Сьогодні 28 квітня 2024 р.

ЛЄ-2023/24. Анонс перших стикових матчів

Після Ліги чемпіонів відновлюються й інші євротурніри. У Лізі Європи на порядку денному – вісім поєдинків стикового раунду. Серед претендентів на путівки до 1/8 фіналу – «Шахтар» та «Бенфіка» Анатолія Трубіна.

«Фейєноорд» – «Рома» (19:45)

«Фейєноорд» і «Рома» зустрінуться в матчах на виліт у єврокубках втретє поспіль. Римляни перемогли роттердамців з рахунком 1:0 завдяки голу Ніколо Дзаньоло у першому фіналі Ліги конференцій УЄФА у 2022 році. Потім команда Жозе Моурінью виявилася сильнішою у чвертьфіналі минулої Ліги Європи – 4:2 за сумою двох матчів.

Можна не сумніватися, що цього разу протистояння вийде не менш захоплюючим – хоч цього разу «Рома» буде вже без Моурінью, місце якого тепер займає легенда клубу Даніеле Де Россі. «Я ніколи не припиняв стежити за «Ромою», – наголосив колишній капітан. – Матчі Ліги Європи дали мені зрозуміти, що у відносинах команди з уболівальниками з'явилося щось особливе».

Загальну статистику «Роми» у матчах з «Фейєноордом» не можна назвати ідеальною: римляни виграли три з п'яти матчів за однієї нічиєї. До того ж після відставки Моурінью вони навряд чи почуватимуться комфортно перед новим протистоянням із нідерландським клубом. «Нам доведеться грати проти великого клубу, що вилетів із Ліги чемпіонів, – попереджав Моурінью перед жеребкуванням. – Але одне можна сказати напевно: наші супротивники теж не будуть раді нас отримати».

«Рома» використовує схему, яку ми не часто бачимо у Нідерландах, – каже тренер «Фейєноорда» Арне Слот. – Однак я намагатимусь отримати максимальну користь з того, що дізнався про «Рому» з наших двох останніх протистоянь».

Чи знаєте ви? Слот, який дебютував на посаді головного тренера лише у 2019 році, був визнаний найкращим у чемпіонаті Нідерландів два сезони поспіль.

«Галатасарай» – «Спарта» Прага (19:45)

У 1990-х роках «Галатасарай» чотири рази зустрічався зі «Спартою» (В1 Н1 П2), але у цьому столітті зіграє проти празької команди вперше. На груповому етапі турецький клуб випередив «Манчестер Юнайтед», тому Окан Бурук оптимістично налаштований на Лігу Європи: «У нас є всі шанси досягти успіху і пройти цей раунд».

Уболівальники «Галатасараю» напевно приготують спекотну зустріч пражанам. Але півзахисник Якуб Пєшек не боїться. «Буде чудова атмосфера», – зазначив він.

Якщо «Спарта» досягне хорошого результату в Стамбулі, у неї будуть чудові шанси на вихід у наступний раунд. Чехи виграли обидві попередні домашні зустрічі з «Галатасараєм», забивши в кожній по три голи.

Чи знаєте ви? «Спарта» обіграла «Фенербахче» з рахунком 2:1 під час свого першого візиту до Туреччини у вересні 1989 року, але з того часу не перемагала у шести матчах на виїзді (Н1 П5).

«Шахтар» – «Олімпік» (19:45)

П'єр-Емерік Обамеянг забив сім голів у семи єврокубкових матчах цього сезону – ще один дозволить йому зрівнятися з абсолютним рекордом Радамеля Фалькао в Лізі Європи (30). Недарма Дженнаро Гаттузо дуже розраховує на 34-річного бомбардира у першому матчі у Гамбурзі. А якщо комусь із марсельців потрібна порада, то в клубі є ще одна людина, яка чимало знає про те, як забивати у турнірах УЄФА.

Спортивний директор Жан-П'єр Папен закликав свою команду поставитися з належною повагою до «клубу із серйозним європейським досвідом».

Тим часом, тренеру «Шахтаря» Марино Пушичу доведеться зіткнутися з одвічною проблемою клубів, які пізно розпочинають весняний етап у своєму національному чемпіонаті. «Олімпік» проведе вже кілька офіційних матчів до зустрічі з нами, а в нас же будуть лише товариські», – зазначив він.

