Сьогодні 29 березня 2024 р.

Шелаєв: «По матчу Шотландія – Україна картина проясниться за тиждень до гри»

Екс-гравець національної команди Олег Шелаєв поділився думкою про шанси збірної України у плей-офф відбору на чемпіонат світу 2022 року проти Шотландії та кадрової ситуації «синьо-жовтих».

– Часу до важливого матчу із Шотландією залишилося мало – два місяці, які пролетять дуже швидко, – зазначив Шелаєв. – Вважаю, що ніхто поки що не має явної переваги у цьому протистоянні – ні Україна, ні Шотландія. Єдиний явний козир має шотландці – це проведення поєдинку плей-офф будинку, на своїй арені.

– У груповому турнірі кваліфікації ЧС-2022 склалося враження, що збірній України простіше грати на виїзді – дві важливі перемоги здобуто у гостьових матчах із Фінляндією та Боснією та Герцеговиною…
– Я так не думаю. Так, нашій національній команді вдалися деякі виїзні зустрічі і склалося враження, що українцям простіше грати на полі суперника. Проте, згадайте, як успішно виступала збірна України на своїх аренах у Львові, Києві, Дніпрі та Харкові. Підтримка своїх трибун є дуже важливою.

– Недостатня ігрова практика лідерів «синьо-жовтих» – Ярмоленко та Зінченко не викликає тривоги?
– Важливо, що вони таки задіяні, хай і не так багато, як хотілося б. Що є, тобто… Думаю, сам факт їхньої роботи в таких клубах, як Манчестер Сіті та Вест Хем, вже дуже корисний – і для них, і для збірної. Зінченко та Ярмоленко здатні допомогти нашій національній команді у матчі проти Шотландії.

Упевнений, якби таких футболістів, які грають у АПЛ, Бундеслізі, чемпіонатах Іспанії та Італії, у нас було б не менше двадцяти, існував би більш простий та очевидний вибір – на користь тих 5-6 виконавців, які відповідають найвищим критеріям. А поки що можна тільки сказати, що таких, як Ярмоленко, Малиновський, Миколенко та Зінченко має бути більше.

– Ви згадали Миколенка… Чи не позначиться перехід Віталія до Евертона на його виступах за збірну України, зокрема, на грі проти Шотландії?
– Якщо він буде здоровий, то гратиме, і дуже допоможе національній команді у плей-офф відбору на ЧС-2022. Про його перехід зараз говорять різне… Але я бачу багато об'єктивних факторів, які пояснюють чому все так складається для Миколенка – і те, що він провів лише перші матчі за Евертон, та відповідні емоції, хвилювання, мовний бар'єр. Приїде Віталій до Києва, де збірна України готуватиметься, тоді й подивимося. Але йому треба намагатися зараз щосили.

– Інформація про здоров'я Малиновського та пропуск їм важливих матчів Аталанти – тривожний дзвінок для тренерського штабу «синьо-жовтих»?
– Руслан матиме час на підготовку. Це не травма, і відновити кондицію він встигне. Думаю, що збірна може розраховувати на Малиновського на сто відсотків. Якби подібна ситуація виникла за кілька тижнів до поєдинку із Шотландією, тоді можна було б переживати. Вважаю, що після 20 лютого будь-яке пошкодження футболістів збірної України – це тривога.

– Більшість гравців національної команди готуються у складі Динамо та Шахтаря. Як ви оціните старт зимових зборів наших грандів?
– Вони готуються за старими, перевіреними схемами. Не до Таїланду ж, і не до США динамівці з гірниками вирушили… Не варто переживати за збори Динамо та Шахтаря, але уважно слідкувати треба, адже цей підготовчий етап дуже важливий. Крім того, врахуйте, що до матчу із Шотландією відбудуться кілька турів чемпіонату України. Головне, щоби не було травм.

– Як наразі можна оцінити шанси збірної України у плей-офф відбору на ЧС-2022?
– У протистоянні із Шотландією – 50 на 50. Точнішу картину ми побачимо за тиждень до гри. Про якісь інші – більш дальні за термінами матчі говорити поки що дуже рано. У середині березня і переживатимемо щодо складу національної команди, розмірковуватимемо, скільки основних гравців зможуть взяти участь у поєдинку.

– Цьогорічна збірна Шотландії – серйозний опонент за європейськими мірками?
– Часи змінюються. Збірна Шотландії переживала різні періоди своєї історії. Зараз багато що залежатиме від мотивації. Іноді так буває, що по жеребу потрапляєш начебто і не на самого рейтингового суперника, але у нього підбирається хороше покоління, хороший тренер, і з'являється величезне бажання виявити себе на найвищому рівні. Такий опонент дуже небезпечний.

23 січня 2022 12:09







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Усі фінали чемпіонатів світу (1930 – 2022)

 

31 грудня 2023 09:46

Енцо, Беллінгем, Гвардіол, Лівакович та інші. Куди перейдуть найкращі гравці ЧС-2022?

 

30 грудня 2022 14:05

Новий формат чемпіонату світу. Чого чекати?

 

30 грудня 2022 14:02