Сьогодні 18 квітня 2024 р.

Ліга Куртуа і пам'ятка від Вернидуба

Тарас КОТИВ

Тібо Куртуа готовий брати «Золотий м'яч» після тріумфу над всіма зірками «Ліверпуля». Іспанія не сумнівається, хто приніс «Реалу» 14 кубок європейських чемпіонів. Хоча згадують і кілька тихих героїв.

Іспанська преса не забуває про український слід у черговому тріумфі Мадрида. Реал переміг Ліверпуль при тому, що вся «вершкова» команда завдала лише 4 ударів проти 9 в одного Салаха. У схожому стилі на Бернабеу (наприкінці вересня 2021 року) вистояв Шериф під орудою Юрія Вернидуба. Команда, яку тоді ще тренував український фахівець, також 4 рази пробила по воротах суперника, примудрившись виграти 2:1. Зараз в Іспанії згадують те фіаско і не можуть збагнути, які після того всього вдалося здолати ПСЖ, Челсі, Манчестер Сіті та Ліверпуль, адже ці гранди майже без недоліків постійно провокували думки: «Ну ось-ось дотиснуть, ще зовсім трошки і казочці кінець».

На Radio Marca не кажуть на чорне біле у стилі Тоні Крооса, а ріжуть правдоньку навіть після колосального тріумфу: «Саме так і грав Реал у цьому сезоні. Ніхто не сподівався перемоги в цій ЛЧ, особливо після вересневої поразки на своєму полі від молдовського Шерифа. Після якихось 4 ударів вдалося забити двічі, одне взяття воріт скасував арбітр».

Cadena Ser вважає, що основною перевагою Мадрида виявився досвід таких поєдинків, якого значно менше у порівняно молодших суперників. На цьому радіо відзначають той факт, що Ліверпуль створив щонайменше 20 небезпечних моментів, але якимсь дивом не реалізував жодного.

Героєм для всіх іспанських журналістів одноголосно став Куртуа. Бельгійський воротар не залишає шансів українцеві Луніну. Тібо настільки крутий, що провокує жарти фанатів Реала: «Так виглядає топ-5 найкращих голкіперів сезону: 1. Куртуа. 2. Тібо. 3. №1 у рамці Мадрида. 4. Тібо Куртуа. 5. Лунін». Його рекорд сейвів (9 за матч, 6 проти одного лише гравця Ліверпуля) не має аналогів в історії фіналів Ліги чемпіонів.

Навіть каталонське радіо RAC1 не шкодує похвали бельгійцю: «КууууртуАААА, КууууртуАААА! Колосальний виступ проти Салаха, який ніхто не спроможний пояснити. М'яч, який він парирує рукою, міг спокійно залетіти у сітку. Неймовірна гра Салаха, даруйте... Куртуа».

Відзначаючи грандіозний виступ мадридського №1 у фіналі Ліги чемпіонів 2022, фанати Мальорки все одно віддають перевагу сейву Луніна, який зупинив Кадіс з пенальті та й не тільки. Згадані скромні клуби до останнього вели боротьбу за виживання в іспанській Прімері, а ту втрату очок конкурента вболівальники на Балеарах сприймають як ключову в піднесенні бойового духу їхніх улюбленців, над якими вже заносився дамоклів меч.

Marca у фірмовому стилі поєднує у грі слів «decimocuarta» (чотирнадцята) зі співзвучним прізвищем Куртуа. «Реал вінчає Лігу чемпіонів ремонтад (камбеків). Матч, в якому ви ризикуєте отримати інфаркт. 7 – У Мадрида вдвічі більше трофеїв клубного чемпіона Європи, ніж у найближчого переслідувача (Мілана). 6 – Флорентіно Перес тепер має стільки ж тріумфів, скільки легендарний президент Сантьяго Бернабеу. 5 – Карвахаль, Марсело, Іско, Кроос, Модріч, Каземіро, Начо, Бензема і Бейл здобули на один кубок чемпіонів більше, ніж Пако Хенто. 4 – ніхто не стоїть поруч з Карло Анчелотті за кількістю перемог у турнірі».

AS охрестив Реал «вічним чемпіоном». Ще ніколи за ці 14 тріумфальних походів не було так важко і захопливо емоційно. Такого неймовірно складного шляху до титулу Мадрид просто в житті не знав. Анчелотті вважає, що «королям» власне й допомогла та відверта недооцінка і невіра всіх навколо, які регулярно тільки й чекали, коли Мадрид спіткнеться. Куртуа присягає мертвими, що мусив виграти вирішальну битву з градами ударів Ліверпуля.

«Цю подію згадуватимуть як незбагненну, паранормальну або героїчну. Ми говоримо про Реал, 14-разового чемпіона Європи за 67 сезонів і шість різних десятиліть (у середньому приблизно раз на 5 років). Нетлінна легенда. Перевага цієї команди в тому, що гравці відчували більше віри в успіх, ніж свої ж уболівальники, і це красномовно. Довга сага чергового покоління переможців, яка почалася ще з Роналду, а потім успадкована Бензема». Мадридська газета вважає, що в компанії надскладних суперників Реала забракло лише Баварії, але ця 4-зіркова перемога і так є унікальною за рівнем складності.

Каталонці не були б каталонцями, якби не кольнули столичних. Diario Sport: «Реал виграв 14 кубок чемпіонів, лише раз влучивши у ворота і маючи воротаря у блискучій формі». Якщо колись Кріштіану Роналду пропонував називати ЛЧ своїм іменем, то каталонські журналісти розвивають його ідею на своїй першій шпальті: «Це була Ліга чемпіонів Куртуа». У схожому дусі виступає Mundo Deportivo. Каталонське видання також без тіні сумніву заявляє, що цю ЛЧ Реалу приносить саме голкіпер збірної Бельгії, політ форми якого під час сольного виступу не має собі рівних.

Журналісти нарахували 5 сейвів найвищої якості проти Салаха та Мане. Кожен порятунок холоднокровного Куртуа заряджав партнерів упевненістю і нагадував, що Реала не грає фінали ЛЧ, він їх виграє. Перемогу приніс гол Вінісіуса, покликаного стати повноцінним відповідником, стерти Мбаппе (ще одну суперзірку, яка ніколи не перейде сюди) з пам'яті. Ну, і як без згадки про Вальверде, автора гольового пасу, футболіста з великими легенями і серцем. Хто інший мав перемогти, якщо ці залежні від тріумфів хлопці настільки одержимі титулами чемпіонів Європи, що готові пожертвувати навіть весіллям брата чи власною дружиною. «Домінування і безліч моментів Ліверпуля не зламали Реал, який створив мізер нагод. На команду Салаха приємно дивитися, але їй не вистачає кілера», – наголошує MD.

29 травня 2022 20:35







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЧ, 1/4 фіналу. Манчестер Сіті – Реал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:15

ЛЧ, 1/4 фіналу. Баварія – Арсенал. Огляд матчу-відповіді

 

18 квітня 2024 02:14

ЛЧ, 1/4 фіналу. Барселона – ПСЖ. Огляд матчу-відповіді

 

17 квітня 2024 00:35