Втім, не варто забувати, що цей фактор не завадив гірникам вибити марсельців у чвертьфіналі пам'ятного Кубка УЄФА-2008/09, причому здобувши перемоги вдома та в гостях.

А минулого сезону «Шахтар» у «стиках» Ліги Європи пройшов «Ренн» у серії пенальті. Гірники вже не можуть розраховувати на героя того протистояння – Анатолія Трубіна, який взяв три пенальті у серії після другого матчу, натомість у строю автори голів у першому поєдинку – Дмитро Криськів та Артем Бондаренко.

Чи знаєте ви? «Олімпік» програв шість останніх матчів у Німеччині після перемоги над дортмундською «Боруссією» з рахунком 3:2 на груповому етапі Ліги чемпіонів–2011/12.

«Янг Бойз» – «Спортінг» (19:45)

«Знаємо, що ми аутсайдери і маємо видати два чудові матчі, щоб здобути шанс на спільну перемогу», – сказав спортивний директор «Янг Бойз» Стів фон Берген після того, як його команда отримала у суперники лісабонців.

Вражаюча результативність Віктора Дьєкереша після його переходу з англійського «Ковентрі» влітку минулого року допомагає «Спортингу» триматися у верхній частині турнірної таблиці у чемпіонаті Португалії. До 25-річного шведа виявляли інтерес «Челсі» та «Арсенал», але головний тренер лісабонців Рубен Аморім дав ясно зрозуміти, що гравець залишить «Спортінг» лише у разі виплати клубу передбаченої в контракті величезної клаусули.

Чи знаєте ви? «Янг Бойз» не знає перемог у чотирьох єврокубкових матчах проти португальських команд: дві нічиї в «стиках» Ліги Європи-2011/12 проти «Браги» та поразка з рахунком 1:2 вдома та в гостях проти «Порту» на груповому етапі сезону 2019/20.

«Бенфіка» – «Тулуза» (22:00)

Володар Кубка Франції найвражаючіших результатів цього сезону досяг на європейській арені: домашня перемога над «Ліверпулем» з рахунком 3:2 на груповому етапі стала одним із головних досягнень «Тулузи». «Ми в Європі, щоб брати участь у таких престижних матчах, – наголосив тренер французів Карлес Мартінес. – Постараємось продовжити нашу пригоду».

«Бенфіка», яка двічі брала Кубок чемпіонів, на папері виглядає сильнішою за «Тулузу», хоча голова клубу з міжнародних зв'язків і колишній вінгер «Спортінга» Сімау Саброса поспішив відзначити, що репутація мало що вирішує в подібних питаннях. На відміну від португальських уболівальників, які живуть у Франції та можуть надати лісабонцям серйозну підтримку в зустрічі у відповідь. «Знаємо, що у Франції живе чимало португальців, – сказав він. – Звичайно, ми розраховуємо на їхню підтримку».

Чи знаєте ви? «Тулуза» вперше пробилася у єврокубкову весну.

«Мілан» – «Ренн» (22:00)

«Мілан» вибув з Ліги чемпіонів, але путівка до Ліги Європи стала для нього гідним завершенням турніру з огляду на клас суперників по групі («Ньюкасл», дортмундська «Боруссія» та «ПСЖ»).

Команда з Бретані раніше не особливо вдало виступала в Італії: зазнала поразок у всіх трьох попередніх зустрічах, пропустивши по два м'ячі. Втім, це не заважає наставнику «Ренна» Жюльєну Стефану радіти майбутньому протистоянню: «Мілан» – це топ-команда, дуже престижна. Зустрітися з таким суперником – чудова можливість».

Чи знаєте ви? Тренер «Ренна» Стефан – син Гі Стефана, який з 2012 року працює помічником головного тренера збірної Франції Дідьє Дешама.

«Ланс» – «Фрайбург» (22:00)

Жодна з команд не скаже, що їй випав вдалий жереб. Наставник «Ланса» Франк Ез не може вибрати фаворита майбутнього протистояння. «Здорово розпочати 2024 рік як мінімум із двома матчами в єврокубках, – каже він. – Я не знаю, хто є фаворитом. З іншого боку, я впевнений, цього не можуть сказати і суперники».

