Сьогодні 20 квітня 2024 р.

«Динамо» vs «Бенфіка»: як це було раніше

Історія єврокубкових зустрічей київського «Динамо» та лісабонської «Бенфіки» налічує вже шість матчів. Досі команди перетиналися в одній групі Кубка/Ліги чеміпіонів, а вже завтра вперше зійдуться в боротьбі за путівку до групового етапу.

Статистика протистоянь – на боці португальців, які виграли чотири з шести матчів. Динамівці, у свою чергу, досі святкували перемогу лише раз – у найпершому поєдинку з «орлами».

КУБОК ЧЕМПІОНІВ 1991/1992, ГРУПОВИЙ ЕТАП

Тоді «Динамо» та «Бенфіка» опинилися в одній групі Кубка чемпіонів. У 1–му турі групового етапу, в якому підопічні Анатолія Пузача приймали гостей із Лісабона на Республіканському стадіоні, єдиний гол найкращого снайпера «Динамо» Олега Саленка приніс киянам перемогу та три очки. Цікаво, що динамівці готувалися до поєдинку з «Бенфікою», не маючи жодної інформації про побудову гри суперника: «Ми практично нічого не знали про нашого суперника, не мали відеозаписів матчів «Бенфіки» у чемпіонаті Португалії, – зізнався на післяматчевій пресконференції Пузач. – Однак наші хлопці зуміли налаштуватися, подолати комплекс «непереможного противника».

Віддав належне киянам наставник «Бенфіки» Свен–Йоран Ерікссон: «Ми не очікували побачити таку класну гру у виконанні київського «Динамо», – сказав він. – У цій зустрічі мені дуже сподобалися Шаран та Саленко – чудові форварди, які постійно націлені на ворота. Також хотілося б відзначити Цвейбу – природженого захисника з відмінними диспетчерськими даними. Щодо «Бенфіки», то вона загалом непогано провела цю зустріч і припустилася, як мені здається, лише однієї помилки – на З0–й хвилині наші захисники не зуміли нейтралізувати Саленка, який увірвався до штрафного майданчика».

undefined

  
Однак наступні чотири поєдинки «біло-сині» програли та посіли останнє місце в квартеті, де також виступали «Барселона» та «Спарта», обігравши лише празький клуб в останньому турі.

Втім, і «Бенфіка» не вийшла з групи, посівши третю сходинку. Не допоміг «орлам» і розгром «Динамо» на «Да Луш» із рахунком 5:0, якому пізнім дублем посприяв 22–річний Сергій Юран, котрого Ерікссон запросив до «Бенфіки» саме з Києва.

Динамівці підходили до поєдинку в Лісабоні без ряду травмованих гравців – Лужного, Шматоваленка, Ковальця, Віктора Мороза, Алексаненкова, що, на думку Анатолія Пузача, вплинуло на виступ команди, поруч із відсутністю системної підготовки: «Це все провідні гравці, і через їхню відсутність відбулося повне розбалансування гри і в обороні, і в атаці. Скажімо, Беці та Анненкову довелося грати не на звичних для них місцях. Мало того, що у нас зараз немає класних гравців, ми й середніх втратили. Для нас це дуже болісно», – підбив підсумки єврокубкового виступу «Динамо» тренер. – «Наша команда опинилася в дуже складному становищі насамперед через те, що позбавлена можливості проводити планомірну навчально–тренувальну роботу. Виступати на трьох фронтах (національний чемпіонат та Кубок, Кубок європейських чемпіонів) – заняття не з легких. За місяць ми зіграли вісім матчів. Цьогорічний чемпіонат – перехідний, і треба змиритися з його труднощами. Зараз практично лише граємо та маємо небагато часу на відновлення. Про серйозні тренування говорити не доводиться. Ну, а до таких матчів, як із «Бенфікою», треба готуватися спеціально. А ми, виходить, залишилися без повнокровного складу, і без повноцінної підготовки».  

