Сьогодні 30 квітня 2024 р.

Аргентина – Саудівська Аравія 1:2. ЧС-2022, група C. Перша суперсенсація

Аргентина жахливо провалилася на старті чемпіонату світу – команда Мессі програла аутсайдеру групи.

«Велика мрія Мессі та усіх аргентинців». Видання Ole перед стартом «альбіселестес» на ЧС-2022 писало про останній шанс «Блохи». Лео ридав у 2010-му та 2014-му, але цього разу все мало бути інакше. Чи не вперше за останні 16 років Аргентина небезпідставно вважалася фаворитом. «Скалонетта» залетіла у Катар з неймовірною безпрограшною серію (36 поєдинків), а Саудівська Аравія вважалася ідеальним суперником, аби повторити світовий рекорд Італії.

Аргентина розпочала дуже потужно, Мессі міг відкривати рахунок вже на 2-й хвилині. Після незграбного прийому Лаутаро м'яч відскочив до капітана, а той приблизно з лінії штрафного цілив у дальній кут. Голкіпер Саудівської Аравії дотягнувся. Та вже через декілька хвилин Аль-Уваїс таки довелося виймати м'яча із сітки власних воріт.

Словенський рефері Славко Вінчіч призначив несподіваний пенальті. Лео виконав стандарт, а Паредес впав у боротьбі з суперником. VAR втрутився блискавично – після перегляду відеоповтору рефері не мав вибору, хоча Паредес трішки домалював. Мессі на паузі розвів м'яч та кіпера по різних кутах.

Швидкий пенальті, схоже, спантеличив й самих аргентинців. У діях команди Скалоні з'явився сумбур. Мессі не сподобалися непідготовані удари Папу і Лаутаро. А потім зірка «ПСЖ» забив знову, щоправда з положення поза грою. Аргентинська десятка тікав на побачення з воротарем, залізши в міліметровий офсайд. Технології не залишають шансів.

Фестиваль VAR продовжився в середині першого тайму. Папу Гомес, який не зовсім комфортно почувався на фланзі атаки у схемі 4-2-3-1, змістився до центру і виконав фантастичну розрізну передачу на Лаутаро. Форвард «Інтера» технічно перекинув кіпера і побіг святкувати... але відеоасистент знову розгледів офсайд. На перший погляд, фантомний.

Аргентина не зупинялася. Лаутаро вискочив віч-на-віч з воротарем після передачі Мессі, зробив ефектний переступ а-ля Роналдо і закотив у порожні. Та є нюанс – офсайд! На обличчі Скалоні з'явилась іронічна посмішка. Схожі прецеденти трапляються не часто, проте з появою VAR їх значно побільшало.

Фаворити Мундіалю регулярно розривали лівий фланг оборони Саудівської Аравії. Щоправда, Ді Марія зловживав очевидними передачами в центр на Мессі, які легко читалися. «Орли пустелі» до перерви не завдали жодного удару по воротах Тібу. Зате були змушені провести відразу дві заміни. Зокрема, травмувався один з лідерів команди Аль-Фарадж. Останній, до слова, потрапив до неприємного рейтингу ЧС. Це перша настільки рання заміна капітана після Дієго Годіна у 2010-му. Найбільше розчарування Аргентини у стартові 45 хвилин, крім незарахованих голів, – Родріго Де Пауль. Хавбек «Атлетико» часто помилявся при передачах (64% точності), відзначився 14-ма необов'язковими втратами.

Другий тайм розпочався зі спражнього божевілля. Мессі обікрали в центрі поля, далі миттєва передача на Аль-Шехрі і блискуче виконання з-під Ромеро у самісінький кут. Після пропущеного м'яча Аргентина розвалилася! Вже через 5 хвилин саудити забили вдруге. Аль-Давсарі пошив у дурні відразу трьох суперників і ефектно вистрілив під дальню стійку! Розгублений Ромеро догрався – центрбек «Тоттенгема» поступився місцем Лісандро. Хуліан Альварес і Енцо Фернандес замінили Папу з Паредесом. Скалоні намагався щось змінити, адже жахлива Аргентина – вже не фаворит, їй потрібно рятуватися.

Відповіді латиномериканців довелося чекати до 63-ї хвилини. Отаменді після подачі зліва скинув у центр, Лаутаро кволо пробив, а Тальяфіко з метра не зумів переправити у ворота. Щось схоже з «альбіселестес» трапляється не вперше. Проблеми з психологією у форс-мажорних ситуаціях, коли потрібно відігруватися. Мессі розчинився у найбільш відповідальний момент. Вийшовши вперед, саудити до біса організовано захищалися. Лео шведою вирізав на Ді Марію, той пробив, і знову Аль-Уваїс на висоті. Хоча згодом він необачно покине ворота, а Ді Марія схибить метрів з 30.

Два роки Аргентина не поступалася у рахунку, 26 матчів поспіль. Mister Chip знайшов ахіллесову п'яту «непереможної команди». Хоча це і так було зрозуміло. «Альбіселетес» на попередніх ЧС завжди «пливли» за несприятливого сценарію. Катар не став винятком. На останніх хвилинах підопічні Скалоні затиснули саудитів штрафному майданчику, проте фінальна навала не принесла їм жодних дивідендів. Найбільше не пощастило Альваресу. Після його удару м'яч вже з лінії порожніх воріт виніс оборонець.

Величезна кількість стандартів біля воріт Аль-Уваїса взагалі не завершувалася небезпекою. «Орли пустелі» раз-по-раз вигравали повітря і зрештою втримали переможний результат. Це перша велика сенсація на ЧС-2022. Мессі та Ко серйозно ускладнили собі життя в групі з Польщею та Мексикою, але до провалів на планетарних форумах цій команді не звикати.

АРГЕНТИНА – САУДІВСЬКА АРАВІЯ – 1:2
Голи:
Мессі (10, з пенальті) – Аль-Шехрі (48), Аль-Давсарі (53).
Аргентина: Е.Мартінес, Моліна, Ромеро (Лісандро Мартінес, 59), Отаменді, Тальяфіко (Акунья, 71), Ді Марія, Де Пауль, Паредес (Фернандес, 59), Гомес (Альварес, 59), Лаутаро Мартінес, Мессі.
Саудівська Аравія: Аль-Уваїс, Аль-Шахрані (Аль-Ганнам, 78), Аль-Булеахі, Аль-Тамбакті, Абдулхамід, Аль-Малкі, Аль-Давсарі, Канно, Аль-Фарадж (Аль-Абед, 45+4, Аль-Амрі, 89), Аль-Бурайкан (Асірі, 89), Аль-Шехрі.
Попередження: Аль-Малкі (67), Аль-Булеахі (75), Аль-Давсарі (79), Абдулхамід (82), Аль-Абед (88), Аль-Уваїс (90+2).

22 листопада 2022 14:29







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02