«Ланс» має гідну статистику в домашніх матчах з представниками бундесліги (В4 Н1 П1), і головний тренер «Фрайбурга» Крістіан Штрайх знає це. Він назвав результат жеребкування «надзвичайно складним» і готує свою команду до динамічного матчу: «Там дуже гарячі вболівальники, які сильно підтримують команду. На стадіоні буває дуже галасливо».

Чи знаєте ви? «Ланс» не поступався у восьми єврокубкових домашніх матчах (В6 Н2) після поразки 1:2 від «Парми» у листопаді 2006 року. При цьому команда пропускала на своєму полі в 11 домашніх матчах поспіль на євроарені, востаннє такого вдалося уникнути в лютому 2006 року – перемога 1:0 над «Удінезе».

«Брага» – «Карабах» (22:00)

Фіналіст Ліги Європи 2011 року «Брага» не змогла виграти жодного домашнього матчу на груповому етапі Ліги чемпіонів цього сезону (Н1 П2), але це не соромно, оскільки серед гостей команди Артура Жоржа були такі гранди, як «Наполі» та «Реал» .

В свою чергу «Карабах» з восьмої спроби вийшов у плей-офф Ліги Європи, і тепер чемпіон Азербайджану мріє про більше. Команда Гурбана Гурбанова чудово виступила у групі H і навіть була близька до того, щоб відстояти нічию з дуже потужним цього сезону «Байєром», але пізній гол Віктора Боніфаса розбив їхні надії.

Гра в цій кампанії надала «скакунам» впевненості перед складним протистоянням із «Брагою», а Гурбанов сповнений гордості за свою команду. «Ми досягли довгоочікуваного успіху, – сказав він. – Приїзд до Баку великих команд, які грають на перемогу в таких турнірах, може піти лише на користь азербайджанському футболу. Я дуже радий».

Гурбанов очолює команду з 2008 року, 2018-го його «Карабах» поступився в гостях «Спортінгу» 0:2. У складі азербайджанського клубу чимало південноамериканських гравців з досвідом гри в чемпіонаті Португалії.

Чи знаєте ви? У сезонах 2021/22 та 2022/23 «Карабах» грав у стикових матчах Ліги конференцій, але до цієї ж стадії Ліги Європи дістався вперше.

Головне про стикові матчі

На цій стадії грають участь 16 команд: вісім клубів, які посіли друге місце на груповому етапі Ліги Європи, проти восьми клубів, які посіли треті місця на груповому етапі Ліги чемпіонів.

Матчі у відповідь пройдуть 22 лютого. Правило так званого виїзного гола було скасовано. Переможці стикових матчів приєднаються до переможців груп Ліги Європи до 1/8 фіналу. Жеребкування цієї стадії відбудеться 23 лютого. Ті, хто програв, вилітають з єврокубків.

Хто вже у 1/8 фіналу?

«Аталанта»
«Байєр»
«Брайтон»
«Вест Хем»
«Вільяреал»
«Ліверпуль»
«Рейнджерс»
«Славія»

Де пройде фінал Ліги Європи-2023/24?

Фінал Ліги Європи-2023/24 пройде на «Дублін Арені» в Ірландії 22 травня 2024 року.

«Дублін Арена» вміщує 50 000 глядачів та приймає домашні матчі збірних Ірландії з футболу та регбі. Стадіон було відкрито у 2010 році, а у 2011–му тут відбувся фінал Ліги Європи між португальськими клубами «Порту» та «Брагою», в якому єдиний гол забив нападник «драконів» Радамель Фалькао.

Андрій ЗАЙЦЕВ, за матеріалами офіційного сайту УЄФА

15 лютого 2024 08:33







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

ЛЄ, 1/4 фіналу. Олімпік – Бенфіка. Огляд матчу-відповіді

 

19 квітня 2024 01:25

ЛЄ, 1/4 фіналу. Рома – Мілан. Огляд матчу-відповіді

 

19 квітня 2024 00:30

ЛЄ, 1/4 фіналу. Аталанта – Ліверпуль. Огляд матчу-відповіді

 

19 квітня 2024 00:29