«Динамо» – «Бенфіка» – 1:0
27.11.1991. Київ, Республіканський стадіон, 41 500 глядачів.
«Динамо»: Кутепов, Лужний, Цвейба, Алексаненков, Шматоваленко, Ковалець, В. Мороз, Заєць, Саленко, Ю. Мороз, Шаран (Беца, 78).
«Бенфіка»: Нену, Кульков, Паулу Мадейра, Бенту, Велозу (Кошта, 66), Терн, Вітор Панейра, Шварц, Руй Агуаш, Ісайаш (Пашеку, 76), Юран.
Гол: Саленко (31).

«Бенфіка» – «Динамо» – 5:0
01.04.1992. Лісабон, «Ештадіу да Луш», 15 000 глядачів.
«Бенфіка»: Нену, Жозе Карлуш, Паулу Мадейра, Уїльямс, Велозу, Терн, Вітор Панейра (Руй Кошта, 75), Пашеку (Ісайаш, 59), Шварц, Юран, Сезар Бріту.
«Динамо»: Мартінкенас, Беца, Цвейба, Анненков, Безсмертний, Грицина, Яковенко, Заєць, Саленко, Квіткаускас (Волотек, 46), Шаран (Матвєєв, 80).
Голи: Сезар Бріту (25, 63), Ісайаш (71), Юран (83, 88).

***

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ УЄФА 2016/2017, ГРУПОВИЙ ЕТАП

Наступного разу шляхи «Динамо» та «Бенфіки» перетнулися через майже 15 років, коли у 2016–му кияни під керівництвом Сергія Реброва потрапили на груповому етапі Ліги чемпіонів до квартету з «Наполі», «Бенфікою» та «Бешикташем».

Спарені матчі з португальцями випали на 3–4 тури, коли динамівці повинні були рятувати ситуацію, набравши лише одне очко в попередніх іграх. Проте виправити турнірне становище не вдалося, ба більше – кияни не забили «Бенфіці» жодного м'яча, пропустивши натомість два голи в Києві та ще один – у Лісабоні.

undefined

  
Після обох поєдинків Сергій Ребров не мав претензій до самовіддачі команди, проте відзначив проблеми з реалізацією гольових моментів. Зокрема, підвела реалізація і Жуніора Мораеса, який мав шанс зрівняти рахунок у Лісабоні, виконуючи пенальті. Але не зміг переграти Едерсона. Примітно, що влучність лісабонців із 11–метрової позначки була значно кращою – два з трьох своїх голів у протистоянні «Бенфіка» забила з пенальті.

«На жаль, багато ігор у Лізі чемпіонів ми починаємо грати після пропущеного м'яча. Виходять осмислені атаки, стараємося. Повторюся, ми граємо на найвищому рівні, з найсильнішими командами. «Бенфіка» взагалі вдома не програє, грає досить упевнено. Це впливає на гравців, заважає показувати їм свій максимум. Коли пропускаємо, йдемо вперед, намагаємося пресингувати. В першу чергу, це питання психології. Мені сподобалося, як ми грали після пропущеного м'яча. Намагалися зрівняти рахунок, моментів було достатньо, але ми їх не реалізували», – сказав Сергій Ребров після матчу в Португалії.

У підсумку – «Бенфіка» набрала вісім очок і посіла друге місце у групі, а кияни з п'ятьма балами знову фінішували останніми.

«Динамо» – «Бенфіка» – 0:2
19.10.2016. Київ, НСК «Олімпійський», 25 991 глядач.
«Динамо»: Рудько, Даніло Сілва, Хачеріді, Віда, Антунеш, Корзун, Ярмоленко (к), Сидорчук (Гладкий, 80), Федорчук (Буяльський, 57), Гонсалес (Циганков, 70), Мораес.
«Бенфіка»: Едерсон, Семеду, Луїзао (к), Ліндельоф, Грімальдо, Сальвіо, Піцці, Фейса, Черві (Селіс, 83), Гедеш (Елізеу, 90), Мітроглу (Хіменес, 70).
Голи: Сальвіо (9, пен.), Черві (55).

