Сьогодні 29 березня 2024 р.

ЄВРО-2020. Тренувальний полігон команди Шевченка та наш слід «Арени Націонале»

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

На ЄВРО-2020 команда-учасниця матиме можливість провести лише одне тренування на кожній із арен чемпіонату за умови проведення нею матчу на цьому стадіоні. Тож майже всю підготовчу роботу збірні проводитимуть на полях, які вони обрали за свої офіційні тренувальні майданчики.


База збірної України

Для національної команди України базовою стане арена, що носить ім’я знаменитого румунського тренера Ангела Йорданеску. Цей стадіон розташований у передмісті Бухареста – Волунтарі. Суттєвої різниці між столицею і згаданим містечком ви не побачите, оскільки це – сателіт великого міста. На невеличкій арені, що вміщує чотири з половиною тисячі глядачів, проводить свої домашні матчі місцевий клуб. «Волунтарі» засновано лише 10 років тому, зараз команда посідає останню, 14-у, позицію в елітному дивізіоні чемпіонату Румунії, Лізі 1. Однак клуб має у своїй недовгій історії й яскраві сторінки – 2017 року «Волунтарі» виборов і національний Кубок, і Суперкубок Румунії.

Флорін Чернат – спортивний директор

Цікаво, що нині спортивним директором ФК є колишній гравець київського «Динамо» та збірної Румунії Флорін Чернат, який закінчив ігрову кар’єру у 2018 році саме у «Волунтарі». Флорін запевнив, що придбання, зроблені клубом у зимове міжсезоння, мають допомогти залишити зону вильоту, а ще із задоволенням показав робочій групі національної команди усі потужності комплексу, що має статус офіційної тренувальної бази Євро-2020.

Три поля та сауна в роздягальні

Окрім основного ігрового поля, на якому збірна власне й буде проводити свої заняття, тут також є поле зі штучним покриттям  та ще одна натуральна галявина менших розмірів. Газон основного поля до моменту приїзду синьо-жовтих має бути в ідеальному стані.

Обидві роздягальні арени будуть до послуг збірної України впродовж усього часу її перебування на турнірі. Зручно, що основна роздягальня межує із тренажерним залом, а також примикає до сауни. Тож у відповідні дні збірники зможуть проводити після тренувань відновлювальні процедури просто на стадіоні.

Трибуни оточують поле із трьох боків. Центральний «стенд», характерною ознакою якого є висока вежа, доволі компактний, однак з успіхом вміщує на своїх трьох рівнях і коментаторські кабіни, і ВІП-ложу, і платформу для теле- та відеозйомки. У контексті тренувань останній момент – найбільш важливий з огляду на здійснення технічного запису.

«Арена Націонале»

На «Арені Націонале» в Бухаресті збірна України проведе свої другий та третій матчі групового етапу: 18 червня – із переможцем плей-офф Ліги націй та 22 червня – з Австрією. Також тут відбудеться ще один поєдинок групового раунду та зустріч 1/8 фіналу.

Стадіон нового зразка було відкрито у вересні 2011-го на місці старого мультиспортивного комплексу, що тривалий час носив ім'я олімпійської чемпіонки з легкої атлетики Лії Маноліу. Будівництво нової арени коштувало понад 300 млн євро. Максимальна місткість складає 55 600 місць, однак під час матчів Євро стадіон зможе приймати близько 53-х тисяч уболівальників.

Збірна, фінал Ліги Європи й домівка для клубів

«Арена Націонале» в першу чергу є домашнім стадіоном збірної Румунії та місцем проведення фіналу національного Кубку, хоча в різні часи приймала домашні ігри не лише трьох столичних, а й інших румунських клубів. Усе дуже просто – у Румунії немає ще одного стадіону, який відповідає високим стандартам матчів міжнародного рівня.

Найвидатніший футбольний поєдинок, який відбувся на «Національній арені», – фінал Ліги Європи УЄФА 2012 року, в якому зустрілися два іспанські клуби – «Атлетико» з Мадрида та «Атлетик» із Більбао (виграв перший – 3:0). Ця зустріч стала першим фіналом єврокубкового турніру, що відбувся в Румунії. Цікаво, що той дебютний для новозбудованого стадіону клубний сезон розпочався з події, яку можна назвати унікальною. Упродовж осені–зими-2011/2012 на цій арені свої домашні єврокубкові матчі проводили одразу три румунські клуби. «Оцелул» із Галаца зіграв тут три поєдинки групового турніру Ліги чемпіонів, бухарестські «Рапід» та «Стяуа» – ігри аналогічної стадії Ліги Європи, а колишній армійський клуб – ще й матч 1/16 фіналу ЛЄ. Наступного єврокубкового сезону ситуація повторилася – знову три місцеві клуби грали свої домашні поєдинки на єдиному стандартизованому стадіоні. Та й надалі, як правило, дві команди ділили арену в єврокубках.

Український слід

Двічі на «Арені Націонале» грали українські клуби – і двічі успішно, та ще й перемоги здобували з однаковим рахунком – 2:0. У серпні 2012-го харківський «Металіст» здолав бухарестське «Динамо» у кваліфікаційному раунді плей-офф Ліги Європи, а у грудні 2014-го київське «Динамо» розібралося зі «Стяуа» в останньому турі групового етапу ЛЄ. Збірна України поки що на цій арені не виступала.

Сестра варшавського «Народового»

Як і варто очікувати від нового стадіону, споруда відповідає всім сучасним вимогам проведення футбольних матчів найвищого рівня. Просторі роздягальні та тренерські, кімната для розминки, великі ВІП-ложа, медіатрибуна, конференц-зал та мікс-зона – усе це є в «сервіс-пакеті» «Арени Націонале».

Архітектурною особливістю стадіону є рухомий дах, який може повністю закриватися. Зведення конструкції, що працює за принципом парасолі й є аналогією до накриття на варшавському «Народовому», коштувало 20 млн євро. Насправді дах майже ніколи не закривають: під час сильної зливи це взагалі не рекомендовано, бо скупчення води може призвести до руйнування конструкції, а в сонячну погоду створює ефект теплиці. Тож перетинки розкритої «парасольки» утворюють великі тіні під час матчів у денний час доби.

До речі, якщо ви будете гучно говорити на порожньому стадіоні, то відчуєте сильне відлуння, на заповненому ж акустика лише підсилює ефект уболівання. Арена – суто футбольна, і справжні фани мають усі підстави сподіватися отримати на ній максимум задоволення.

undefined

17 лютого 2020 17:25







Коментарі


Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.

Реєстрація, Вхід



Поділитися

Андрій Шевченко: успіх збірної на Євро-2020, емоції після Швеції та Англії

 

24 серпня 2022 14:35

Лучшие голы ЕВРО-2020

 

29 липня 2021 13:32

Голосуй за лучший гол ЕВРО-2020. Ярмоленко среди номинантов

 

13 липня 2021 22:55