Сьогодні 27 квітня 2024 р.

Старт сезону для великої п’ятірки. Хто? Де? Коли? Як?

Олег МОРОЗОВ, «Футбольний клуб»

Уже цього уїк-енду виходять із сплячки Англія, Німеччина та Франція, незабаром прокидаються Італія з Іспанією. Але як і коли розігруватимуть внутрішні трофеї представники топових футбольних ліг Європи? Розповідаємо.

Звісно, огляд виглядатиме неповним без деталей проведення українських турнірів, утім вторгнення окупантів змушує наше суспільство, футбольне в тому числі, існувати у стані невизначеності. Цьогорічний Суперкубок України скасовано, щодо національних чемпіонату і кубку – чекаємо на офіційні рішення і публікацію календаря. Елітний дивізіон на якійсь час втратив чернігівську «Десну», але в кількісному плані не змінився: претендентів на медалі так само 16. Ігри мають початися 23 серпня. Іншої конкретики поки немає.

А ось щодо сезонів у країнах «великої п’ятірки» – там все вирішено і все узгоджено. І проведення історичного чемпіонату світу в Катарі з 21 листопада по 18 грудня враховано.

АНГЛІЯ

undefined

  
У славетній двадцятці АПЛ перед черговою кампанією прописалися «Фулгем», «Борнмут» та «Ноттінгем Форест» (той самий!), тоді як «Норвіч», «Уотфорд» і «Бернлі» вирушили до Чемпіоншипу. Прем'єр-ліга стартує 5 серпня, а 28 травня гасить вогні.

Представники найсильнішого дивізіону вступають у боротьбу за Кубок Англії з третього раунду (1/32 фіналу) – 7 січня. Фінал, запланований на 3 червня, традиційно прийме «Уемблі». Проведуть на столичному красені і вирішальний поєдинок Кубка ліги, але – 26 лютого. Більшість представників АПЛ розпочнуть суперечку за цей трофей вже 22 серпня (2-й раунд), тоді як сімка учасників єврокубків – 7 листопада (3-й раунд, 1/32 фіналу).

Суперкубок країни (Community Shield) найближчої суботи, 30 липня розіграють чемпіон «Манчестер Сіті» та володар національного кубка «Ліверпуль». Ось тільки до битви грандів «Уемблі» причетним не буде, бо він саме готується до фіналу жіночого ЄВРО-2022. Замість легендарної лондонської арени двері командам Пепа Гвардіоли та Юргена Клоппа відкриє домівка «Лестера» – «Кінг Пауер Стедіум».


ІСПАНІЯ

undefined

  
Тутешній чемпіонат країни виходить на дистанцію 12 серпня, а фінішу дістанеться 4 червня. В компанії двох десятків топ-клубів цього літа знайшлося місце «Альмерії», «Вальядоліду» та «Жироні», що піднялися із Сегунди та відповідно витіснили з Ла Ліги «Алавес», «Леванте» та «Гранаду».

Розіграш Суперкубку, як і торік, пройде в Саудівській Аравії. Триватиме з 11 по 15 січня і складатиметься з трьох матчів. У півфіналах чемпіон «Реал» зіграє з фіналістом Кубку Короля «Валенсією», а володар цього трофея «Бетіс» – із срібним призером «Барселоною».

Для цієї четвірки вже зарезервовані місця в 1/16 фіналу Кубку Іспанії (перші числа січня), тоді як інші клуби Примери стартують із початкових стадій – у грудні. Фінал буде зіграно на Олімпійському стадіоні в Севільї 6 травня.


НІМЕЧЧИНА  

undefined

  
Бундесліга з її 18 клубами запускає своє шоу 5 серпня, а опускає завісу 27 травня. Напередодні нового сезону чемпіонат втратив «Гройтер Фюрт» і «Армінію», зате зміцнився знаними «Шальке» та «Вердером».

Уже цього тижня з 1/32 фіналу розпочинається розіграш кубку, фінал якого призначений на 3 червня і пройде на «Олімпіаштадіоні» в Берліні. Із 29 липня по 1 серпня у боротьбу вступають усі найсильніші. Виключення – «Баварія» та «Лейпциг», черга до яких дійде в останні дні літа. Причина – участь обох грандів у бою за Суперкубок, що відбудеться найближчої суботи, 30 липня. І формальним, і фактичним господарем титульного матчу виступатиме «Лейпциг», адже трофей розігруватиметься на його рідній «Ред Булл Арені». Саме там, до речі, свою історичну стартову гру на ЧС-2006 (проти Іспанії, 0:4) проводила збірна України.


ІТАЛІЯ  

undefined

  
Серія А стартує пізніше ніж інші провідні ліги – 13 серпня. Щодо завершального туру чемпіонату, то він запланований на 4 червня.

Серед 20 команд відзначаємо новоприбулих – «Лечче», «Кремонезе» та «Монцу». А ось «Венеція», «Дженоа» (як бачимо, відставка Андрія Шевченка нічого не змінила) та «Кальярі», що грали тут в минулому сезоні, тепер виступатимуть рівнем нижче.

Розіграш кубку країни розпочинається вже 30 липня, а в другому раунді (1/32 фіналу), 5-8 серпня, до нього долучиться дюжина представників Серії А. Топ-вісімка (за підсумками сезону-2021/22) з найсильнішого дивізіону приєднається до інших тільки в 1/8 фіналу – у другій декаді січня. За трофей фіналісти посперечаються на римському «Стадіо Олімпіко» 24 травня.

Без ризику помилитися можемо зазначити, що Суперкубок Італії дістанеться клубу з Мілана. Ось тільки прийматиме титульний бій між «Міланом» та «Інтером» зовсім не «Сан-Сіро». Цього разу земляки схрестять шпаги далеко від рідних берегів – в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді. Дата проведення дербі – 18 січня.


ФРАНЦІЯ

SOCCER-CHAMPIONS-PSG-RBL-REPORT

  
Лише тиждень залишилося чекати на старт Ліги 1. Програма чемпіонату відкривається 5 серпня, а закривається 3 червня.

Двадцятку найсильніших за підсумками попереднього сезону доукомплектували «Тулуза», «Аяччо» та «Осер», що замінили «Бордо», «Метц» та «Сент-Етьєн».

Боротьба за Кубок Франції почалася ще в травні. Саме тоді на дистанцію вийшли колективи, які з’ясовуватимуть стосунки на регіональному рівні ще чотири місяці – до листопада включно. Команди з елітного дивізіону почнуть відволікатися на кубкові турботи лише в січні, коли прийде час матчів 1/16 фіналу. Вирішальна зустріч відбудеться 8 травня, місце її проведення ще належить обрати.

Щодо Суперкубку країни – тут все просто. Вже найближчої неділі, 31 липня, чинний чемпіон «ПСЖ» і володар кубку «Нант» визначать сильнішого на стадіоні «Блюмфельд» в Тель-Авіві. Саме там, де розігрувався трофей і торік.

28 липня 2022 20:00







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Англія, 29-й тур. Евертон – Ліверпуль. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:49

Англія, 29-й тур. Манчестер Юнайтед – Шеффілд Юнайтед. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:46

Англія, 29-й тур. Вулвергемптон – Борнмут. Огляд матчу

 

25 квітня 2024 00:24