«Бенфіка» – «Динамо» – 1:0
01.11.2016. Лісабон, «Ештадіу да Луш», 51 641 глядач.
«Бенфіка»:
Едерсон, Семеду, Луїзао, Ліндельоф, Грімальдо, Піцці, Фейса (Самаріс, 59) — Сальвіо, Гедеш (Алмейда, 87), Черві, Мітроглу (Хіменес, 70).
«Динамо»: Рудько, Морозюк, Хачеріді, Віда, Макаренко, Рибалка, Сидорчук (Оріховський, 76), Буяльський (Громов, 87), Циганков (Бєсєдін, 61), Гонсалес, Мораес.
Голи: Сальвіо (45+2, пен.).
На 68–й хвилині Мораес не реалізував пенальті (воротар).

***

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ УЄФА 2021/2022, ГРУПОВИЙ ЕТАП

Ще свіже в пам'яті минулорічне протистояння почалося з нічиєї в українській столиці, яка принесла «Динамо» єдине очко в «групі смерті» з «Баварією», «Бенфікою» та «Барселоною».

Перемога над киянами в останньому турі виводила португальців до плей-оф Ліги чемпіонів, чого підопічним Жорже Жезуса вдалося досягти, забивши два м'ячі в ворота Георгія Бущана ще на початку зустрічі. Голами відзначилися колишній нападник «Динамо» Роман Яремчук і бразильський захисник Жилберто.

undefined

  
Основні причини невдалого виступу на євроарені Мірча Луческу вбачав у недосвідченості своїх підопічних: «Я задоволений якістю гри своєї команди у цій найсильнішій групі зі складними суперниками. Але в жодному разі не можу бути задоволений результатами, тому що ми могли набрати і більше очок. Проте не варто забувати, що вся наша задня лінія, всі захисники – молоді гравці, яким по 19–21 років. Їхня молодість і відсутність досвіду поки що не сприяють якості гри в обороні. Мене турбує одне – вони починають грати лише після того, як зникає тиск після допущених помилок та пропущених голів».

«Бенфіка» ж завершила груповий етап Ліги чемпіонів сезону 2021/22 на другій позиції слідом за безпомилковою «Баварією». В 1/8 фіналу «орли» вибили амстердамський «Аякс» та припинили свій виступ у чвертьфіналі, пропустивши вперед майбутнього фіналіста – «Ліверпуль».

«Динамо» – «Бенфіка» – 0:0
14.09.2021. Київ, НСК «Олімпійський», 21 657 глядачів.
«Динамо»:
Бойко, Кендзьора, Забарний, Сирота, Миколенко, Сидорчук (к), Шапаренко, Циганков (Караваєв, 76), де Пена (Вербич, 76), Буяльський, Шкурін (Гармаш, 60).
«Бенфіка»: Влаходімос, Морато, Вертонген, Отаменді, Вайгль, Жоау Маріу (Таарабт, 86), Грімальді, Жілберто (Лазаро, 60), Евертон, Рафа Сілва (Піцці, 90), Яремчук (Нуньєс, 60).

«Бенфіка» – «Динамо» – 2:0
8.12.2021. Лісабон, «Ештадіу да Луш», 36 591 глядач.
«Бенфіка»:
Влаходімос, Андре Алмейда (к), Отаменді, Вертонген, Вайгль, Піцці (Евертон, 59), Жоау Маріу (Таарабт, 73), Жилберто (Лазаро, 73), Грімальдо, Рафа Сілва (Бернарду, 82), Яремчук (Нуньєс, 82).
«Динамо»: Бущан, Тимчик, Забарний, Сирота, Миколенко, Сидорчук (к) (Андрієвський, 86), Шапаренко, Буяльський, Циганков (Караваєв, 79), Вербич (де Пена, 64), Гармаш (Рамірес, 79).
Голи: Яремчук (16), Жилберто (22).

16 серпня 2022 17:56







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Серія пенальті

 

18 квітня 2024 11:45

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:15

ЛЧ, 1/4 фіналу. Баварія – Арсенал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:14