіонату. За три роки роботи він зумів вивести клуб із Фербандліги до Оберліги.

У липні 2007 року він став головним тренером «Пройссена», який тоді виступав в Оберлізі, підписавши контракт на три роки. Шмідт вивів команду в Регіоналігу, проте 19 березня 2010 року клуб його звільнив. Згідно з контрактом, у разі звільнення клуб мав знайти тренеру цивільну роботу, проте на той момент Шмідт уже готовий був продовжити повноцінну кар'єру тренера.

Влітку 2011 року він очолив «Падеборн», який виступав у 2-й Бундеслізі. Завершивши сезон на 5-му місці, у червні 2012 року він залишив клуб, прийнявши новий виклик – він став головним тренером чинного чемпіона австрійської Бундесліги «Ред Булл Зальцбург».

У Зальцбурзі до Шмідта прийшов перший гучний успіх. Хоча перший сезон був невдалим – виліт у кваліфікації ЛЧ від люксембурзького «Дюделанжа», виліт у півфіналі національного Кубка та друге місце у чемпіонаті після «Аустрії». Однак у другому сезоні на чолі «РБ Зальцбург» Шмідт привів команду до золотого дубля, причому в чемпіонаті клуб відірвався від віце-чемпіона «Рапіда» на 18 очок.

Влітку 2014 року Шмідт очолив леверкузенський «Байєр 04», у якому працював майже три роки. Перший сезон із новим тренером «фармацевти» завершили у четвірці, а у ЛЧ вилетіли в 1/8 від «Атлетико». Наступний сезон команда завершила на третьому місці, а у березні сезону 2016/17 Шмідта було звільнено. «Байєр» тоді займав 9-е місце в Бундеслізі.

Наступні два сезони Шмідт провів у Китаї, очолюючи «Бейцзін Гоань». Єдиний трофей, який німець виборов у Піднебесній – Кубок Китаю у 2018 році, при цьому вболівальники дуже емоційно проводжали тренера після звільнення.

Влітку 2020 року Шмідт підписав 2-річний контракт із ПСВ Ейндховен. Потіснити з першого місця «Аякс» за ці два сезони ПСВ не вдалося, проте клуб з Ейндховена двічі обіграв амстердамців у кубкових фіналах – у 2021 році у Кубку Йохана Кройфа (Суперкубок Нідерландів), а у 2022 році – у фіналі національного Кубку. Не погодивши з клубом продовження контракту, Шмідт прийняв новий виклик і перебрався до Лісабона.

ВИКОНАВЦІ

Авторитетний портал Transfermarkt оцінює нинішній склад «Бенфіки» у 245 млн євро, це майже в 2,5 рази більше, ніж аналогічна оцінна вартість складу киян.

«Бенфіка» давно славиться своєю футбольною академією, щороку випускаючи нових талантів, які незабаром стають відомими у всій Європі. Також клуб заробляє чималі кошти, продаючи до топ-клубів своїх найкращих гравців. Винятком не стало і це міжсезоння, коли Лісабон залишив найкращий бомбардир команди минулого сезону Дарвін Нуньєс, за який «Ліверпуль» заплатив 75 млн євро. Також до Ліверпуля, проте в інший клуб, «Евертон», вирушив бразильський вінгер Евертон, щоправда за куди скромнішу цифру в 13,5 млн євро.

Розлучився клуб і з іншими гравцями основної обойми – центральним півзахисником Фернандешом («Бешикташ»), лівим вінгером Жотою («Селтік»), досвідченим форвардом Сеферовичем (оренда в «Галатасарай»).

У той же час клуб традиційно активно проявив себе при покупці нових гравців. Найдорожчим придбанням став гравець, який так і не встиг дебютувати в українській Прем'єр-лізі – бразильський екс-вінгер «Шахтаря» (куди перейшов з «Аякса») Давид Нерес. За нього «Бенфіка» розщедрилася на 15,3 млн євро.

Окрім Нереса серед свіжих придбань «Бенфіки» – 23-річний бразильський центральний захисник Жоау Віктор з «Корінтіанса», 21-річний аргентинський центральний півзахисник Енцо Фернандес з «Рівер Плейта», 24-річний датський правий захисник Александер Бах, 24-річний хорватський центрфорвард Петар Муса із «Боавішти».

У 4-х стартових матчах сезону у стартовому складі «Бенфіки» за винятком голкіпера виходили представники чотирьох країн – Португалії, Іспанії, Аргентини та Бразилії. Команда демонструвала відповідний духу цих країн футбол – технічний, атакуючий, видовищний.

Пост номер один у «Бенфіці» з літа 2018 року, після переходу з «Панатінаїкоса», незмінно займає грецький воротар Одіссеас Влаходімос (до слова, він народився в Німеччині – Штутгарті).

У центрі оборони у «Бенфіки» сплав молодості та досвіду – 34-річний аргентинець Отаменді, який зустрічався з «Динамо» у складі «Ман Сіті», та 21-річний бразилець Морато. На правому фланзі оборони грає бразилець Жілберто, на лівому – іспанець Алекс Грімальдо. У новому сезоні

У центрі поля Шмідт довіряє молодим Флорентіно Луїшу (22 роки) та Енцо Фернандешу (21). Вище грає тріо атакуючих півзахисників, і тут вибір «Бенфіки» великий. У перших матчах сезону місце у складі завжди мав досвідчений старожил команди Рафа Сілва, який грає відтягнутого форварда. На лівому фланзі у всіх чотирьох матчах виходив Жоау Маріу, а на протилежному у двох матчах зіграв Давид Нерес і по разу – Чикіньйо та Діого Гонсалвеш.

На вістрі атаки після трансферу Дарвіна Нуньєса шанс проявити себе повною мірою у новому сезоні отримав вихованець клубу, 21-річний Гонсалу Рамуш. Він зробив хет-трик у матчі-відкритті сезону з «Мітьюлланном» і його гол приніс перемогу «Бенфіці» у грі чемпіонату з «Каса Піа», яка відбулася минулими вихідними.

З тих, хто одним із перших може вийти на поле, підмінити когось із основних та посилити склад – наддосвідчений центрбек Ян Вертонген, який минулого сезону був основним у парі з Отаменді, німецький півзахисник Юліан Вайгль і, звісно ж, вихованець «Динамо» Роман Яремчук.

17 серпня 2022 11:20







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Серія пенальті

 

18 квітня 2024 11:45

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:15

ЛЧ, 1/4 фіналу. Баварія – Арсенал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:14